×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За първи път бюджетът на Айтос ще е над 30 млн. лв., имаме ресурс за всички планирани проекти


За първи път бюджетът на Айтос ще е над 30 млн. лв., имаме ресурс за всички планирани проекти
Непланираните разходи заради коронакризата бяха най-голямото предизвикателство, но с добра финансова политика успяхме да се справим, казва кметът Васил Едрев
21 Януари 2021, Четвъртък, 14:04 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Айтозлии да бъдат спокойни, няма да има увеличение на местните данъци и такси

Васил Едрев е трети мандат кмет на община Айтос. Как администрацията се справи с коронакризата, какви са плановете за настоящата година и кои са акцентите на Бюджет 2020, разказва Едрев пред Флагман.бг:

- Г-н Едрев, 2020 бе годината, която беше трудна за всички. Как Община Айтос се справи с предизвикателствата?

- Голямото предизвикателство през 2020 година беше и остава пандемията и извънредната обстановка. Наложително беше да направим разходи, свързани с противоепидемичните мерки, които не бяха планирани. Но с добра финансова политика се справихме. Въпреки трудностите, Община Айтос остава финансово стабилна. 

Взехме някои важни за гражданите и бизнеса решения за преодоляване на последствията от кризата, свързани с плащането на наеми и такси. От м. март м.г. насам един от основните ни приоритети е контролът по спазване на мерките.

Пандемията ограничи социалните ни контакти, но в същото време успя да обедини усилията ни в подкрепа на медиците на първа линия. Училища, детски градини, фирми и граждани даряваха средства по сметките на МБАЛ Айтос и на Общинския кризисен щаб. Магазини, производители, търговци се включиха в акции за подпомогане на семейства в трудно положение и с ниски доходи. Бяха организирани и продължават да се организират благотворителни кампании. 

Спечелихме два проекта за финансиране на борбата с Ковид-19. Бяха раздадени хиляди хранителни пакети на хора, пострадали от здравната криза. Направихме го заедно. Благодаря на всички за помощта и инициативността. Подкрепата за хората в нужда продължава с общински проекти, инициативи, с правителствени решения и с дейностите на БЧК.

- Как се отрази кризата от коронавирус на живота в община Айтос?

- Последствията са за икономиката, търговията, услугите. Извънредното положение се отрази негативно върху здравеопазването, образованието, културата, спорта. Вътрешно отделение на болницата трябваше да се трансформира в Ковид отделение. Това създаде напрежение и основателни притеснения за здравето на лекарите и на медицинския персонал. Остава безпокойството за разпространението на вирусната инфекция. Остават и усилията ни за налагане и спазване на противоепидемичните мерки. 

Училищата работят в електронна среда - там, както и навсякъде,  мненията за дистанционното обучение остават разнопосочни.  Затварянето на детските градини за голям период от време остави много работещи майки вкъщи - много от тях в неплатен отпуск и без доходи. Отменихме много културни и спортни прояви - фолклорните празници "Славееви нощи" не бяха проведени за първи път от 52 години насам. Отменихме Държавното първенство по спортна акробатика и Националния турнир по свободна борба, които трябваше да се проведат в новата Спортна зала. За първи път от десет години не се проведе и традиционният мотокрос Гранд при на Републиканското първенство. 

Наложи се да отлагаме и тръжни процедури. Да въвеждаме нови правила за безопасност при административното обслужване на гражданите, да въведем ежедневните дезинфекции. Както и да контролираме целия този процес. Благодаря на гражданите, че се отнасят с разбиране. Хората станаха по-търпеливи и по-отговорни, осъзнавайки, че всички тези мерки са свързани с грижата за тяхното здраве.
Лично за мен, най-тежки в един определен период, бяха новините за увеличаващия се брой на положителните тестове. И трудната борба с болестта, която водиха и водят наши съграждани. Загубихме хора. Това е най-тежката и необратима загуба...

- Какъв е интересът на медиците в Айтос към ваксините? Има ли вече имунизирани и какъв процент от тях желаят да се ваксинират? 

- В първата фаза на ваксинация в МБАЛ Айтос от общо 80 работещи, ваксинираните са 15. Да не забравяме, че част от медиците на първа линия преболедуваха от ковид. Процентът на желаещите лични лекари и лекарите специалисти да се ваксинират е 20 - 25%.

- Учителите попаднаха във втората фаза за ваксинация. Колко от тях в община Айтос искат да се имунизират срещу коронавируса? Вие и вашият екип бихте ли се ваксинирали също?

- В най-голямото айтоско училище СУ "Хриисто Ботев" 44% от учителите и непедагогичският персонал са заявили желание да се ваксинират.  Като цяло общият процент е по-нисък - 22%. Има училище и детска градина, в които желаещите са 50%.  

Лично аз съм готов да се ваксинирам, в момента, в който ми дойде реда за ваксинация. Що се отнася до моя екип - много от общинските служители изразяват устно желание да го направят. Но засега не се е стигнало до изготвянето на списък с желаещите от Общинската администрация да се ваксинират.

- Попречи ли пандемията за реализирането на планувани проекти?

- Извънредната обстановка не се отрази съществено върху работата ни по проекти. По време на пандемията нито за ден Общинската администрация не е преустановявала работата си по европейски и национални проекти.  Планираните проекти успяхме да приключим успешно и в срок. В същото време не е прекъснал процесът за кандидатстване, одобрение и финансиране на нови проекти.

- Въпреки пандемията от коронавирус Община Айтос все пак успя да завърши започнати проекти. Кои бяха по-важните от тях?

- Приключихме един мащабен проект за основен ремонт на уличните и тротоарните настилки в града за 2 млн. лв. Успешно беше изпълнен проектът за основен ремонт на читалището в с. Мъглен.  Реализирахме проект за 6 млн. лв. - за цялостна подмяна на ВиК мрежата на селата Мъглен и Карагеоргиево, както и включването на село Чукарка в деревация Камчия. 

Както е известно, през лятото открихме първата за Айтос Пречиствателна станция за отпадъчни води. Тръгна и партньорският проект на Айтос и Одрин за опазване на околната среда - по Програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Турция. Айтос е част от големия съвместен ВиК проект на няколко общини от областта по ОП "Околна среда", стойността му е 459 милиона лева.

Приключи първият етап на проекта за закриване и рекултивация на градското сметище, на стойност 3 200 000 лв. Реализиран беше проект за реконструкция и рехабилитация на улични настилки в селата Черна могила, Черноград и Тополица, на стойност 620 000 лв. 

Работим по социални проекти, защото все повече хора се нуждаят от социална подкрепа. Целогодишна е услугата Обществена трапезация за семейства с ниски доходи и услугата Домашен социален патронаж за самотни възрастни хора. Сега разкриваме и специализирана социална услуга „Асистентската подкрепа“ за ежедневна почасова подкрепа в домашна среда на деца и лица с трайни увреждания и на лица в надтрудоспособна възраст, в невъзможност да се самообслужват.  Изпълняваме проект "Патронажна грижа", както и проекти по Националната програма "За чиста околна среда". Имахме много работа по проекти. Мисля, че 2021 г. ще е още по-динамична.

- Как приключи изпълнението на Бюджет 2020 и кога ще е готова финансовата рамка за тази година?

- Община Айтос беше и остава финансово стабилна.  Данъчните приходи са изпълнени. А общо приходите не са намалели драстично. Като цяло 2020 г. беше добра във финансово отношение. 
На дневен ред е проектът за Бюджет 2021.  За първи път финансовата рамка ще е над 30 млн. лв. През този месец предстои публичното обсъждане на новия бюджет, преди да го внесем за дебати и гласуване в Общинския съвет. Категоричен съм, че ще имаме достатъчно средства за мерките и борбата с ковид. Имаме и финансов ресурс за изпълнението на всички планирани проекти.

- Всяка година инфраструктурните проекти са сред акцентите за Общината. Какви са приоритетите за 2021 г.?

- Преди дни подписахме договора за изпълнението на проект, финансиран по Стратегията на Местна инициативна група-Айтос, за обновяване на улични настилки в селата Поляново и Малка поляна, на обща стойност 335 443 лева. До дни започва изпълнението му. Предстои стартът и на друг проект в с. Карагеоргиево. Ще инвестираме  653 хил. лв. за корекция  на дере и изграждане на пасарелки - един изключително наболял проблем за хората. Пред одобрение от ДФ "Земеделие" са три общински проекта за ремонт на втората ни спортна зала, за реновиране на още тротоарни настилки и улици в Айтос и за Посетителски център в Етнографския комплекс "Генгер".
През ноември спечелихме финансиране на проект за изграждане на нова детска градина в Айтос за 3 млн.лв по програма на МОН. Строителството на детската градина ще започне през тази година. Целта е тя да реши до голяма степен проблема с липсата на места в детските гради и яслите в града. 

За реализирането на общински проекти, за които гражданите от дълго време настояват, през м. декември с ПМС получихме финансиране от над 2 670 000 лв. Те гарантират изпълнението на три важни за гражданите проекта. През 2021 г. предстои цялостното обновяване на Градската градина - осигурено е финансиране от  1 310 000 лв. Осигурени са 1 350 000 лв. за ремонта на улични настилки в девет от населените места на общината. Получихме финансиране и за изграждане на детска площадка в с. Карагеоргиево. Така че, въпреки трудностите, свързани със здравната криза, посрещнахме 2021 г. с голяма доза оптимизъм.

- Айтозлии да очакват ли увеличение на местните данъци и такси през тази година?

- Не, категорично няма да има увеличение на местните данъци и такси тази година. Те остават на нивото на 2020 г.
 


В категории: Айтос


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
България Всички новини
Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур
САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори