×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Агонията тепърва започва. Кирил Петков е само формално министър-председател


Агонията тепърва започва. Кирил Петков е само формално министър-председател
Премиерът Кирил Петков няма много възможни ходове, а за него е много рисково да ходи на избори сега, смятат социолози
11 Юни 2022, Събота, 14:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте мнението на експертите за бъдещето на правителството 

Кабинетът в момента е на етап "Умирай трудно", а сред причините за това е, че "Продължаваме промяната" не успя да види къде са дълбоките корени на корупцията у нас, коментира социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". 

"Ясно беше, че коалицията е доста крехка, но въпросът на въпросите е защо така внезапно нещо се забърза и бяха разпарчетосани спояващите елементи. От "Мисията невъзможна" вече минахме към "Умирай трудно". Единственото обяснение, което ми изглежда логично, е, че от "Продължаваме промяната", която преди 6 месеца дойде със заявката за битката с корупцията, не са си давали сметка къде са дълбоките корени на корупцията у нас.

Къде е дълбоката възможност да се разклати едно управление, което беше оголено от войната в Украйна - това са поредицата от руски зависимости. Когато се прекъснаха едни финансови потоци и се настаняват други финансови потоци, се случи нещо, което накара коалицията да експлоадира в преформатирането, към това възможна ли е битка с корупцията, без да се изместят дълбоките подводни камъни", заяви тя.

По думите й войната в Русия не е само външен фактор, тя е дълбоко вътрешен фактор - ПП не са били наясно с дълбоките механизми, които съществуват, а това е свело отношенията в коалицията до "изключително жълта страна на инфлацията в политиката".

"Всеки ден има нови листчета, нови обвинения. Това води до свръхинфлация на доверието в политиката", посочи тя.

Боряна Димитрова, социолог от "Алфа рисърч"

Според Димитрова не е реалистично да имаме чисто нов кабинет в рамките на този парламент - не само поради технологичните сметки, а и защото няма никакъв ресурс да се рестартира каквото и да е.

"Нужен е някакъв политически дневен ред или програма, а за актуализацията на бюджета финансовият министър Асен Василев заяви, че антикризисните мерки "изядоха реформата". Така че е ясно, че тук няма ресурс за рестартиране на каквито и да е политически действия в този парламент", заяви тя.

По думите й сегашната ситуация не е никак добра за България, тъй като всички проблеми ще увиснат.

На евентуални нови избори ще има още по-ниска избирателна активност, прогнозира тя. "Степента на делегитимиране на политическия живот е толкова голяма, че се очаква и по-фрагментиран парламент, и по-различна електорална картина. Няма да е по-леко това, което ни очаква, бъдещето не крие повече оптимизъм. Необходимо е политическо лидерство и отговорност, каквото сега липсва", заяви тя. 

Димитър Ганев, социолог от Тренд

Формален премиер

"Агонията тепърва започва. Кирил Петков е само формално министър-председател. Правителството е изгубило мнозинството си, по-скоро то не може да се събере отново", заяви Димитър Ганев от "Тренд". По думите му ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да подкрепят нов кабинет, а няма сигнали и ИТН да се разцепи, за да подкрепят част от техните депутати ПП, ДБ и БСП. Вариантът за нов състав в това НС също не му изглежда възможен - опциите това да стане около ПП, или около другата голяма партия ГЕРБ не изглеждат големи, тъй като и двете партии нямат мнозинство. Опозицията не иска вот на недоверие, те искат управляващите да се пържат в собствен сос, колкото се може повече, затова агонията може да продължи месец или два, докато дойдат избори, смята още той.

Според Ганев може да очакваме следващ служебен кабинет до месец, месец и половина, като той няма да има характера на предишните - няма да е силно конфронтационен спрямо кабинета, а по-скоро ще е с технократски характер и ще се справя с текущите социално-икономически проблеми.

"По-лошото е, че ще се произведат избори - в началото или края на октомври - и след тях? Да не мисли някой, че ще имаме по-лека, по-малко сложна и пъстра коалиция?", попита реторично той.

Димитър Аврамов, политолог

Разпад на политическото

"ИТН създаде прецедент, когато преди време опита арогантно да състави собствено правителство, без да се съобрази с останалите партии. Днес ИТН даде друг негативен пример - лидерът му, който се държи като вожд на политическо племе, за първи път в българската политика направи признание, че различията идват заради пари. Досега винаги е имало възпитани политически обяснения. Когато разговорът в политиката стигне до там, значи сме стигнали до разпад на политическото", коментира политологът Димитър Аврамов.

"Няма неформални премиери, премиер си дотогава, докат не ти гласуват оставката", заяви още той, допълвайки, че е скептичен относно способността на ПП да рестартира политическия дневен ред с позитивни новини. "Говорим само за свръхпечалби на държавните дружества. Няма реформи в енергетиката. Виждаме размяна на лични обиди. Ситуацията е абсурдна и безотговорна", заяви той. 

Според него най-важното в тази ситуация е "светкавично да продължи планът за подготовка за въвеждането еврото". "Саботажът, който опитва да направи ИТН - че трябва анализ на въвеждането му - трябва да спре. Ако в българския парламент има проевропейско мнозинство, което се грижи за това да продължат преговорите за влизане в еврозоната, това е най-директната и пряка гаранция за стабилността на доходите на хората и за националната ни сигурност. За това трябва да се говори в НС. На мен като човек не му пука дали Кирил Петков, или Асен Василев управляват, или правителство на националното съгласие. Сега съдържанието е по-важно от политическото дребнотемие", заяви той.


В категории: Политика


19
Коментара по темата
19.
ATM
12.06.2022 17:31:16
1
0
Много сериозни интереси, вкл. и руски такива бяха засегнати. И при положение, че не може да се смени "каскета" ситуацията е патова. Когато настъпиха и лаболаториите ИТН (ДПС) бяха изкомандвани. Димитрова е права за дълбоките руски зависимости. Много добре си знаят да тях, но нямат избор. По места властта е герберастка и това е също огромен проблем, защото черната им каса си работи.
18.
Бунтата
12.06.2022 13:09:03
0
3
Добро утро!!!
коро е подготвян сигорно 1-2години назад да бъде вкаран у нас по нареждане на америка!!!
Тоя продаде тотално България,но ние ще си я върнем и няма да ги оставим тъпите кравари да вилнеят тук.
17.
Ако не бе Простото е някой друг...
11.06.2022 19:09:40
4
27
Омразата руши, не не надгражда!
Настоящето управление е доказателство, една керемидка не са поставили, само разруха и кражба след тях..
Държавата е на концесия от Прокопи.
Смятахме, че омразата към ГЕРБ ги сплотява - оказа се, че се мразят и помежду си!
16.
Иван
11.06.2022 18:41:34
5
13
Да могат да защитят канадския Пумияр
15.
Вижте как тъпото
11.06.2022 18:28:37
5
11
води преговори в Солун.

https://lupa.bg/news/kiril-lena-pipni-me-tuk-video_181731news.html

А Линда Хамилтън през това време мастурбира в спалнята за Асен укокорения!

Хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахах
14.
Лай
11.06.2022 17:50:23
7
13
..Димитрова и др.слугинаж само разбират за дълбаките корени на корупцията..и до там,Нищо ново.Мафията си има държава.Политолози ,социолози журналя само коментират и до там.
Нищо че държавата ни изчезва хора,не разбирате ли
13.
КЬОСЕВ
11.06.2022 17:14:12
12
4
до 12 вече 2 пъти печелят избори и не управляват!не си ли си задаваш въпроса-защо? .... на следващите избори пак няма да управляват! - Не казвам, че и тези дето са в момента ще управляват, но за ГЕРБ съм категоричен!
..
12.
До 10
11.06.2022 16:55:58
5
34
Явно визираш себе си КЬОСЕВ , защото си господин Никой!
ПППП се харесват единствено от такива никаквици като теб и машините на Сиела!
11.
Страхът изяжда душата
11.06.2022 16:52:08
1
39
Страхува ли се премиерът Кирил Петков от кадри с оргии в МС?
Темата за морала и достойнството на властимащите идва като логично продължение на снимките и записите, които уличават Кирил Петков и неговия шеф на кабинета Лена Бориславова в отношения, далеч надхвърлящи професионалните. Разбра се, също така, че докато е бил министър на икономиката и е контролирал дейността на ББР, Лена Бориславова е била назначена като консултант в банката на заплата от близо 14 000 лева.
10.
КЬОСЕВ
11.06.2022 16:46:11
23
18
до 9.....пропусна само,че никой не иска ГЕРБ!)
9.
До 3 Гошо Тъпото
11.06.2022 16:40:44
19
37
Алфата е на Прокопи!
Прокопи е ментора на ПППП!
Смятай за какво иде реч и защо Простото
Кире рано сутрин ходи на спявка при Прокопи!
Пътници са, но много поразии сътвориха, много кинти щипнаха и много милиарди като заеми взеха...
Ако бе ГЕРБ на власт, такъв фалит на държавата не би бил възможен.
Факт е че след поредния погром над държавата, идва Бойко да почисти Авгиевите обори, но този път затъването е колосално, не знам дали Бойко ще се навие пак да вади горещите кестени на Промяната.
8.
До политолози и социолози.
11.06.2022 16:36:09
15
25
Намерете си истинска работа!
7.
Флагман
11.06.2022 16:25:57
30
13
Оставете ги тези пишман социолози Да ви обесня простичко как стоят нещата.Чалгаря е аут така му наредиха .Сега какво ще става нататък ще каже пак бат ви Бойко.Ако иска да се приеме бюджета и закони важни и за неговите избиратели Кирчо продължава.Ако каже че не трябва Кирчо е история. Той за разлика от лъжи патриотите копейкин радев славиту.Е патриот ще направи правилното за България .
6.
Флагман
11.06.2022 16:19:12
28
16
Стига с тези гръмки заглавия Агония ? Ква агония Чалгаря е аут така му наредиха и така стана. И добре че стана. Сега нещата зависят единствено от един човек Бойко .Ако той реши че в този момент не са нужни избори А бюджет на държавата и да се приемат важни закони . Които междудругото са и в полза на избирателите на Герб. Петков ще продължи .Ако реши друго това ще стане. ББ е патриот за разлика от лъжи патриотите като копейкин Чалгаря или данчо ментата.И ще реши най правилното в момента за България.
5.
Флагман
11.06.2022 16:15:32
30
22
Стига с тези гръмки заглавия Агония ? Ква агония Чалгаря е аут така му наредиха и така стана. И добре че стана. Сега нещата зависят единствено от един човек Бойко .Ако той реши че в този момент не са нужни избори А бюджет на държавата и да се приемат важни закони . Които междудругото са и в полза на избирателите на Герб. Петков ще продължи .Ако реши друго това ще стане. ББ е патриот за разлика от лъжи патриотите като копейкин Чалгаря или данчо ментата.И ще реши най правилното в момента за България.
4.
*********
11.06.2022 15:26:34
3
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
Гошо с Опела
11.06.2022 14:56:51
28
28
Ох Божеее...
Боряна-Алфата, ще ми дава Акъл....
Платена ГРъП подлога. Айде няма нужда....
Видяхме че Освен Датата на Изборите, друго не познаваТ...
2.
До 1 долната сган
11.06.2022 14:55:45
32
11
маймун, ти признаваш, че това е война?
В рашшия щяха да те бутнат в затвора за това, и там щяха да ти бутнат елекрошок отзад.
Предател долен!
Да живее България!
1.
Хххх
11.06.2022 14:48:13
19
65
Аз само да вметна, че войната НЕ е в Русия а в Украйна :) А тази долна сган,колкото по рано подаде оставка ,толкова по добре за българския народ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори