×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отиде си гениален стопански ръководител на социалистическа България


23 Август 2022, Вторник, 16:12 ч.
Автор: Флагман.бг

Двадесет години Ядков бе начело на предприятието  „Булгартабак“

Напусна ни един голям човек и българин. На 94-годишна възраст си отиде гениалният стопански ръководител, създателят на едно от чудесата на България, дългогодишният директор на „Булгартабак“ Димитър Ядков.

Двадесет години Ядков е начело на предприятието - години на разцвет, какъвто едва ли е имало преди него и какъвто вероятно няма да имаме никога. По негово време „Булгартабак“ търгува с над 130 компании по света, а страната ни дели със САЩ първото място по производство и износ на цигари и тютюни.

За осемте месеца на 1991 г. са произведени около 60 000 тона цигари, от които 48 000 тона за износ и 12 000 тона за вътрешния пазар, съобщава Ядков в отчета си за годината, в която се пенсионира. Изнесени са 25 000 тона тютюн, а валутните постъпления надхвърлят 320 милиона долара и 60 милиона рубли. Всеки месец след април 1991 г. в хазната постъпват над 60 милиона долара само от износ на цигари и тютюн... Към тогавашна дата обединението няма нито лев външни или вътрешни задължения, разказва в спомените си Димитър Ядков.

И още: „На фона на абсурдното искане "да осъдим Съветския съюз", ние изнасяхме за Русия 54 000 тона цигари. Можеше ли някой тогава да проумее и оцени, че го правим за пръв път с директното кредитиране от 75 милиона долара, дадени от съветското правителство! Ще бъде ли някой някога съден за това, че пренебрегна този огромен пазар, който западните компании чакаха да се отвори с голямо нетърпение?“

Днес е трудно да си представим кабинета на генералния директор на американския концерн "Филип Морис", където на стената виси карта на света и на нея върху страните от Източна Германия до Владивосток е изписано „БУЛГАРТАБАК“ Това е българската тютюнева империя. Било е.

По времето на Димитър Ядков в онази мръсна социалистическа България, която хора с принос единствено в разрухата обявиха за престъпна със закон! Роден е на 28 октомври 1927 г. в полите на Рила, в с. Горно Драглище, Разложко. Убеден антифашист, активист на РМС, член на БКП и БСП с близо 75 годишен стаж. Завършва агроикономика, работи в Разлог и с. Баня.

Ръководи Управление „Земеделие” при ОНС – Благоевград, Окръжния кооперативен съюз в Пиринския край. Името му е неразривно свързано с развитието на тютюневия гигант, който по негово време е превърнат в структуроопределящо предприятие за българската индустрия с многомилионни пазари в Турция, европейските страни, САЩ, СССР, в Иран, Ирак, Афганистан, Ливан, Тунис, Бенин и др. Избиран е за секретар на ОК на БКП в Благоевград и за първи заместник-министър на земеделието. Носител е на званието „Герой на социалистическия труд” и на редица държавни награди.

Димитър Ядков е бил и вицепрезидент на Международната организация в тютюневия бранш КОРЕСТА. Под негово ръководство, което Ядков поема от 1972 г. , с много усилия и неистов труд за по-малко от 10 години “Булгартабак“ променя изцяло облика си и започва да дава тон в световната тютюнева политика - най-голямо производство на тютюн и цигари на глава от населението, абсолютен световен рекордьор по експорт на цигари, най-висок темп на развитие в света. Наука, производство, реклама и търговия - всичко е подчинено на една цел: развитието.

Браншовиците в света започват да говорят за българския феномен. Пред Димитър Ядков са отворени вратите на всички водещи тютюневи концерни по света. Посрещат го с уважение и му се възхищават. „Булгартабак“ се конкурира и побеждава в продажбата на цигари могъщите тютюневи холдинги на САЩ. Но те не му нанасят удари под кръста, а му помагат всичко, за да се развива, с една едничка нескривана от тях цел - чрез него да навлязат в необятния съветски пазар, който братушките ни са предоставили наистина по братски и в него сме били монополисти. За да добием представа как започва всичко, ето един откъс от книгата със спомени на Димитър Ядков „Булгартабак“, издадена през 2003 г. : „Беше 15 октомври. В новата ми работа се случи нещо неочаквано. Секретарката ме уведоми, че с мен от Скопие иска да говори търговският директор на Македония табак Данчо Шатурков. След като се представи, той каза, че при тях има отговорна делегация по тютюните от САЩ. В последният момент са решили, ако може утре - за един ден - да ни посетят.

"Искат да се запознаят с Булгартабак и тютюните ви, но нямат входни визи. Друже Ядков, такава среща ще бъде полезна за Булгартабак и си струва да направиш всичко възможно..." Казах, че след час ще се обадя. Знаех, че още не съм подготвен за такава среща, а в същото време имах силното усещане, че това е шанс, който не бива да се изпуска. Събрах ръководството и някои специалисти и поисках тяхното мнение. Всички считаха, че такава среща е нужна, но времето за организирането й е много малко... Заместникът по производството Иван Цонев... предложи срещата да се проведе в Станке Димитров (сега Дупница). "Освен, че е най-близко до границата, в това предприятие има добри условия да покажем нашите тютюни.

Ако все пак от някои няма, ще уредим да бъдат доставени". ... Обадихме се в "Македония табак", че утре в 8.30 ч. наш представител ще чака делегацията на границата... На другия ден там ги чакаше Петър Стайков, зам. търговски директор, с добър английски, а ние заминахме директно за Станке Димитров. Делегацията пристигна навреме - 6 души с две луксозни коли на "Македония табак". От обичайното представяне стана ясно, че двама от тях са президенти. Най-възрастният, г-н Джак Уайднър, леко прегърбен, с остри сини подвижни очи, бе президент на Глен Тъбекоу - специализирана фирма по тютюните на концерна Рейнолдс. Другият, значително по-млад... бе Херолд Вертхаймер - президент на Сокотаб - фирма, специализирана в доставката на ориенталски тютюни за САЩ...

Веднага ми направи впечатление, че лично ръководителят на делегацията - президентът на „Глен Тъбекоу“, г-н Уайднър, седна на централния стол, на който седяха главните експерти, и започна преглеждане на балите. По едно време, като взе снопче тютюн от бала произход "Джебел басма" първа класа, заби нос в него и усещайки тайнствения аромат, неповторим и единствен, в очите му проблеснаха сълзи.

Поглаждайки нежно листята с ръцете си, развълнуван изрече: "... Е, мой стари приятелю, след почти 30 години раздяла доживяхме да се видим отново." Всички усещахме, че сме свидетели на трогателна "среща". Това може да се случи само с хора, отдадени на тази професия, дълбоко свързани с тази специфична стока, наречена тютюн, с която, когато се свържеш истински, е за цял живот. След това, по време на обяда, разбрахме, че г-н Уайднър преди войната е бил представител на Рейнолдс в гр. Кавала и е купувал български тютюни.

Оттогава познава "Джебела", един според него уникален по вкус, аромат и горяемост ориенталски тютюн. На тази среща бяха поръчани и първите количества български тютюни от новата реколта, които да се подготвят за следващото посещение на американските ни гости през февруари 1973 г.

Така се сложи началото на едно полезно сътрудничество и износа на наши тютюни за САЩ.“ Освен гениален ръководител, Димитър Ядков винаги е бил непримирим борец срещу бюрокрацията в България, не е премълчавал проблемите пред силните на деня. След 1991 г. се опитва да предложи своите виждания за развитието на „Булгартабак“ и за запазване на пазарите му в новите условия. В спомените си е записал: „След всички срещи имах чувството, че в чужбина оценяват по-реалистично мястото на „Булгартабак“, отколкото у нас“.

Димитър Ядков стана свидетел на погубването на неговото дело и както мнозина други талантливи строители на България преживя всички страдания да види как се унищожава смисъла на неговия живот. „Булгартабак“ беше унищожен безмилостно по познатата схема на прехода: източване – мафиотска приватизация – разпродаване – ликвидиране. Знаменитите заводи на предприятието са затворени, прочутите български марки цигари са продадени навън, отглеждането на желаните в цял свят български тютюни е сведено до нищо. Виновни няма… Но България ще я има, докато живее споменът за големите българи и патриоти, вложили себе си за развитието на родината. Защото жив ли е споменът, делото може да бъде възродено.

Поклон пред живота и делото на Димитър Ядков!


В категории: Ретро Флагман


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
Popo popovich
28.08.2022 23:39:43
1
1
♦️♦️♦️
12.
Никола Атанасов
24.08.2022 08:52:18
1
6
Дълбок поклон пред делата на г-н Ядков!
11.
Warrior
23.08.2022 21:08:45
4
9
БКП извърши преврата на 10.11.1989 г. Тогава обикновените хора нямаха пари. Пари имаха големите комунистически управници и ченгетата от КДС. Именно тези хора приватизираха,източиха и уни-
щожиха повечето от предприятията. Сега тези хора са зли и жестоки капиталисти. Европа не е виновна. Няма сила, която да накара българските червени олигарси да дават добри заплати на хората.
10.
до 8
23.08.2022 20:56:45
2
11
Истина е, че и тогава най-качественото се изнасяше по така нареченото "второ направление" и ние не можехме да го помиришем... Имало е случаи с хора донесли си нещо хубаво от чужбина и впоследствие забелязали, че е било произведено в България. И на бригадите продукцията се сортираше и най-добрата се слагаше в хубави щайги, с къдрави бели хартийки отстрани, и заминаваше също по "второ направление". Следващото качество беше за братята руснаци, като по-непридирчиви, а последното... за прасците, т.е. за нас...

Що се отнася до цигарите, Фемина и Средец горе-долу биваха. Другите си бяха боклуци, така е. Най-вероятно хубавите западни цигари са се правели с нашия тютюн. Тогава много харесвах Rothmans - най-много Royals, но и плочката беше хубава. Те изчезнаха преди много години. Това което се продава сега под името Rothmans няма абсолютно нищо общо с техния вкус.

Няма какво да си слагаме розови очила и да не признаваме недостатъците и на онова време, но истината е, че животът може да беше скромен, но никой не беше на пътя, никой не беше безработен, никой не умираше от глад и не ровеше в кофите за боклук и най-вече я нямаше тази несигурност за бъдещето и този чудовищен стрес. Корупцията беше ограничена до по-високите нива и не беше толкова видна и дразнеща навсякъде. Алчността все пак имаше граници и нещо оставаше и за нас. Наскоро си взех една стара книга от безплатните мини-книжарнички в морската градина. В нея имаше забравено билетче от 6 стотинки. Мило ми стана като го видях.
9.
Га га гааа до 8
23.08.2022 20:29:30
0
8
Значи толкова и си пушач и разбираш от качество.Сега повечето вносни изделия се превърнаха в масовка с ниско качество.
Най вероятно е извлечен никотина от тях, за да не може да те задоволи и да пуфкаш по една, две кутии на ден.
Все още има качествени цигари но са на цени от 10лв и нагоре.
В статията пише, че големите гиганти в производството на цигари са оценявали нашия сорт български тютюн като много качествен, изкопували са го и са произвеждали известни марки цигари.
8.
Глей ся
23.08.2022 20:11:19
8
7
Нямам спомен да съм се кефил на Арда,Родопи,Стюардеса,Шипка,Слънце,Алфа,Фемина,Феникс,Мелник,Средец ипр.и пр.Ако съм пропуснал някоя драгоценна марка,съжалявам.Воняха на слама.На 56 г.съм и помня.Та,хайде по лекичко с хвалбите!!!
7.
Респект
23.08.2022 20:07:14
2
16
Представям си кво му е било да гледа как свинята делян го съсипва и източва за месеци.
6.
Bbb
23.08.2022 19:50:00
6
17
Тази статия трудно може да се асимилира от днешните евроатлантически дупета които се смятат за европейци.Голям смях.
А всички които са живели в тези години и знаят точно какво е било, какво се е създало и как държавата България се е грижела за народа си, сега ги е обхванала хронична амнезия и доброволно са се превърнали в полу идиоти.Голям срам.
За тези които все пак ще ги заинтересува статията, това е една малка част от това което е била БЪЛГАРИЯ по това време.
Ноооооо евроатлантическите глашатаи гъзоблизци за няколко години промиха мозъците на тоз изпростял народ, даже и историята ще му подменят.
Пишман демократи.........
5.
...
23.08.2022 19:24:11
0
13
Светла им памет!

На повечето предприятия бяха гениални стопанските ръководители. Администрациите им работеха спокойно и стриктно, докато сервитьорките не поеха директорските им постове през 1991г.
"Силните на деня" много често са снощни, а и за съжаление "невъзпитани".
4.
RE-1
23.08.2022 19:22:03
10
9
С какво се гордеем ?
На колко много деца детството премина в низане на тютюн. Черна къртовска работа. Всичко за жълти стотинки.
3.
Ганчо мамуля
23.08.2022 18:59:18
2
12
Жалко че за такива българи можем да говорим само в минало време
2.
Горкият човек...
23.08.2022 18:20:41
0
19
Как ли е доживял такава дълбока старост наблюдавайки с мъка унищожаването на успехите си и смисъла на живота си от разни мерзавци... Дано почива на по-добро място.

Колко необразовани хора си вадеха хляба с отглеждането на тютюн! И да, България беше известна с това, както и с много други, ПОЛОЖИТЕЛНИ, неща, а не само с разруха и корупция! В СССР пиперът не е бил наричан просто пипер, а "български пипер"! Сега отглежда ли се изобщо тютюн? Нищо не съм чувала за това? Има ли някакви български цигари? Буквално оглозгаха държавата!
1.
!
23.08.2022 17:46:33
0
12
Поклон!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. Този скандал разтърси Евровизия Този скандал разтърси Евровизия Дисквалифицираха Нидерландия Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ Информационна шатра откриха БСП в ж.к. „Меден рудник“ На събитието присъстваха кандидати за народни представители начело с водача инж. Петър Кънев
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори