×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Брендо пуснат на свобода, защото станал украинец


Брендо пуснат на свобода, защото станал украинец
Българинът бе зрелищно арестуван, но престоя зад решетките по-малко от две седмици, освободиха го точно преди рожденния му ден
02 Октомври 2021, Събота, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

От 2015 година той има украински паспорт, издаден от служител на Държавната миграционна служба в Житомирска област

 

Евелин Банев-Брендо е освободен от Апелативния съд в Киев, защото е станал украинец и според местните закони не може да бъде екстрадиран. Това е решението на съдия Иван Рибак, който отмени временния арест на Банев на 21 септември.

Припомняме, че българинът бе задържан в Киев в началото на септември. След аресту му към украинските власти полетяха молби от Румъния и България за предаването на известния арестант.

Двете държави издирваха от години Банев с червена бюлетина на Интерпол заради влезли в сила присъди. У нас го чакат 6 г. като част от престъпна група за пране на пари, а в северната ни съседка - 10 г. и половина за наркотрафик. Освен това Брендо има на сметката си и 20 г. затвор в Италия по аферата "Кокаинови крале" за трафик на дрога от Южна Америка към Европа, пише България днес.

Оказва се, че Евелин Банев е открил как да надхитри Темида в трите държави, където го чакат общо над 36 г. решетки. Това се е случило с едно просто действие - Брендо е станал украински гражданин. По време на следствените действия униформените от Департамента за стратегически разследвания на Националната полиция на Украйна са открили на адреса, на който се подвизава Банев, негов украински паспорт. Документът е издаден на 16 декември 2015 г. от служител на Държавната миграционна служба в Житомирска област.

Извънредно! Украинският съд освободи Брендо от ареста

 

Магистратите цитират принципа на единно гражданство, заложен в чл. 2 от Закона на Украйна за гражданството. Той гласи, че ако чужденец е придобил гражданство на Украйна, той става само гражданин на Украйна. Освен това в решението да освободят Банев магистратите се позовават на Европейската конвенция за екстрадиция, според която процедурата по екстрадиция се урежда изключително от правото на замолената страна - в случая Украйна.

Така се стига до член 29 от конституцията на Украйна, който гласи, че никой не може да бъде задържан освен въз основа на мотивирано съдебно решение и само на основанията и по начина, предписани от закона. Процесуалният закон на Украйна допуска временен арест на лице, издирвано за престъпление извън Украйна, до получаване на искането за екстрадиция. На тази база на 8 септември за Банев е постановено временно задържане за 20 дни от Святошинския окръжен съд на Киев.

Апелативните магистрати уточняват, че след ареста на Евелин Банев срещу него е било образувано наказателно производство. В рамките на разследването е извършена съдебно-портретна експертиза. Тя е изследвала личната карта на Брендо с открития паспорт. Специалистите са се произнесли категорично, че на снимките на двата документа е едно и също лице - именно Брендо.

По този начин отново се стига до принципа на единно гражданство, според който чужденец, придобил украинско гражданство, в правоотношения с Украйна се признава само като гражданин на Украйна. Но съгласно чл. 25 от конституцията на Украйна гражданин на Украйна не може да бъде екстрадиран извън страната в друга държава. А член 10 от Наказателния кодекс на Украйна урежда въпроса за наказателната отговорност на лица, които се намират на територията на Украйна. По неговата сила украинци не могат да бъдат екстрадирани в чужда държава за престъпления, извършени извън Украйна и за изпълнението на присъди, постановени от чуждестранни съдилища.

В такива случаи чл. 589 от ГПК на Украйна предвижда отказ за екстрадиция на лице, което е гражданин на Украйна. Освен това чл. 582 от ГПК задължава задържаното лице незабавно да се освободи. На това основание съдия Рибак и колегите му отменят решението на разследващия съдия Бабич от първоинстанционния съд и указват Евелин Банев незабавно да бъде освободен от ареста. Решението, което е от 21 септември, е окончателно и не подлежи на обжалване. Така Брендо се оказва свободен като птичка, макар да го чакат 36 г. в килия.

Според запознати той добре е разучил законите и още при минаването си в нелегалност е намерил начин, по който ще му се размине.

Подарък за ЧРД

Като подарък за предстоящия му рожден ден идва решението за Евелин Банев на Апелативния съд в Киев. Идната седмица той ще отбележи своята 57-годишнина. Благодарение на украинските закони Брендо ще може да празнува на свобода. Наскоро той поиска да излежи всичките си присъди в български затвор. Съдът го поряза, тъй като не се намира в страна - членка на ЕС, и не е решен въпросът за предаването му. На фона на решението на киевския съд молбата на Брендо се оказва абсолютно ненужна или по-скоро намигване към Темида.

 


В категории: Темида


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
15
Коментара по темата
15.
Мъдьо
04.10.2021 13:46:31
0
1
Бренда.....президент на Усранина.......поне ще помогне за здравето на укрити....а може и възстанови Унищожението от тези антихриста и родоотстъпници Паметника на гроба на Кубрат.
14.
Българин
03.10.2021 21:25:37
0
4
Украйна, май се мисли за Русия. Русия има енергоресурси и минава номера, но Украйна няма нещо, въглищата и тръбопровода и ги вземаха/ даже го заобихолиха/.
13.
Общо взето
03.10.2021 19:00:14
0
4
Пръднаха му на сайдера
12.
Милки груп био
03.10.2021 18:24:43
0
1
Евала ортак, голям си.
11.
Съдружник
03.10.2021 18:19:39
0
7
В България никой не го издирва човека, та той и това лято, както и миналото си посети собствения си комплекс и не е като да не беше забелязан. Та по пътя на логиката или службите ни не го търсят или е издирван само за пред другите държави. Да не говорим, че преди години като трябваше да го задържат човека си избяга час два по-рано с джет на яхтата, която няколко дни го чакаше закотвена срещу плажа в готовност.
10.
Alsim
03.10.2021 11:15:26
2
9
"Значи Брендо ако събори Белия дом със самолет и се укрие в Украйна.... няма да го екстрадират!"

Не брато, няма да го екстрадират, ще екстрадират цялата Украина
9.
Amigo Del Cartel
03.10.2021 02:12:08
1
12
Големият път на Брендо с кокаина започва през 2001 година, когато идва НДСВ на власт. По друг начин казано, тогава групировката СИК овладява МВР. Апогеят на Брендо е по време на тройната коалиция, когато италианските служби установяват изтичане на информация от българските власти. Тогава за това са заподозрени трима души – един висш прокурор и двама висши полицаи, служители в специализираната служба за борба с организираната престъпност. Единият е известен под прякорите Лимонадения Джо или Късото Боро, а другият е известен с прякорите – Пчеларя или Урко. В определен период от време Брендо е близък с фамилия Кулишеви. По-точно с Мила Георгиева и Максим Кулишев. По същото време бащата Христо Кулишев е директор на Агенция „Митници“. Характерно при Брендо е това, че голяма част от кокаина не минава въобще през България. Той е един от малкото останали живи, който се е занимавал с международен трафик на кокаин – над 20 тона на година.
8.
Корадо Катани
02.10.2021 23:02:09
1
12
Мулти левел таскинг , съдбата обича смелите казват ...Ok, questo ci suggerisce che contrariamente al vecchio adagio che dice, "scimma vede, scimmia fa" la vera sorpresa è che tutti gli altri animali non possono farlo -- quantomeno non molto. Така че, това ни подсказва, че противно на старата поговорка, "Маймуната вижда, маймуната прави," истинската изненада е, че останалите животни наистина не могат да правят това -- поне не много добре.
7.
катили US до 3. дебили бургас
02.10.2021 21:18:48
3
2
може,ама после ще гледаме,как в Украйна се случва "нежна" революция .....и да прав си няма да го екстрадират,просто едни лоши момчета от Seal team six ....ще го екзекутират! ----p.s.справка случилото се с Осама бин Ладен и последвалите събития в държавите оказвали му убежище
6.
Koko
02.10.2021 20:57:41
3
4
Toi i taliban moze da stane,ako iska.Tam kadeto mu varvjat mangizite, tam se dava i grazdanstvo-obiknovenno v ,,kupenite,, darzavi-ne ,,belite,,
5.
XX
02.10.2021 20:22:34
0
21
Нормално. Навремето и австрийците отказаха да ни върнат Дойнов защото инвестира стотици откраднати от БКП български милиони в Австрия.
4.
Кондьо
02.10.2021 19:51:26
2
25
Имащ ли парички - обичан си от всички !
( Това разбира се важи ЗА ЦЕЛИЯТ СВЯТ )
А откъде са паричките ли ? Амиииии ... това няма значение ! Дори и нарко пачките НЕ МИРИШАТ !
3.
дебили бургас
02.10.2021 18:29:12
0
48
Значи Брендо ако събори Белия дом със самолет и се укрие в Украйна.... няма да го екстрадират!
2.
batebogo
02.10.2021 18:18:24
1
28
Меркел изгуби изборите и Брендо го освободиха....
1.
Аааа
02.10.2021 18:11:43
9
34
Добре щом украйна реагира така. Ок къде е външно министерство и европейски съюз. Блокираите тазт държава и всичко е ок.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори