×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заплати, майчински, пенсии и COVID обезщетения - какво пише в коалиционното споразумение


Заплати, майчински, пенсии и COVID обезщетения - какво пише в коалиционното споразумение
Ще бъдат обсъдени и възможностите за данъчен кредит в размер на 6000лв. за дете на работещи родители
12 Декември 2021, Неделя, 18:11 ч.
Автор: Флагман.БГ

Еднократна помощ в размер на една минимална работна заплата за самостоятелно наети в области с невъзможност за работа поради наложени COVID мерки, предвижда споразумението

Втората година на майчинството да бъде равна на една минимална работна заплата в бюджет 2022. Държавните и общинските детски ясли и детски градини да бъдат безплатни и да има ваучерна схема за подпомагане на неприетите деца в детски градини. Пенсионерите пък да не получават по-малка обща сума на пенсия плюс добавка в сравнение с 2020 година.

Това е част от заложеното в частта "Труд и социална политика" на Споразумението за съвместно управление на страната в период 2021 г. - 2025 г, подписано от коалиционните партньори. В споразумението са договорени следните краткосрочни мерки и цели - еднократна помощ в размер на една минимална работна заплата за самостоятелно наети в области с невъзможност за работа поради наложени COVID мерки, еднократна помощ в размер на една минимална работна заплата за родители останали вкъщи, за да гледат децата си заради затворени училища и детски градини поради COVID мерки.

Удължаване на текущите мерки за бизнеса до края на COVID ситуацията, оценка на ефективността на текущия пакет от мерки за подпомагане на гражданите в условията на COVID, възможност за разсрочено плащане на енергийните сметки и осигуряване на дърва за огрев, чрез контрол върху пазара и износа, са също сред договорените краткосрочни мерки и цели.

По отношение на краткосрочната политика за възрастни хора и пенсионери е заложено с бюджет 2022 пенсионерите да не получават по-малка обща сума на пенсия плюс добавка, доплащане през социалната система за пенсии под линията на бедност. Всички плащания несвързани с осигурителния принос да бъдат за сметка на социалната система, при планиране на бюджет 2022 да се проведат работни групи със служители от социалните услуги, МФ и МТСП, се предвижда още в споразумението. Средносрочните и дългосрочните мерки и цели, които си поставя споразумението, включват безплатни държавни и общински детски ясли и детски градини с бюджет 2022 и ваучерна схема за неприетите деца, които отговарят на условията за прием.

Предвижда се да се разгледат възможности за изграждане на допълнителни детски градини и ясли, и евентуално алтернативни методи за детска грижа, които са съобразени с дългосрочните мерки за регионално развитие. Заложено е втората година на майчинството да бъде равна на една минимална работна заплата в бюджет 2022, да се обсъди и разгледа механизмът за обезщетение на осигурените работещи майки през втората година на майчинството.

Безплатни лекарства за малолетни до 14 години, прозрачен законовоопределен автоматичен механизъм за определяне на минималната заплата, който е базиран на европейската директива и след консултации със социалните партньори МРЗ да бъде 50 процента от средната работна заплата, предвижда споразумението. Максималният осигурителен доход да бъде обвързан с определен коефициент към средната работна заплата, след консултации със социалните партньори, минимална добавка за нощен труд, базирана на европейските норми и след консултации със социалните партньори и адекватно определяне на линията на бедност според европейската методика, е заложено в проекта на споразумение в частта на средносрочните и дългосрочните цели.

Споразумението предвижда още обвързване на минималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата, след консултации със социалните партньори, транспониране на директивата на ЕС за гъвкаво работно време и гъвкаво използване на отпуски, създаване на дигитални трудови книжки, регламентиране на дистанционната работа в Кодекса на труда.

Партньорите са се договорили да се разработи дългосрочна стратегия по доходите, да има конкретни стъпки за преодоляване на недостига на квалифицирана работна ръка, включително улеснен достъп до пазара на труда на работници с български произход и чуждестранни граждани, които са завършили образованието си в България. В споразумението е предвидено дефиниране на енергийна бедност и минимално количество вода за питейни нужди и битово потребление в срок от 6 месеца, определяне на кой и как се предоставя целевото подпомагане; изработване на цялостен механизъм; въвеждане на линия на енергийна бедност за използване само за дългосрочни мерки; разширяване на обхвата и финансиране на текущата програма за енергийно бедни домакинства.

Заложено е и приемане на национална стратегия за детето и дефиниране на понятията благосъстояние и детска бедност в срок от 12 месеца, като и преглед на ефективността и разходите на центровете за квалификация и преквалификация в срок от 6 месеца. В споразумението е заложено преразглеждане на стратегията за дългосрочна грижа: електронно управление на услугите в домашна среда, включително на патронажна грижа, преразглеждане на капацитета, качеството и ефективността на услугите, обособяване на грижата за възрастни хора с отделен бюджет, като част от здравната грижа. Заложено е да има дебат по темата грижата да бъде част от осигурителната система или от социалното подпомагане.

Създаване на пътна карта и регистър на всички групи с необходимост от социална подкрепа, анализ на използването на ваучерите за храна и прецизиране на месечната база и квотата, съкращаване на документооборота за използване на социални услуги и намаляване на администрацията, както и електронно управление и единна система на социалните плащания и услуги, се залага в споразумението.

Предвижда се и създаване на регистър за насилници и педофили, с влезли в сила присъди и решения с изричен ограничителен характер при предоставяне на определени административни услуги и механизъм за координация между институциите, се предвижда в споразумението. Да се постави на обсъждане изграждането на механизъм за засилване на превенцията, например в случаите на регистрирани и проверени сигнали преди наличието на активна присъда, си поставят за цел коалиционните партньори.

Заложени са и съвместни проверки между НАП и ГИТ и засилен контрол, след провеждане на тримесечна разяснителна кампания, големи глоби и криминализиране на доплащането на ръка над официално договорените плащания за труд. Под санкции ще попадат работодателите, счетоводителите и работещите.

Постигнат е консенсус за необходимостта от допълнително обсъждане, анализиране и предоговаряне на обществено обсъждане в рамките на 3 месеца на следните политики за младите семейства: еднократна помощ при раждане на първо дете 500 лв.; второ дете 1000 лв.; трето дете 1500 лв.; всяко следващо по 200лв.; увеличаване на еднократната помощ за майки редовни студенти до 10 минимални работни заплати ; еднократна помощ до 10 минимални работни заплати за родители, които са се осигурявали през последните 24 месеца; еднократна помощ до 300лв. за всички деца от 1ви до 4ти клас, давана в началото на всяка учебна година.

Ще бъдат обсъдени и възможностите за данъчен кредит в размер на 6000лв. за дете на работещи родители; нулев ДОД върху доход от труд на лица под 26г; безплатни учебници за всички ученици от 1ви до 12ти клас; безплатни инвитро процедури; месечна добавка на база заетост за родители, които живеят и се осигуряват в България в размер на 24 минимални работни заплати, платени на равни месечни вноски до навършване на 7 години на детето; еднократната помощ за ученици да бъде въведена за всички класове от 1 до 12 и да бъде обвързана с присъствието на децата в училище.

Споразумението си поставя за цел и осигуряване на достатъчен брой на ясли и детски градини, създаване на постоянни комбинирани стимули за връщане на родителите на работа; транспониране на директивата за баланс на личен и професионален живот и директивата за прозрачност на трудовите взаимоотношения. В рамките на 6 месеца да се направи анализ за справедлива актуализация на пенсиите и създаване на нов механизъм, който да е устойчив във времето, се предвижда в споразумението.

Заложен е пълен анализ на пенсионната система и план за цялостна пенсионна реформа с оглед базиране на реалния принос към системата съвместно със социалните партньори; анализ на категориите труд за пенсиониране; възможности за повишаване на коефициента на заместване на дохода; увеличаване на тежестта на всяка година трудов стаж след пенсионна възраст.


В категории: Политика


27
Коментара
27
Коментара по темата
27.
местен
13.12.2021 09:09:58
5
3
След Борисов нищо да не правят пак ще е по-добре.
26.
ПП
13.12.2021 06:12:56
2
7
С две думи вече се променя живота ни,с две думи вече живеем добре,с две думи който не е разбрал спасихме олигарсите от затвора а на гласувалите за промяната едно голямо нищо.Честито лесно манипулиращи се бЪлГарИИИ
25.
до 24
12.12.2021 22:59:14
5
1
Български пощи не е под Министерството на транспорта точно поради тази причина.
24.
Това ли е „промяната“?
12.12.2021 22:26:16
2
10
Николай Събев, е собственик и началник на частната поща „Еконт“, конкурент на държавната „Български пощи“. Той ще става министър на транспорта и началник на държавната поща. Е, няма ли тук конфликт на интереси, крещящ. Това е все едно да вкараш лисица в кокошарник. Не е ли така, а? Какво ще се случи на кокошката? Как мислите? Чии интереси ще защитава Събев, на държавните пощи или на собствената си фирма?

Казват, че си платил за министерския пост с неколкостин хиляди лева. Това ли е цената на държавните пощи.
23.
Опааа, като последно
12.12.2021 21:38:51
2
7
42 млн. вкарва в банката на СИВ в Москва служебният кабинет в последния си ден
Страните - членки на банката, са България, Виетнам, Куба, Монголия и др.
22.
Разбирате ли, съграждани...16
12.12.2021 21:10:22
4
13
Днес точно ГДБОП еба майката /без никакво извинение!!!/ на въпросния обвиняем Борислав Колев. Защо го направиха – сещайте се! Или да угодят на безумните тъпотии на Бойко Рашков, или да захлебят отнякъде поредния пай. Направиха го пак с „тънък пиниз“, бопаджийски интригантски пиниз, на който са царе – уж загрижени как обвиняемият нямало как да бъде разпитан, заради прокуратурата, ти да видиш, а всъщност го осветиха ПРЕСТЪПНО за какво ще свидетелства И ГО НАПРАВИХА ТОТАЛНА МИШЕНА, което е абсолютно недопустимо за спец.ченгета!
21.
Лап.йте ве глупчовци червени
12.12.2021 20:39:18
6
21
След радевата зима, всички мекерета ще се разбягат, начело с ПП ПП на Прокопи.
Те ще вземат капитала, за останалите остава труда.
За 7 месеца загробиха България, всякя седмица заеми, които отиват в нЕкой джоб... със зелени чорапки!
Узуновки, Копринки, Радевки, Прокопиевки и останалите мекерета на мафията и подсъдните олигарси, крадат и ограбват като скакалци.
кРадев обещава сваляне на Гешев и оневиняване на подсъдимите, ще има всенародна амнистия за всички престъпници, както след девети септември 1944г.
Белият кон е пред Парламента и чака да се наиграете и да ви мине махмурлука от пиянството по паветата!
20.
Весо
12.12.2021 20:39:10
2
9
Няма как да стане това,нали трябва да има пари за пенсионерите с оставане В МВР,нали мазните полковници трябва да взимат и заплати,и пенсии,и добавки за Ковид,и награди 650лв,и Суц,и ..........
19.
Един съвет до Кирчо и Асенчо!
12.12.2021 20:36:31
7
24
Който пърди в едно гърне с комунягите, накрая се НАСИРА!
18.
до XX
12.12.2021 20:21:23
1
6
Объркал си малко. Кариерата/работата е нужна за да има деца. В мизерство не се ражда. Повечето хора садостатъчно образовани да го имат в предвид.
17.
ХХ
12.12.2021 19:54:46
12
7
Майчинството трябва да е 4 меcеца, като във водещите ес демокрации, и да е в зависимост от заплатата.
Ясли и градини не са социална услуга на държавата, а търговски продукт. Не виждам защо се плащат ваучери. Нека "успелите" майки-кариеристки да се бръкнат и платят за най-ценното - децата си, щото сега излиза, че кариерата е по-важна от децата.
А пенсии - до 70 единствено за внасялите. Над 70 - максимум социалния минимум ако вече си е продал къщата и тнт.
16.
Разбирате ли, съграждани...
12.12.2021 19:44:56
10
10
Поводът за срещата вчера е, че работещите служители ми разказаха, че не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените 54 млн. лв. за строителството на ЛОТ 5 на АМ „Хемус“. Лицето е заявило готовност да говори, но единият от разследващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще разказва този човек. По този повод отидох в службата да говоря с прокурорите“, поясни Стоянов.
15.
Радевите тролове
12.12.2021 19:31:16
6
15
Вече го духат, вече призовават като №5 Лап.йте ве :)
Много се проточи духането на тапети, време е да ги олижете!
Наясно сте, че радевата зима ще е по-зла от виденовата и парите ви за тролене, като тапети ще можете да ползвате само!
Колко ли банки ще фалира радев и компания, дали ще надмине гечев - БСП икономическия корифей, фалирал 19 банки???
14.
Пет
12.12.2021 19:30:16
3
18
Петорната коалиция безплатно ще ви оправи .
13.
Хахаха
12.12.2021 19:29:16
0
33
Лайно да е аванта да е . Много прост народ има по рая земя . Кой ще ги плаща тия безплатни неща бе балъци,ами вие ще си ги плащате , ще давате на мързеливите и калпавите да си живуркат а вие ще бачкате като луди и ще плащате .
12.
До 8
12.12.2021 19:25:46
2
24
Ами те всички които си избрахте са за конвенцията какво очаквахте . А за Корнелия е ми за 30 години не си научихте утока на комунист власт дане давате да се докопва. Ви си гладувате а Корнелия с рокля и чанта за 6к ама тъпият българин като чуе безплатно и гъза му се отваря .
11.
Бля бля бля
12.12.2021 19:18:47
1
29
Безплатно , безплатно и пак безплатно абе като при мобилните оператори безплатни минути само срещу 30 лв . Или както се казва никой неможе да ти даде това което мога аз да ти обещая .
10.
до Драган
12.12.2021 19:05:28
0
10
Защото не е новина.
9.
до 6
12.12.2021 19:03:45
8
10
Не дай си боже счетоводител да носи отговорност за нарушаване на закона. Чудо невиждано.
8.
Драган
12.12.2021 19:02:09
2
27
Заглавието-"Какво пише в коалиционното споразумение", да за това което пише в статията е добре, но защо Флагман не публикува цялото споразумение и потърси коментар от Корнелия Нинова, ако наистина е премахнала "червената линия", за която толкова настояваше преди изборите, става въпрос против Истанбулската конвенция, а сега в предна ваша статия публикувахте, че е залегнала в коалиционното споразумение между четирите партии и е подписана и от тях.Ако това е вярно, за мен те са предатели и при следващи избори ще гледат парламента през крив макарон.
7.
Уйчо Ваньо
12.12.2021 19:01:43
25
13
Наполовина да го изпълнят това споразумение, пак повече ще са свършили от корумпираните гр0баджии.
6.
Счетоводител
12.12.2021 19:01:18
10
19
Бе вие нормални ли сте и счетоводителите да тормозите, че някой си работодател дава пари на ръка! Такъв шут ще ви набият, че никога повече няма да помиришете власт.
5.
Лап.йте ве
12.12.2021 18:59:31
26
26
Друго си е тиквата да изтегли само от едно от многото 16 милиарда, отделно оше над 30, нали? Тези не са управлявали и един ден и мършите ги налазиха вече. Българив е на дъното заради 12 те години кражби и съсипване на всичко от гроб и дпс!
4.
Радевата зима
12.12.2021 18:57:21
16
17
Ще отрезви пияните и ще постави нещата по местата си!
Херо ще се опита да измисли някоя интифа за да не пострада подлогата и Мунчо, но всуе ще са напъните на нея и всички соросдоиди!
Следва забрана на всички НПО-та!!!
3.
Mm
12.12.2021 18:53:35
4
19
Нищо не съм чел Само като ги видях и ме развеселиха Чудя се и се мая къде ще му излезе края
2.
лихвар
12.12.2021 18:44:48
17
22
И преди всичко ЗАЕМИ, ЗАЕМИ и пак ЗАЕМИ.

Минимум 12 млрд лева !
1.
Стефан
12.12.2021 18:19:20
20
32
Това е проект,а не факти.България потъва.Гласувах за тях,но кораба е на дъното
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори