×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Малките бензиностанции освобождават служители и спират да работят вечер, за да не фалират


Малките бензиностанции освобождават служители и спират да работят вечер, за да не фалират
На много от малките бензиностанции вече работи само по един служител
09 Април 2022, Събота, 19:54 ч.
Автор: Флагман.бг

Собствениците им теглят кредити, за да закупят горива 

 

Част от малките бензиностанции в страната са спрели да работят нощно време с цел да намалят разходите си. Това съобщи пред вестник „Сега“, зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

„С търговската отстъпка от 5-6 ст. на литър не могат да се покрият месечните разходи от около 6000 лв. (включващи заплати, осигуровки, такси за поддръжка на техниката) за работата на такъв обект“, каза той и уточни, че отделно са харчовете за купуването на гориво.

„Една бензиностанция от селски тип, в малко населено място продава ежедневно 2000-2500 л горива. Средно на месец излизат 70 000 л. Заради кризата немалко от собствениците са принудени да теглят заеми за да купят гориво, което да продават. През миналата година за зареждането са давали по 50 000 лв., а сега им трябват двойно повече. Високите цени на горивата намалиха работата на бензиностанциите с 35-40 процента. Няколко колеги от София вече освободиха служителите си и пуснаха обектите си на самообслужване. Други затварят метанстанциите си, защото в газът вече е по-скъп от бензина. За това и продажбите му паднаха в последните месеци е тройно по-ниско, от 3 тона на обект падна на един. Високата му цена пък накара и много хора, купили на лизинг камиони на метан да ги върнат", каза още Хаджидимитров.

Симо Симов, собственик на малка безниностанция, смята, че от началото на войната в Украйна отново се случват някои странни неща. Според него между правителството и най-големия производител на течни горива имало сговор. По думите му, в началото на март премиерът Асен Василев в едно телевизионно интервю казал, че кабинетът се е договорил с рафинерията да калкулира цените според по-евтиния руски петрол. „Това създаде хаос на пазара, защото всички останали играчи, основно вносителите на горивата, формират цената си по сорта „Брент“. Правителството договори цена, изгодна за него и за монопола. За това трябваше да се самосезира Комисията на защита на конкуренцията и се получи дъмпинг на пазара“ смята търговецът. Симов уточни, че и в годините назад винаги правителствата са успявали да се договарят с монополиста и например, когато трябва да се понапълни хазната с ДДС, то горивата поскъпват.

В ефира на БНТ днес Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация призна, че с търговска отстъпка от няколко стотинки на малките бензиностанции е трудно да се прави търговия. Той уточни, че с над 25% от началото на годината е поскъпнал най-масовият бензин в България. Според него около Великден ново поскъпване на горивата не се очаква. "За момента високите цени свиват потреблението, а интересът на търговците не е високи цени и ниско потребление, а обратното - по-ниски цени и високо потребление, от търговска гледна точка не мисля, че ще има увеличение на цените на горивата преди Великден", коментира Делчев. Той съобщи, че е намалял броят на хората, които зареждат пълен резервоар на бензиностанциите. "Преди се зареждаха пълни резервоари, сега се зарежда гориво за 20 - 30 - 40 - 50 лева", коментира той.

Според Делчев, ако цените на горивата у нас продължат да растат пропорционално на растежа на цената на суровия петрол, в един момент държавата трябва да се замисли да се намеси в помощ на хората и търговците.

По време на парламентарния контрол днес вицепремиерът Асен Василев в отговор на депутатски въпрос за инфлацията, каза че се работи с останалите финансови министри на ЕС за мерки за намаляването й. „Въпросът е намерим общоевропейски подход, защото, ако всяка държава започне да сменя ставките, най-вероятно ще се случи много нерегламентирана търговия и няма да има очаквания ефект да се потисне увеличаването на цените. В рамките на 7 до 10 дни да има много ясна рамка в Европа и ние след това да подготвим своя антикризисен пакет в съответствия с нея. Що се отнася до акциза, България е предложила да се намали наполовина минималната ставка за ЕС. Все още това обаче се обсъжда“, поясни Василев.


В категории: Бизнес


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
7
Коментара по темата
7.
бай Драгой
10.04.2022 15:49:22
0
2
Здравейте от бай Ви Драгой. След разпада на Соца, монополиста "Петрол" се разпадна, и се изградиха се много частни бензиностанции, Схемата беше само с касиер, той и управител. Работеше се само през деня, вечер е затворено. На колонката сам си зареждаш и плащаш на каса тогава само в брой. Сега какво стана на бензиностанциите Управител, Зам.управител, зареждащ персонал през деня трима, чистачка и намален персонал през ноща. Значи голяма мандра е било тава в бензиностанциите до сега. Хайде и много поздрави от бай Ви Драгой.
6.
Работещ
10.04.2022 10:22:01
1
6
Преди войната Брент 96$ ,Уралс 90$, на бензиностанциите дизел 2,50лв/л, в момента Брент 102$ ,Уралс 70$ на бензиностанциите дизел 3,08лв/л. По кой петрол и по каква цена се изчислява горивото ,май само в Лукойл Швейцария знаят!
5.
Въпроси
09.04.2022 22:34:26
2
20
Почти навсякъде на запад няма служители по бензиностанциите. Само на големите има касиер. Сам си сипваш. А на много от тях се плаща през апарат кеш или с карта. Добре е хората да работят нещо по-перспективно, а не по цял ден да сипват бензин. Отделен е въпроса защо руския нефт идва на прекалено завишена цена. След като на борсата е с 30% по-евтин, би трябвало цените да са с 15% (с 40-45ст.) надолу.
4.
Даа
09.04.2022 21:33:20
6
18
Точно сега е началото на сърбането на попарата на "солидарността". Ама ония от горе не им дреме, че Пешо пълнача на бензиностанцията в квартала, който е с 2 деца остава без работа. Или че няма да може да си позволи да се отоплява или да се храни пълноценно.
3.
Ами
09.04.2022 20:32:07
9
28
Нали е важно санкции да има и да сме солидарни с укрите. Тепърва започва цирка. Европа се самоубива. България ще се върне в 1997 година. Нищо не е даденост.
2.
Кьосев
09.04.2022 20:31:49
11
6
При капитализма е така.....
1.
йй
09.04.2022 20:19:15
4
42
ами излизайте на протести бе, запушвайте с камиони улиците. Не може тука горивата да идват от лукойл който петрол е руски на 60$, а да се продава по обектите на цена 120$. Айде спекуланти, и търговската отстъпка им била 5-6 стотинки хахха. стига хуморески
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден 
Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори