×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Актьорът Стефан Стайчев почина след побой от тумба цигани


20 Март 2021, Събота, 10:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Стайчев издъхна на 82 г., до последно се грижеше за болната си сестра

Стефан Стайчев - актьор, режисьор, драматург и театрален директор, е починал само седмица след като навърши 82-годишна възраст. Интелектуалецът е издъхнал в четвъртък, 18 март. Стайчев е един от дългогодишните директори на Силистренския театър, където прекарва близо 15 години. Неотдавна той е бил нападнат, жестоко пребит и ограбен в дома си от цигани. След това зверство така и не успява да се възстанови, споделят негови близки.

"Днес напусна нашия свят един прекрасен човек - Стефан Стайчев - блестящ режисьор, дългогодишен директор на Силистренския театър, на който той не само вдъхна живот за втори път, но и превърна в голям балкански театрален център. Неуморен ентусиаст на театралното изкуство, той доказа и че когато това изкуство се твори с талант, ерудиция и вдъхновение, географските параметри губят своето значение и разделението на художествения живот на столичен и извънстоличен придобива много условен характер. Последните години от живота си той посвети на грижи за болната си сестра, голямата преводачка от немски Емилия Стайчева, преодолявайки собстваните си страдания след бандитското циганско нападение над дома му и нанесения му от грабителите нечовешки побой, след който Стефан вече не беше същият човек. Дано правосъдието им въздаде според делата им. А ние винаги ще помним усмихнатия, оптимистичния, неуморния в доброто, талантливия театрал и наш стар приятел Стефан. Той остави светла диря тук, на земята, тя ще му свети и в небесния му път", написа във Фейсбук неговия близък и приятел проф. Кирил Топалов.

Стефан Стайчев е роден в София. Започва творческата си кариера през 1961 г. в Сливенския драматичен театър, след това е актьор в трупата на Народния театър "София" (1966-1970), после актьор в театър "София" (1970-78,1982 -97). Там започват и първите му изяви като режисьор. Дълги години е директор на Силистренския драматичен театър (1978 -1982, 1997-2009). Междувременно пише и пиеси, които се поставят в редица театри; прави постановки като гост-режисьор в страната и чужбина. Една от добрите постановки, която се помни в Русенския драматичен театър, това е на неговата пиеса "Свободно място във влака", играна през 70-те години. В този театър той направи през 1998 г. спектакъла "Ангели-чудовища" от Ж. Кокто.

Стефан Стайчев е автор и на пиеси като "Рисунки през август", "Цар Симеон", "Златният век", получили също сценична реализация. Поставя за първи път в страната на силистренска сцена "Елате ни вижте" и "Направи нещо, Мет!". И за двете театърът получи наградата "Икар" за сценография на САБ-2001 г. Създал на сцената незабравими спектакли от които "Бряг" от Ю. Бондарев, "Цар Симеон Велики" - автор и режисьор, "Вражелец" от Ст. Л. Костов, "Доктор" от Б. Нушич, "Натан Мъдрецът" от Г.Е. Лесинг, "Добруджанска рапсодия" от Ал.Гиргинов и Ст. Стайчев, "От бесилото към безсмъртието" драматизация Ст.Стайчев - един от най-гледаните спектакли, "Тимон от Атина", "Златният век - Цар Симеон Велики", "Гераците" от Е. Пелин и много други, оставили у всеки зрител частица духовна енергия.

Стефан Стайчев е лауреат на много български и международни награди за актьорската си и режисьорска работа от Полша, Германия, Русия и др. За всеотдайната дейност с уважение и възхищение си спомнят и днес гражданите на Силистра. Със своя талант, ерудиция и качества на достоен човек допринесе изключително много за театралното изкуство в Силистра.


В категории: Животът


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Тирирам
20.03.2021 16:49:24
0
2
Избирателите на Баце.Валери щеше да ги озаптява заедно с ВМРО като дойдат.Изводите си ги направете пред урните според това,кой какво е свършил,а не кого е издигнал,защото тези дето само обещават,а нищо не вършат по въпроса ще продължат да правят същото.Видно е,че магистралите и шума от заведенията са по-важни от живота на оредяващите българи.
5.
Странджата
20.03.2021 14:33:27
0
10
Къде е българското правосъдие???
4.
Гочето
20.03.2021 13:29:57
0
16
Ах къде е ония чичко с малките мустачки ? Ако беше жив, за това племе щяхме да четем само в учебниците по история , че някога ги е имало и по нашите земи.
3.
Събудете се хора !
20.03.2021 12:31:04
0
21
Това ни чака...не се залъгвайте...с тая демографска картинка нещата рязко ще загрубеят след десетина години и не виждам някой да се трогва...провинциална България вече е загубена ...а после ?
2.
*********
20.03.2021 12:07:18
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Георги
20.03.2021 11:17:59
0
21
Жалко, наистина жалко за такива хора. А тази новина не се споменава нещо по телевизиите или пък по изборните агитации!?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска" Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко   Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори