×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В София вече няма стара панелка под 1800 евро за квадрат!


24 Септември 2022, Събота, 17:00 ч.
Автор: Флагман

Вече не е време да се влага в апартаменти с инвестиционна цел

Имотният пазар в България май достигна своя пик - въпреки че цените продължават да се качват, все по-малко сделки се сключват. Кога обаче тези цени ще се нормализират и до какви стойности ще паднат, никой не се наема да прогнозира. 40% бе спадът на цените при имотите при последния икономически срив през 2008 година.

Засега е ясно само, че за второто тримесечие на 2022-а поскъпването на годишна база е 14,6%, съобщи в петък Националният статистически институт. Това е с повече от 3% в сравнение с предходното тримесечие, пише вестник "24 часа".

Само преди седмица световната консултантска компания Knight Frank оповести, че през второто тримесечие в България поскъпването на имоти е 11,8 и е по-високо от това в Берлин и други западноевропейски градове. Сега официалните данни показват още по-сериозно поскъпване.

Според НСИ в София, където жилищата и без това са най-скъпи, цените са се вдигнали със 17,3%. В Русе увеличението е още по-впечатляващо - 23,3%, но там то тръгва от много по-ниска база.

Причината цените да продължават все още да се покачват е инерцията на пазара, убедени са обаче експерти.

През септември вече има видим спад на интереса и според статистиката на Агенцията по вписванията на годишна база сключените сделки са с около 5% по-малко, отколкото за същия период на 2021 г.

Роза Михалкова - брокер от София, е убедена, че принос за лудостта на пазара имат и нейните колеги.

“Ходят масово на огледи и предлагат на продавачите да вдигнат още цената. Аз не мога да намеря вече и панелен апартамент в лошо състояние в столицата за под 1500 евро на кв. м”, каза тя. И посочи много примери за неподдържани апартаменти в крайни квартали, чиито продавачи искат невъзможни цени, достигащи до 1800-2000 евро.

Според един от големите сайтове с обяви средната цена на жилищата в София е стигнала 1800 евро на кв. метър. В най-престижните части на столицата има и жилища за по 3000 евро на кв. метър и дори повече.

“Това няма да свърши добре за купувачи, строители и банки – след вече започнал процес на агресивно покачване на лихвите пазарът на жилища в България и особено в София раздува още балона”, предупреди икономистът Лъчезар Богданов

Той посочи, че през второто тримесечие на 2022 г. са издадени най-много разрешения за строеж в едно тримесечие от 2008 г. насам общо за страната. А ако гледаме само София, издадените разрешения според планираната застроена площ са абсолютен исторически рекорд.

“Нагледно илюстрирано, започнатите нови строежи и издадените разрешения през второто тримесечие на 2022 г. в София са за 16 пъти по-голяма застроена площ от същото тримесечие на 2012 г.

София вече допринася за над 40% от новото жилищно строителство при 14% средно в периода 2010-2015 г.

Издадените разрешения общо за страната са за 39% повече жилища с 43% повече площ в сравнение със същото тримесечие на 2021 г., а започнатите строежи са с 25% повече жилища и 17% повече площ в сравнение със започнатите строежи през второто тримесечие на 2021 г.”, казва Богданов.

Преди спад на дадени цени винаги има най-висока точка и очевидно в момента имотният пазар се намира точно в такъв период, коментира пред “24 часа” имотният експерт Георги Павлов.

Според него самият факт, че преди няколко дни чуждите пазари са оценили държавните ни облигации с над 4% лихва, а у нас ДЦК са продадени с над 3%, означава, че няма вече как да отпускат на хората ипотечни кредити срещу 2,5% лихва.

Със сигурност лихвата ще се вдигне и около половин година по-късно цените на жилищата ще тръгнат надолу, защото такъв е срокът между спада на интереса към пазара и реалното намаление на цените, твърди Павлов.

Според него точно сега е най-трудно да се дават съвети и на продавачите на жилища, и на купувачите. От една страна, през предстоящата зима сметките за отопление ще са двойно по-високи и със сигурност много хора, които нямат нужда от даден имот, ще решат да го продадат.

От друга страна, потенциалните купувачи, които вече са събрали пари и не се нуждаят от кредит, няма как да са сигурни, че парите им няма да се обезценят силно, ако продължат да се колебаят. Единственото сигурно е, че вече не е време да се купува имот с инвестиционна цел, защото мантрата как ще продължи да поскъпва след няколко месеца вече няма да е валидна, твърди Павлов.

Той и други експерти обаче се колебаят да прогнозират с колко биха могли да поевтинеят имотите. При предишния спад след световната финансова криза от 2008 г. жилищата поевтиняха с 40%, но тогава имаше и обща дефлация. Сега сме в обратния казус и има много висока инфлация. Например новите жилища може да продължат да поскъпват и заради рязкото увеличаване на цените на материалите.

Макар че много предприемачи предпочетоха да платят неустойки, но да не строят при по-скъпия бетон, желязо и цимент, има и други, които са си довършили строежите и се чудят как да променят договорите с хората, които са платили капаро, за да продадат на по-високи цени.

В очакване на тежка зима, инфлация и повишаване на лихвите.


В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
4
Коментара по темата
4.
Как още не са
24.09.2022 21:26:37
0
2
се сетили да котират цените в долари? Няма да се набутват сега с това обезценяващо се евро, нали така?
3.
Брокер
24.09.2022 20:46:18
0
4
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме по-агресивни ходове на парично затягане от първоначално очакваното и ще повиши лихвата по депозитите до 3% до юни 2023 г
2.
До 1
24.09.2022 19:40:01
5
6
Мой, тея панелки издържаха Стражица при 7 по Рихтер , и са сметнати до 8 , ще ти видим новото пишман стройтелство при вдигане ан напрежението в земните пластове до кога ще издържи.
Чакай, с тоя канцерогенен бетон и плоскости колко е добро стройтелството.
Доказано е, че при наличие на магазини и гаражи в партиерния етаж, че се отслабва конструкцията, а новото стройтелство с тея покриви тип елхичка дето като вали горе, тече и на първия етаж , колко са добри. Чакай, дано да не видим повече от 4-ри по скалата.
1.
Armencite okupirali BG televiziite
24.09.2022 17:19:48
2
9
Takiva sgradi samo tam moje da ima s iztekal srok na godnost i ceni kat Dubai
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Показват монетното съкровище от с. Синеморец в изложбата „Сребърна Тракия“ Показват монетното съкровище от с. Синеморец в изложбата „Сребърна Тракия“ Среброто представя и друга страна от културно-историческите процеси, които протичат в източните и централните части на Балканите преди 2500 години Ще се класира ли България на световно първенство по футбол? Гонзо призна, че това е фантасмагория Ще се класира ли България на световно първенство по футбол? Гонзо призна, че това е фантасмагория Това обаче ни е целта, каза президентът на БФС Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици По думите му автомобилът все още се намира в КАТ Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа
САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори