×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първа копка слага край на сагата с подземния паркинг


Първа копка слага край на сагата с подземния паркинг
Захариев беше бесен, че дава на общината 170 хил.лв. концесионна такса, а тя прибираше парите от паркинга, колите ще бъдат разчистени тази вечер в 20 ч.
Тема в развитие
виж още
скрий
08 Февруари 2011, Вторник, 15:33 ч.
Автор: Бесове.бг

След като бе пред изхвърляне от общинския съвет, фирмата на Петко Захариев стартира проекта на площад „Св.Св. Кирил и Методий”, който ще струва 15 милиона лева

 На 9 февруари, сряда, от 12.00 ч. кметът на община Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на фирма „Глобал технолъджи къмпани” Петко Захариев ще правят първа копка на бъдещия подземен паркинг на площад „Св. Св. Кирил и Методий”. Строителството ще продължи 15 месеца - доста по-малко от разправиите около паркинга, които траеха 46 месеца.

Договорът за 30-годишна концесия бе подписан на 18 април в далечната вече 2007 година между община Бургас с кмет Йоан Костадинов и „Глобал технолъджи къмпани”. По това време фирмата се свързва с общинския съветник от СДС, шеф на радио FM+ за Бургас и собственик на билбордове Ивайло Николов. По-късно тя сменя собственика си. Новият бос е сегашният общински съветник Ваклин Стойновски, по това време амбициозен предприемач, много близък на Йоан, претендент за кметския стол. Скоро обаче пъзелът се разваля. Стойновски влиза в ОбС през октомври 2007 г. , но преди това успява грубо да се скара с Йоан, претендирайки за кметското кресло. Изненадващо, веднага след местния вот, Стойновски обявява, че е продал фирмите си и е излязъл от дейността им. Така през февруари 2008 година „Глобал технолъджи къмпани” е продадена за втори път и на сцената се появява бизнесменът Петко Захариев.

Отношенията му с новата власт в общината, новия общински съвет и новия кмет Димитър Николов от ГЕРБ са сложни, драматични, изпълнени с обрати и взаимни заплахи (в медиите). Властта многократно се заканва да анулира концесията заради неспазване на сроковете, а Захариев плаши със съд за пропуснати ползи. И така, докато се стигне до заветната дата на първата копка - 9 февруари 2011 г.

Хронологията

Първият внесен проект от страна на „Глобал технолоджи къмпани” АД е от 15 юни 2007 година, когато изпълнителен директор е Ваклин Стойновски. Според договора, срокът за изработване на проектите е 80 дни от подписването му. На 26 юли 2007 г. проектът е разгледан на експертен съвет (ЕСУТ) и е върнат за корекции. Улисан в битка за кметския стол, Стойновски така и не представя преработен вариант.

Едва на 21 февруари 2008 г., много след изтичането на въпросните 80 дни, в община Бургас е получено писмо от „Глобал технолоджи къмпани” АД, вече с нов изпълнителен директор - Петко Захариев, в което се заявява желание за реализация на проекта. На следващия ден главният архитект, главният секретар, правният директор и директорът на общинска собственост се срещат с новите босове на”Глобал технолоджи къмпани”, които обещават до 27.02.2008 г. да посочат срок, в който ще бъде внесен идеен проект за бъдещия паркинг. На 17 март преработеният идеен проект на Стойновски е внесен и два дни по-късно е разгледан и приет с препоръки. Първоначалният вариант за изграждане на подземен паркинг от четири нива отпада и остават три нива. На концесионера е даден срок до 23 април да представи и технически проект - архитектура, благоустройство и озеленяване, организация на движението. Това е направено, същия ден проектът е разгледан на ЕСУТ и са приети предложените трасета за реконструкция на инфраструктурата – БТК, ВиК и т.н. До този момент в общината не са внесени работни проекти за реконструкция на съществуващата инфраструктура и не е внасяно искане за издаване на разрешение за строеж.

На 23 май Петко Захариев пише до кмета Димитър Николов, че работи активно за изпълнение на договорните условия и дори прави комплименти на градоначалника и екипа му. „От страна на предходната общинска администрация на най-високо ниво не се установиха позитивни нагласи за този проект, което забави работата ни с около осем месеца. Също така е факт, че настоящото общинско ръководство много по-загрижено се отнася към осъществяваната от нас дейност и се стреми да не създава излишни обструкции за дейността ни” , ласкае новата власт Захариев.

Атака и контраатака

Идилията обаче свършва, след като Димитър Николов му дава срок до 16 юни 2008 година да представи работния проект за реконструкция на инфраструктурата, придружен с доклад на Независимия строителен надзор за издаване на разрешение за строеж. До 30 юли трябва да е готов и работният проект на подземния паркинг и площада. Захариев отговаря нервно, че не може да спаси тези срокове, защото са от днес за вчера. И тръгва на контраатака - ще съдим общината за пропуснати ползи, ако не влезем във владение на паркинга, заканва се той. Според него от четири месеца общината не отговаряла на писмата им да станат владетели на територията. Договорът тече, ние сме реален концесионер, а на площада се разпорежда общинска фирма.Така общината хем прибира парите за паркиране, хем получава от нас концесионна такса от 170 000 лева, недоволства Захариев.

Разправиите продължават и през 2009 година, за да се стигне до инфарктната сесия на общинския съвет от 20 май 2010 година, която трябва да развали концесията и да изхвърли „Глобал технолоджи къмпани”. Два дни по-рано, силно притеснен и изнервен, Петко Захариев заедно с арх. Димитър Георгиев представят работните проекти, за които дружеството похарчило половин милион лева. Двамата обещават, че строителството ще започне в момента, в който се получи строително разрешение. Паркингът ще е готов за 18 до 24 месеца. Необходимите за това 8 милиона евро щели да бъдат отпуснати от Първа инвестиционна банка.

До разваляне на концесията обаче така и не се стигна, макар че няколко пъти съветниците се опитват да го направят и темата влиза в дневния ред на заседанията.

В официалното съобщение от пресцентъра на общината сега се твърди, че паркингът ще е на четири нива и ще побира 400 автомобила. Според последния вариант на проекта етажите би трябвало да са три за 370 коли и 700 души. Улица „Възраждане“ ще се отвори към площада, а колите ще влизат в гаража от площад „Баба Ганка“, както и от улица „Гурко“. Пешеходен подлез ще играе ролята и на авариен изход.

Явно е отпаднало изискването работата да започне в края на учебната година - така или иначе около училището всичко е разкопано. Инвестициите от 8 милиона евро са станали 15 милиона лева, но затова пък срокът за завършване е намален – от 24 на 15 месеца. Да видим!



В категории: Бизнес , Бургас


2
Коментара
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
Русия връща корекомите
Русия връща корекомите 20/05/2024, Понеделник 18:01 4
2
Коментара по темата
2.
Към Киро
08.02.2011 16:34:37
0
0
Фантастика е приятел но не е научна
1.
Киро
08.02.2011 16:32:49
0
0
Колкото спазиха срока за ремонта на ул."Христо Ботев" и на "Цар Симеон", толкова ще спазят и този. За 15 месеца - подземен паркинг на четири нива - това си е направо научна фантастика!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! Много важна информация от АПИ за пътуващите по АМ "Тракия"! До 30 май движението от 157 км до 162 км ще е двупосочно в платното за София, ограничението е 50 км/ч! Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Ужас! Майка държала 2-годишното си дете в клетка Детето е било затворено от 24-годишната си майка си в клетка на ужасите в апартамента, в който живеели След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас След смъртта на 17-годишен тийнейджър, разбиха лаборатория за дизайнерска дрога в Бургас В двуетажния палат на Садулата в кв.Победа ченгетата намериха голямо количество обработен и необработен друсан чай, предназначен за пазара РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас Уведомено е и Министерството на образованието и науката
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори