×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След ковид пандемията творците се страхуват да инвестират в атрактивни композиции за Флора Бургас


След ковид пандемията творците се страхуват да инвестират в атрактивни композиции за Флора Бургас
Един истински творец - Трифон Трифонов, с част от колекцията си на Флората. Тези дръвчета струват между 10 и 20 хил.евро
03 Май 2022, Вторник, 21:31 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

Този форум е хубав, не заслужава безпочвени критики, а експоцентърът ви е уникален

 

Трифон Трифонов е най-атрактивният участник в тазгодишното изложение „Флора 2022“ в Бургас. Той представя пред публиката няколко уникални дръвчета бонсаи, едно от които е на 120 години. Трифонов е завършил Лесотехническия университет в София, доскоро бе председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения, има фирма, която оперира в тази област, а от 1987 година хобито му е да отглежда бонсаи. На изложението "Флора" той провежда и уоркшопове, които събират много зрители.

- Г-н Трифонов, имате забележителна колекция. В Бургас сте изложили минидърво на 120 години. Лесно ли е да се отгледа един бонсай?

Ако трябва да сме честни – много трудно, защото изисква сериозни грижи. Трябва да си добре информиран и постоянен в грижите. Занимавам се от 1987 година с бонсаи дръвчета. Смея да твърдя, че имам една от най-големите колекции в България. Отглеждам над 100 готови бонсая, някои от тях са редки като видове.

- Кой е уникалният експонат, с който се гордеете?

- Имам един, който съм засадил от семка. Не препоръчвам на никого да тръгне по този път. Много трудно е! Засадих го през 1987 година, минал е през всички етапи в живота ми и продължава да ме радва, да ми напомня колко преходни сме. Две деца е отгледал, кучета, съпруги, сменял е къщи. Това ми е най-ценният от сантиментална гледна точка. Иначе като вид бонсай - отглеждам един доста голям екземпляр, в стил корабукия (коруба на костенурка). Той изисква много време и специфични грижи. За съжаление е тежък – около 300 кг и няма как да го транспортирам дотук със собствени сили, иначе бих го изложил с голямо удоволствие.

- А колко струва един бонсай, примерно някои от тези, които показвате във Флората и са 30-40 години?

- Тези дървета струват между 10 и 20 хил.евро. Това е пазарната им стойност за Европа. В България няма търсене на бонсаи. Общо взето дори и в Европа се продават на колекционери, а те не са малко. Само в германския клуб по бонсай членуват 17 хил.души. В България се занимаваме най-много 15 човека, общо.

На изложение у нас успявате ли да продадете такова дърво, за да имате и някаква финансова облага?

- Това не се е случвало никога. Показвам ги не за печалба, а за да запозная хората с това изкуство, което е много красиво.

- От колко години участвате във Флората в Бургас?

- Тук съм за четвърти път. Преди време ме поканиха като собственик на една от най-големите фирми за декоративни растения, отказах да идвам тук да излагам продукцията си, но реших да покажа няколко бонсаи дръвчета при вас. От този момент изложбен център „Флора“ постоянно ме кани, а аз откликвам.

-А прави ли ви впечатление, че на този форум няма друг реален творец, само Вие показвате част от изкуството, всички останали просто продават по алеите някакви храсти и цветя…

-Не мисля, че е така. Тук има страхотни флористи.

-Да, но инсталациите са направени по поръчка на Община Бургас, няма го състезателният дух, стремежът да покажеш най-богатата инсталация. Преди години беше истински триумф за хората, които произвеждат цветя. Имаше и много фирми от чужбина.

-Напротив! Има инсталации тази година и от творци, които са истински таланти. За да дойдат тук, трябва някой да ги е поканил, а това е Общината ви. Композициите са разкошни и тази година дори аз се изненадах –  мащабни и много красиви. Да, Община Бургас помага, но така трябва да бъде, защото творците имат разходи.

Що се касае до това, което питате, е логично зад търговския щанд да има и демонстративен, където да се покажат възможностите за озеленяване, новите видове, да се направи презентация. И тук го имаше и то в доста голям мащаб, но след коронавирусната епидемия две години, на мен ми се струва, че хората ги е страх, не искат да инвестират, не искат да поемат риск. За да се направи нещо впечатляващо като размери и ефект в нашата област, е необходим проект, поне месец сериозна подготовка. За да изкарам един бонсай на изложба ми трябва поне година, защото се присажда, листната маса трябва да е перфектна, да се помисли за мъха, за експонирането.

Големият проблем е, че изложението е в периода, в който колегите работят. Това ни е сезонът. Ние в момента работим по обекти и изпълняваме проекти, от които се прехранваме. Трудно може да ангажираш повече хора, за да покажеш нещо стойностно, без да влезеш в разход. Защото трябва да имаш и екип на място през цялото време. Особена специфика имат инсталациите от рязан цвят - красиви са, но и искат сериозна поддръжка по време на цялата изожба. Хубавото е, че все пак се събират доста почивни дни и има много посетители. През изложението преминаха хиляди за първите два дни. Имам чувството, че в последните дни дойде целият град е тук. Заради това считам, че този форум е хубав, не го критикувайте безпочвено. А експоцентър "Флора" е уникално място за такива изложения. Проектиран и реализиран перфектно от Вашата Община. Участвал съм на много места, но никъде не съм видял експозиционна площ, която да е толкова добре организирана. За щастие от администрацията на кмета ви са случили и на екип, който стопанисва базата с разбиране, с култура и всеотдайност  - малък, но върши огромна работа и заслуша адмирации.


В категории: Бургас


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
1
Коментара по темата
1.
Петя
04.05.2022 07:08:01
1
6
Ето това са точно казани думи.
Аз също ХАРЕСАХ тозгодишнана Флора. Логото не ми допадна, вместо на цвят, ми прилича на сладолед, ама няма лошо. Може въображението ми да куца.:)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори