×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Издигането в култ на малцинствата няма как да върви до безкрайност


Издигането в култ на малцинствата няма как да върви до безкрайност
Проф. Даниел Вълчев участва през уикенда в 18-ото издание на форума "Черноморска Странджа"
14 Ноември 2022, Понеделник, 12:35 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Тръмп изрече на глас това, което мнозина мислят, а именно, че тази либерална вълна в някакъв момент трябва да спре

Проф. Даниел Вълчев е университетски преподавател, декан на Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“. Роден е в Бургас, родителите му са от Малко Търново. Той е бивш министър на образованието в периода 2005-2009 година. През уикенда проф. Вълчев бе гост на 18-ото издание на форума „Черноморска Странджа“ в Ахтопол. Разговаряме с него по актуални политически теми:

- Проф. Вълчев, за пръв път Ви виждаме на форум на „Черноморска Странджа“. Какви са вашите впечатления от изнесените до този момент доклади?

- Действително идвам за пръв път и съм впечатлен от научните доклади, които бяха представени. Може би не знаете, но моите родители са от Малко Търново и преди няколко месеца се видях с проф. Иван Илчев (бившият ректор на СУ „Св.Климент Охридски“), с когото разговаряхме за предполагаемото място на манастира на Свети Григорий. Проф. Илчев ме насочи към Атанас Орачев, който е писал по тази тема и правил изследвания. Разговаряхме няколко пъти и днес използвах повода да дойда тук, за да се запознаем. Така влязох в този интелектуален кръг и ще се радвам отново да ме поканят.

Изтъкнати изследователи се събраха на научен форум в Ахтопол

- Вие сте човек, който добре познава и анализира политическите процеси. В тази връзка, какво решение виждате за парламентарната криза?

- Според мен няма специфична криза на парламентарните практики, колкото на разделението на българското общество. Това е големият проблем, който след това се възпроизвежда в конкретните политически решения. Иначе има варианти. Чисто математически може да се стигне до формула, която да даде правителство. Големият въпрос е дали то ще бъде стабилно и дали ще има ли достатъчно подкрепа, за да вземе по-тежки решения. За последното не съм оптимист. Смятам, че или ще се сформира някакво твърде крехко правителство, което няма да предприеме адекватни мерки на висотата на ситуацията, в която се намираме, или ще се отиде към нови избори. Но в крайна сметка това е Демокрацията. Едно време се оплаквахме, че няма избори, а сега, че имаме много често.

- Спечели ли българският парламентаризъм от ситуационните мнозинства, които виждаме от началото на 48-ото Народно събрание?

- Нито спечели, нито загуби. Парламентарните режими са в някаква степен осъдени на известни въздействия на аритметиката. В този парламент е ясно, че няма как да има правителство или каквото решение да се вземе без по някакъв начин да участват или ГЕРБ, или ДПС, или „Възраждане“. Каквото и да стане ще се получи с компромис, ако не се стигне до него, ще се отиде на избори.

- Виждате ли край на противопоставянето в политиката? Дори в глобален план забелязваме, че Републиканците в САЩ са по-склонни да номинират губернатора на Флорида Рон Десантис за президент, отколкото Доналд Тръмп, който според анализатори, е поставил началото на политическата поляризация.

- Не съм съгласен с тази ваша констатация. Противопоставяне в политиката винаги ще има. Върху това се гради цялата система. Що се отнася до Тръмп, то той изрече на глас това, което мнозина мислят, а именно, че тази либерална вълна в някакъв момент ще трябва да спре. В крайна сметка издигането в култ на малцинствата от каквото и да е естество, няма как да върви до безкрайност, защото стават все повече и имат все по-радикални искания. В един момент някой просто трябваше да каже: „Добре, но ние докога ще защитаваме малцинствата? А за мнозинството няма ли кой да се погрижи?“ Човек вече започва да остава с впечатлението, че ако сред 1000 души има само един еднокрак, то трябва да преподаваме на децата, че хората биват два вида – с един и два крака. Не, хората са с два крака, просто този човек, е загубил крака си и трябва да го уважаваме, но не бива това да изкривява нашите представи за света. Така, че Тръмп не е направил нещо лошо. Той има специфики в поведението, но както казваме ние, юристите, съзнава свойството и значението на постъпките си и може да ги ръководи, което не е съвсем ясно за настоящия американски президент.

- Идва ли край на либералния ред?

- Във всеки случай светът се развива и това, което сме смятали за невъзможно преди 15-20 години, днес виждаме, че е все по-вероятно. Има промени и рано или късно ще се отразят и в политиката. Уточнявам, че либералния ред не е нещо лошо само по себе си, защото либерал-демократичната държава, е това, в което живеят западните общества в последните 100 години. Големият въпрос е да не се преминава в онези крайности, които ще доведат до дълбока криза в нея. И дадох един пример, с правата на малцинствата. Има много други подобни.


В категории: Политика


Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
8
Коментара по темата
8.
ала бала
14.11.2022 21:36:15
0
2
Де Сантис - италианско име. Малцинство. Религия - католик.
Значи двойно малцинство в протестантска англоезична страна.
Пък издигане в култ на малцинствата трябвало да спре. Ми хубаво. Пратете го да прави пици.
И нататък - все същите смехории ...
7.
ала бала
14.11.2022 21:13:23
1
1
Интересно, името де Сантис, ама много англосакс ли ви звучи?
А какви са италианците в щатите, правилно все са били малцинство, даже са ги наричали как ли не, ама съвсем неполиткоректно даже.
А господин професора не беше ли десетилетия заявен "либерало", та тръгнал да тръмпира как "тази либерална вълна в някакъв момент ще трябва да спре", хаха?
Добре ще е да спре тая майтапчийска вълна, че не всички са цаци с 20 минутна памет ...
6.
XXXX
14.11.2022 17:35:21
7
3
Този който порути образованието е един голям фашист и национал–социалист. Е такива са национал-социалистите!! НАгли до безумие.
5.
Е на тва е
14.11.2022 16:55:46
2
3
Професора не го търсете, по скоро да разкаже как с няколко съратника приватизираха за без пари и после разпродадоха държавната аптечна мрежа. Станаха милионери и изобщо не му пука нито за държавата нито за малцинствата.
4.
оффф...
14.11.2022 15:55:43
1
3
Заглавието да не би да се опитва да създава някакъв паралел между американската идея за възнаграждение на дискриминираните с българската реалност, в която всеки по-различен трябва да бъде оплют и съсипан???

Два противоположни свята.

В България "култ към малцинствата" няма. Дори с инвалидите се отнасяме така, сякаш "си го заслужават"
3.
един
14.11.2022 15:15:40
4
8
мноооого хлъзгав професор-политик.Вd58b9инаги може да се отметне от казаното и да изглежда,че е прав.
2.
Така е, професоре,
14.11.2022 13:53:04
2
21
един ден тази вълна ще спре, но междувременно голяма част от дундурканите от малцинствата вече ще са заели ключови позиции в политиката и съзнателно ще поддържат посоката !
1.
Мери
14.11.2022 13:26:17
3
19
Целта е да се разбута системата, а в съдаденият хаос онези по върховете да управляват мнозинството с по-малко ресурси и главоболия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори