×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Откриха два случая на коклюш у нас, някои симптоми са като на COVID-19


Откриха два случая на коклюш у нас, някои симптоми са като на COVID-19
Ключови думи: коклюш, симптоми, COVID-19
06 Март 2021, Събота, 14:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Заболяването бе забравено, но заради антиваксърските настроения в последните години отново се завръща

Два случая на коклюш са отрити у нас. Заболяването бе забравено, но заради антиваксърските настроения в последните години отново се завръща. Двамата пациенти са регистрирани миналата седмица и са хоспитализирани, съобщиха от Здравното министерство.

„Магарешката кашлица”, както още е известно заболяването, е изключително заразна. Предава се лесно от човек на човек по въздушно-капков път. Някои симптоми са същите като при COVID-19 – кашляне, кихане, хрема, повишена температура. При коклюша кашлицата звучи като магарешки рев, откъдето идва и името. Може да продължи четири-пет седмици, като през това време болният е пряк източник на зараза за околните. Болестта е лечима с антибиотици, ако се хване навреме, но при малки деца под 5 години, особено кърмачета, може да има и летален изход.

Шествалентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомелит и др. е включена в задължителния имунизационен календар. Общопрактикуващите лекари в Пловдив обаче отчитат увеличаване броя на малчуганите с пропуснати ваксини, което води и до завръщане на някои заболявания като коклюша.

Преди създаването на ваксина коклюшът е бил една от най-често срещаните детски болести, причиняваща значителен брой смъртни случаи. След 40-те години на миналия век постепенното въвеждане на имунизация срещу коклюш започва да снижава заболеваемостта и смъртността. Коклюшът обаче все още продължава да бъде важен проблем на общественото здравеопазване в развиващите се страни. През последните години заболели от него има в повечето страни от Европейския съюз, сред които и България.

По данни на Световната здравна организация през 2015 г. коклюшът е причина за 89 000 смъртни случая в целия свят. За 2014 г. статистиката е още по-стряскаща - общо 24.1 милиона заболели от коклюш и 160 700 умрели деца на възраст под 5 години. Най-уязвимите групи са подрастващите, които не са реимунизирани, и възрастните хора, при които имунитетът е отслабнал. Най-застрашени пък са бебетата, на които още не е поставена ваксина и могат да се заразят от по-голям брат или сестра (без повторна ваксинация) или баба и дядо.

Затова експертите предлагат у нас да започне да се прави реимунизация с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, за да се овладее рискът от повторно разболяване при подрастващи и възрастни. 

През изминалата седмица у нас са регистрирани и общо 12 726 случая на остри заразни заболявания срещу 9 775 случая за предходната седмица. От тях 2 204 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 2 486 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 59,07 на 10 000 души срещу 65,41 на 10 000 души за предходната седмица.

Ето и пълните данни за епидемиологичната обстановка у нас през изминалата седмица:

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Вирусни хепатити 18 случая срещу 31 случая за предходната седмица;

Дизентерия 1 случай срещу 2 случая за предходната седмица;

Ентероколити 24 случая срещу 31 случая за предходната седмица;

Кампилобактериоза 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;

Колиентерити 11 случая срещу 11 случая за предходната седмица;

Ротавирусен гастроентерит 6 случая срещу 2 случая за предходната седмица;

Салмонелоза 3 случая срещу 4 случая за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Варицела 104 случая срещу 101 случая за предходната седмица;

Коклюш 2 случая срещу 0 случая за предходната седмица;

Скарлатина 6 случая срещу 6 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции не са регистрирани през периода.

Трихинелоза 4 случая срещу 10 случая за предходната седмица.

 

 


В категории: COVID-19


3
Коментара
Любовен хороскоп за 6 – 12 май
Любовен хороскоп за 6 – 12 май 06/05/2024, Понеделник 21:36 0
3
Коментара по темата
3.
Когаа
07.03.2021 01:36:00
0
0
Кога ще се завърнат мамутите и съблезъбите тигри заради антиваксърите? А човекоядния орел ?Тези отдавна забравени напасти за човечеството?
2.
Борисов бори сите пандемии. Коклюша ке пати
06.03.2021 16:26:29
1
2
Сега ми светна, че рекордният ръст на ковид заболели всъщност не е ковид, а може да е коклюш. Борисов най-добре от всички европейски политици на неговото образователно ниво управлява пандемията от Ковид. Обаче той да не е Сълнце да огрее навсякъде и да спре всички болести? И коклюша сигурно ще спре, но просто досега не е знаел че съществува такава болест?
1.
dhffh
06.03.2021 15:00:09
0
3
wtf?!??!?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11 до 13 часа в катедралния храм „Св. Богородица“,  гр. Пазарджик. Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Управниците от региона се обединяват за нова кауза - разширяването на граничния пункт Малко Търново-Дерекьой Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% През първото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 1470 апартаменти и еднофамилни къщи ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас „Тази цел е изпълнима, защото сме показали, че умеем да защитаваме правата на избирателите си“, каза водачът Севим Али Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава  Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му
Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Режисьорът извади някои пикантерии от кухнята на попфолка в подкаста „При Тото“ Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори