×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Последният военнопрестъпник на власт


Последният военнопрестъпник на власт
Видите ли, Пол Кагаме е много важна фигура и Кирил Петков е направил голям удар, като се е срещнал с него
Ключови думи: кирил петков, флагман
21 Февруари 2022, Понеделник, 14:00 ч.
Автор: Д-р Борислав ЦЕКОВ, Център за нова Европа

Репресивен режим, който печели “избори” с 95% с гонения на опозицията

Разказът на Кристоф, който свидетелства пред специалното звено за разследване при Международния наказателен трибунал за Руанда, започва с дните, когато според официалния политически наратив „добрите“ вече са победили, на геноцида, продължил около 100 дни – от 7 април до 15 юли 1994 г., вече е сложен край и армията на Руандийския патриотичен фронт (РПФ) на Пол Кагаме е поела властта.

Тогава, разказва Кристоф (името му е сменено от съображения за сигурност), в столицата Кигали отрядите на РПФ започват масови арести на невинни мъже, жени и деца от племето хуто, карат ги с камиони до сиропиталището „Света Агата“ край града, там ги избиват с брадви и мотики (за да пестят муниции), а труповете им са изгаряни. Кристоф е бил лекар и е видял лично много неща в този период, а други са му разказвани от войници от РПФ, които е лекувал или са го молили тайно да им изпише болнични, за да не участват в клането. В това сиропиталище са ликвидирани хиляди. Войници от РПФ са му се оплаквали, че не издържат от преумора, защото е имало дни, в които са избивали по 6000 души. После Кристоф е изпратен във военния лагер в Габиро в източната част на страната. Там, далеч от очите на международни наблюдатели и чуждестранни кореспонденти, Кристоф става свидетел на добре организирана машина за изтребление на хиляди, докарвани от цялата страна. Следователите са разпитали стотици свидетели, като Кристоф, и показанията са надлежно документирани. На следващата година, 1995-та, става клането в бежанския лагер в Кибехо. Там, по данни на австралийските мироопазващи части под егидата на ООН, отрядите на Пол Кагаме избиват повече от 4000 души – мъже, жени и деца. Кланета и погроми с не по-малки мащаби са организирани и в бежанските лагери на територията на съседен Заир (дн. Конго).

През 2003 г. резултатите от разследването са предадени на главния прокурор Карла дел Понте. Те разбиват на пух и прах оправданията на Пол Кагаме, че след победата им е имало насилие и престъпления, като “акт на отмъщение”, за което властите ще потърсят отговорност. Заключението е, че има доказателства за държавно организирана политика на изтребление след зловещите дни на геноцида. Сред предложените да бъдат изправени като обвиняеми е не само Пол Кагаме, но и много висши членове на неговата администрация. Но под натиска на различни международни фактори, главно САЩ, разследването е спряно, а Карла дел Понте е отстранена. Както самата тя казва пред италианския вестник Ла Република, причината за отстраняването й е да се попречи на изправянето на Пол Кагаме пред Трибунала. Политиците погребват случая, но науката и журналистическите разследвания за военните престъпления на РПФ и за потисническия режим, който установява Кагаме в “нова” Руанда, продължават. Неслучайно един от авторитетните учени в сферата на политическите науки и конституционното право, посветил изследванията си на Източна Африка – проф. Филип Рейтхен от Университета в Антверпен, нарича Пол Кагаме “последният военнопрестъпник на власт”.

Покрай нелепото изказване на настоящия български премиер Кирил Петков, който даде Пол Кагаме за пример в борбата с корупцията, се появиха и хора, които в опит да адвокатстват на Петков, кликнаха в Уикипедия и внезапно научиха ноторно известния факт, че днешна Руанда има водещи позиции в износа на стратегическата суровина колтан – рудата, от която се извлича металът тантал, широко използван в електрониката. И после развълнувано разказваха другата статия от Уикипедия за т.нар. “конфликтни минерали”, в частност колтанът, добиван в Конго от различните военни групировки, в т.ч. поддържани от Кагаме и изнасян през гръцкото пристанище Пирея към Европа и Русия. Видите ли, Пол Кагаме е много важна фигура и Кирил Петков е направил голям удар, като се е срещнал с него. Но това елементарно плъзгане по уики-повърхността е далеч от реалното разбиране на причините, поради които Пол Кагаме е “любимият тиранин” на Запада, както пише Politico. Още през 1994 г., преди колтанът да излезе в такива мащаби на дневен ред, колективният Запад официализира черно-белия наратив за геноцида в Руанда, според който Пол Кагаме е “добрият” лидер, който унищожи Мордор. Защото трябваше спешно да изличава срамното петно от собственото си мълчание и лицемерие, с което наблюдаваше геноцида. По това време Западът, току-що спечелил Студената война, обичаше да морализаторства от последна инстанция, но събитията в Руанда можеха да ерозират тази позиция в дълбочина. Имаше нужда от добрия герой, когото да залее с международна помощ, като модел за разрешаване на конфликти. Едва по-късно Кагаме започна да откупува “широко затворените очи” на международната общност за своя репресивен режим с предоставяне на ресурсите на страната на западни корпорации, в последните години и със схемата с колтана, в която участва Nova Dies – корпорация, регистрирана на Британските Вирджински острови, зад която се крият и някои разузнавания. Но този морален релативизъм съвсем не е основание един български премиер да сочи Кагаме за пример.

Прагматизмът трябва да има морални граници. Защото иззад бодряшките класации, които поставят Руанда на Пол Кагаме, като модел за борба с корупцията, се крие грозната реалност на един един репресивен режим, който печели “избори” с 95% с гонения на опозицията.

Помните ли филма "Хотел Руанда"? Храбрият хотелиер от филма е съвсем реален човек - Пол Русесабагина, който по времето на геноцида е мениджър на Hotel des Mille Collines в руандийската столица Кигали. Той спасява живота на 1268 души, които укрива в хотела. Също както Оскар Шиндлер спасява 1200 евреи в своята фабрика. Президентът Джордж У. Буш удостои Русесабагина с Президентския медал на Свободата през 2005 г. След гражданската война този герой е най-влиятелният критик на Пол Кагаме. През 2020 г. Русесабагина беше отвлечен от властите в Кигали и след скалъпен "съдебен" процес, през септември миналата година беше хвърлен в затвора за 25 години. Подобна е съдбата и на хиляди други - политици, журналисти, бизнесмени, студенти - дръзнали да критикуват Кагаме. Миналата година британската журналистка Микела Ронг издаде разобличителен документален труд за всичко това. Неслучайно онзи ден Кагаме беше посрещнат с протести в Брюксел. Докладите на Human Rights Watch и Amnesty International също съдържат много свидетелства.

Мнозина се възхищават на “най-чистия град в Африка”, но не знаят, че това се дължи на всекидневните арести без съд и присъда и изтезания. Въобще, да се впечатляваме от чистите улици, седейки в луксозния италиански ресторант Sol A Luna или в модното Bourbon Café в центъра на Кигали, е почти като да хвалим биоземеделието в Кампучия на червените кхмери. Но, както иронично писа някой в американската преса, какво значение има всичко друго, ако се забранят найлоновите торбички и се пусне безплатно wifi в градския транспорт. Пол Кагаме направи това в Кигали. Значи не е диктатор, а прогресивен визионер.


В категории: Политика


2
Коментара по темата
2.
ХХ
21.02.2022 17:09:49
0
1
В 80% от НАТО-вските държави пратили контингенти в Близкия изток, в правителствата има военопрестъпници.
1.
гавра
21.02.2022 14:37:56
1
4
Няма държава в която в момента да НЕ са власт военнопрестъпници!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори