×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рентгенолог от Бургас алармира: Мамографията трябва да се прави в четири проекции, за да е прецизна


Рентгенолог от Бургас алармира: Мамографията трябва да се прави в четири проекции, за да е прецизна
Пациентите да изискват освен косева и лицева проекция при снимка, категорична е д-р Парапанова
13 Май 2022, Петък, 14:15 ч.
Автор: Флагман.Бг

Само така ясно се вижда аксиларната част на гърдата, както и горният външен квадрант, където най-често се образуват туморни формации

Най-прецизният признат метод за откриване на аномалии в млечните жлези е мамографията.  Това скринингово изследване открива злокачествени образувания, дори когато няма никакви симптоми за наличието им. Ето защо е препоръчително веднъж на две години всяка жена над 45-годишна възраст да си прави снимка с мамограф. Чрез него се откриват "бучки” в гърдата, промени в структурата или калцификати, когато те са толкова малки, че не биха могли да се открият при обикновен преглед.

От Медицински център „Д-р Стайков“ Бургас обръщат внимание на прецизността на изследването и съветват пациентките си да правят мамография винари в четири проекции.

Рентгенологът д-р Ангелина Парапанова разясни каква е разликата при мамография, направена в две и в четири проекции (по две на всяка гърда).

„Голяма е разликата. Мога да дам пример със снимка на кост или става – когато снимката е само в една проекция е едно, а съвсем друго е когато са две взаимно пенпердикулярни проекции. Например при травма, вероятността да видиш къде е проблема е много по-голяма когато проекциите са две. Абсолютно по същия начин е и при мамографията. Много е важно, освен лицева проекция, да бъде направена и коса проекция. Така се вижда и аксиларната част на гърдата (до подмишницата), както и горният външен квадрант, където най-често се образуват туморни формации.

По този в пъти по-прецизен начин на сканиране на млечните жлези вероятността, ако има „находка“, тя да се види е по-голяма и с точност може да се локализира нейното място.

Когато на пациентката е направена само коса проекция и е открита „находка“, информацията, която може да се даде, е единствено за това дали тя се намира в горната или долна част на млечната жлеза. Но медиално или латерално се намира образованието, не може да се види. Когато са направени две проекции, вече можем да уточним и тази немаловажна подробност – вляво или вдясно, горе или долу, медиално или латерално се намира „находката“. А локализацията на всяко образование е първото и най-важно нещо в такъв момент.

С оглед на това, че е от огромна значимост откриването на рака на млечната жлеза във възможно най-ранна фаза, винаги е най-добре да се разбере къде точно се намира той. Вместо да се направи половинчата мамография и впоследствие пациентката отново да бъде подлагана на изследването, за да се доуточни мястото на образуванието.

В Медицински център „Д-р Стайков“ разполагаме с последно поколение апаратура за мамография. Сертифицирана е по всички съвременни стандарти и облъчването, от което се притесняват дамите, е най-минималното възможно към този момент на развитие на технологиите.

Винаги казвам, че съпоставяйки ползите спрямо негативите, ползите са в превес, защото снимката с мамеограф може да е и животоспасяваща.

Преди снимка се уточнява състоянието на пациентката и ако е в менструация, бременна или с поставени силиконови импланти, мамография не се извършва.

В центъра за снимка идват и жени при които се е наложило едната гърда да бъде премахната. В този случаи се контролира и следи другата млечна жлеза. Тук при нас имаме практика, когато изследването не се извършва с направление по здравна каса, в тези случаи цената да е наполовина от стандартната. Правя това уточнение, защото когато е с направление не се конкретизира дали мамографията е за една или две гърди. Действа се според необходимостта на пациента.

За съжаление много от пациентките се отказват от правото си на снимка с мамограф, която влиза в програмата на НЗОК по линия на личните лекари за жени над 50 годишна възраст. Това е огромна грешка, след тази възраст рискът от рак на млечната жлеза се повишава значително и точно затова е въведена тази профилактична мярка.

Рискът е значително по-висок и при жени, които имат роднини диагностицирани с това заболяване, както и в случаите в които някой в семейството е имал друго злокачествено туморно образувание.

Има и други фактори, повишаващи риска като: тютюнопушене, липса на движение, неправилно хранене и др. Важна е и козметиката, която използваме. Американски учени са открили в туморно образувание парабени и  талк – основни съставки в различни видове пудра за лице, прахообразна основа за грим и пудра за тяло за бебета и възрастни и други продукти от козметичната и текстилна индустрия. Много са предпоставките, които могат да повлияят, дори неправилно подбран размер сутиен, притискащ и деформиращ бюста също не се препоръчва.

Час за преглед и изследвания при д-р Ангелина Парапанова, като и при  д-р Сергей Недялков  - специалист – рентгенолог в Медицинския център , можете да си запишете на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място на регистратура. Лечебното заведение се намира на бул. Транспортна 33, точно до мол Бургас Плаза.

От 16 до 23 май в медицинския център изследванията с ехограф ще са с петдесет процента отстъпка от редовната цена. Ехографът е съпътстващ и по-щадящ метод за диагностика на млечната жлеза. Препоръчително е жените между 35 и 45-годишна възраст ежегодно да си правят профилактични снимки с този апарат. „Тази практика не трябва да прекъсва дори и след 50-тата година. Напротив, въпреки направленията за мамограф, които ще получавате на всеки две години от личния си лекар, трябва задължително да следите състоянието си с ежегодни прегледи с ехограф до 69-годишна възраст. След това ежегодно трябва да се извършва мамография“, съветват рентгенолозите.




Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори