×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов ще отделя Стария Несебър в нова община


Борисов ще отделя Стария Несебър в нова община
Атанас Терзиев, бъдещият кандидат за кмет на Несебър, посреща премиера Борисов
10 Юли 2011, Неделя, 19:01 ч.
Автор: Веселин ВАСИЛЕВ

Делегация от сдружение „Старинен Несебър” тръгва в сряда за София, за да връчи на премиера списък с исканията си

Старият Несебър може да се отдели в самостоятелна община, а живеещите тук да си изберат още на следващите избори свой кмет и общински съвет. Това обеща днес в Стария град премиерът Бойко Борисов, който бе тук по покана на сдружение „Старинен Несебър”. Преди две седмици хора от сдружението отишли направо в къщата на премиера в Банкя и го помолили да дойде на среща в града, за да търсят от него помощ за проблемите си.

Днес Борисов, който пристигна заедно с министъра на културата Вежди Рашидов, зам. културния министър Тодор Чобанов, шефа на ДНСК Милка Генчева и областния управител Константин Гребенаров, бе посрещнат от депутата Димитър Бойчев и бъдещия кандидат за кмет на Несебър Атанас Терзиев. (Интервю с Атанас Терзиев публикуваме отделно). Залата на градското кино, където срещата се проведе, беше препълнена. „Искаме да се отделим в самостоятелна община, защото външните хора, а за нас такива са всички от стария мост нататък, гледат на Стария Несебър единствено като място за правене на пари”, каза един от организаторите. Присъстващите поискаха и мораториум върху събарянето на незаконните строежи до създаването на единни норми и правила. Според тях след края на туристическия сезон 50 незаконни постройки трябва да бъдат разрушени, а собствениците им не знаят какво да правят след това.

„Години тук е имало безвластие и първата ми работа, когато станах министър, бе да уволня и да дам на прокуратурата един човек, който се казва Угринов (Георги Угринов, бивш директор на НИПК – б.р.). При него е работила корупционна схема и който е давал пари под масата и над масата, му се е давало разрешение, била е пълно беззаконие.  Ние търсим диалог с хората на Несебър, но можем да направим само допустими компромиси, които не нарушават законите”, каза Вежди Рашидов. Той хвърли камък и в градината на кмета Николай Димитров, като напомни, че туристите си дават парите заради града, архитектурата, калдаръмчето, а не заради асфалта, на който са се наситили. Рашидов показа и заповедта, с която бургаската фирма „Път 2004” бе глобена с 30 000 лева, след като асфалтира ул.”Хемус”.

Бурен смях избухна в залата след думите на министър Рашидов, че несебърлии са най-щастливите хора, защото живеят в резерват. Наложи се министърът да се позовава на речника на Найден Геров, според който резерват означава „обособено място, което е значимо”, т.е. не смята живеещите тук за застрашен вид индианци.

„Докато идвах при вас, минах пеша по улиците. От къщите ви се виждат единствено покривите – навсякъде са само сергии… Изходът е да обособим Стария Несебър като отделна единица, ако направите една подписка, аз ще намеря начин това да се случи”, каза премиерът Борисов, а след тези думи залата гръмна в аплодисменти. „Ако върнем облика на старинния град, някои дребни тарикати ще печелят по-малко от тези сергии, но самите собственици ще започнете да вземате по 200 -300 -500 евро за стая”, прогнозира той. „Сега ги даваме за по 5 евро и пак им се вижда скъпо”, провикнаха се от залата. „И аз не бих оставил 500 евро в тази кинкалерия, що се сърдите на туристите”, смъмри ги премиерът.

Той отново направи сравнение с остров Свети Стефан в Черна гора и Дубровник в Хърватска, които посети през последните две седмици. Според него Старият Несебър не им отстъпвал по нищо, а наемите за апартаменти в черногорския курорт стигали до 3 000 евро. В Несебър за целия сезон акостирали около 40 лайнера, а в Черна гора и Хърватска спирали по 20-30 на ден. Там обаче са сложили само няколко сергии в покрайнините, а тук, доколкото разбрах, всички общински съветници имат обекти, каза Борисов.

Той обеща, че ще възложи на регионалния министър Росен Плевнелиев и на експертите да му посочат начин за отделяне на Стария Несебър и покани за сряда в кабинета си делегация от петима представители на сдружение „Старинен Несебър”. Дотогава трябва да ми дадете списък на хората с името и адресчето, които искат да се отдели Стария град, за да може на изборите да си гласувате за кмет, общински съветници, каза премиерът. Единственото, което можело да забави процеса, е евентуално изискване решението да мине през парламента. Борисов поиска на срещата при него да дойдат кметът Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов. Днес кметът Николай Димитров не беше в залата, но местните бяха убедени, че на срещата в София ще отиде със сигурност. Няма да смее да откаже такава покана, коментираха те.

По въпроса с незаконните строежи се оказа, че в Дирекцията за национален строитeлен контрол (ДНСК) има 63 преписки за незаконно строителство, съобщи началникът на дирекцията инж. Милко Генчева. 11 от строежите са проверени и са издадени актове за узаконяване. Има 14 влезли в сила заповеди за премахване, като 10 вече са изпълнени, а за останалите 4 никой не може да спре тяхното изпълнение, защото има влезли в сила решения. За тези, за които няма влезли в сила заповеди – всички възможности са във вашите ръце, каза Генчева. Ако изработите проекти, които да бъдат съгласувани в министерството на културата и потърсите съдействието на общинската администрация за одобряване на тези проекти, все още не е невъзможно да бъде спасена онази част, която съответства на правилата. Останалата част – във ваш интерес е - сами да я приведете в съответствие, допълни тя.

Хората поискаха решението на въпроса с незаконните строежи да стане преди изборите, с което видимо ядосаха госта си. „Последното, което ме интересува в Несебър, са изборите. В цяла България бихме, в Несебър ни е най-слабия резултат. Не знам за кой сте гласували, но като ви слушам – да ви е честито това, за което сте гласували. Никаква отговорност не нося за вас в този смисъл, понеже ми подмятате за изборите. И ако онзи ден не бяхте дошли у нас, аз нямаше да стъпя тук”, каза им право в очите премиерът. „За вас гласувахме, за вас гласувахме”, започнаха да се провикват от залата.




В категории: Несебър


7
Коментара по темата
7.
Онзи дето го еня..
12.07.2011 23:45:26
0
1
Незнам какво е било зборището в читалището...ама зборището на цялата държава нещо не е в час....омръзнами от недомислици и от недорасли политици които днес кажат едно утре друго.....стига,пополизъм на гърба на народа!!!!!!!
6.
venty
11.07.2011 11:27:05
3
4
ами то сборището в читалището бе такава простотия,че с присъствието на ББ игла да беше хвърлил някой върху простотия ще падне.няма значение дали върху главата на терзиев или върху бойчев
5.
Минев
11.07.2011 09:00:51
1
2
Какви хора живеят в тоя Несебър? Човекът идва, пита какво искате, че да мирнете, тия град да станем, община да станем. На ви сега община, да видим от какво ще се храните, като знаете много!
4.
Дъждовник
11.07.2011 00:00:32
1
2
Щастие.
Като заварено положение Наско, Начко и ГЕРБ ще могат да играят с една листа зая две кметства и обински съвета белким се пласират някъде.
Много тежко ще му е на Славян, сега дилема за кой общински съвет ще играе,
той е по-умен от моите съграждани от стария град и ще избере където бюджета е по-голям
3.
Дъждовник
10.07.2011 23:49:10
1
2
Дори да стане Империя, с празна каса
стария Несебър ще е нуля зависима от държавата, честито
Доскоро градолиец, бе понятие което означава принадлежност, сега вече е диагноза за .................... ......................................................................
2.
Браво!
10.07.2011 20:40:56
2
7
Всяка улица в Несебър - отделна община!
Всека керемида с отделен кмет.
От ГЕРБ!
1.
аз
10.07.2011 19:26:01
2
6
О, боже мой! Колко много простотия има в тоя град, боже! А да ви е минало през ум, че за тая работа трябва референдум и че току-така не може да се разделя град на сто части. Вие от къде сте бе хора?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори