×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Героите в бели престилки в Айтос: За ужаса, страховете и борбата с коронавируса


Героите в бели престилки в Айтос: За ужаса, страховете и борбата с коронавируса
Работят по строго определен график, в облекло, в което са нужни усилия да дишаш
03 Ноември 2020, Вторник, 21:29 ч.
Автор: Флагман.бг

Вътрешното отделение на МБАЛ-Айтос отдавна е за лекуване на пациенти с COVID-19, но вижте как преминава ежедневието на медиците

Забравихме как изглеждат в бели престилки. Сега са в ботуши, гащеризони, шлемове, маски, ръкавици и шапки. Трудно могат да бъдат разпознати. Така работят четирима лекари, шест медицински сестри и пет санитарки във Вътрешното отделение на МБАЛ-Айтос, което вече е ковид отделение. Но маските не могат да скрият милосърдието и куража на тези айтозлии, приели мисията да лекуват на първа линия.

Представете си какъв стоицизъм е нужен да издържиш само една дневна смяна, която продължава шест часа. Или нощната, която е 12 часа. И всичко това - на етаж, пълен с болни от коронавирус, нуждаещи се от лечение, в условията на тотална и непрекъсната дезинфекция. В облекло, в което са нужни усилия да дишаш.

Старшата сестра Дафина Георгиева, която е и общински съветник, разказва как обичайно минава един работен ден в отделението. 

"След като съм си изпила кафето, следва пълна дезинфекция, обличане на предпазното облекло и отново дезинфекция. Тогава вече съм готова да се кача на втория етаж в отделението, където са болните. Така минават шест часа, в които понякога не пием вода или други течности, за да не се налага да ходим до съблекалната и отново да извършваме процедурата по събличане, обличане и дезинфекция", разказва Георгиева, която въпреки тежките условия, не е загубила чувството си за хумор.

Главната сестра Мария Иванова е готова за нощно дежурство

На дългото нощно дежурство, свалят защитните облекла само когато почиват, отново след пълна дезинфекция. Няма събота, няма неделя - работят по строго определен график. А след всяка смяна, предпазните облекла остават в болницата и се перат на високи градуси, уточнява старшата сестра.

На въпрос не се ли страхува да не заразите близките си, децата вкъщи, Дафинка Георгиева отговаря: 

"Всеки се страхува, особено ако е наясно до какво състояние може да се стигне и какви са пораженията от вирусната инфекция. Но колкото и невероятно да звучи - мисля, че ние сме най-защитени. Защото не правим компромиси с превенцията - нон стоп миене на ръце, дистанция, дезинфекция - това е неизменна част от работата ни, от живота ни сега“.

В такава обстановка лекуват болните от ковид лекарите д-р Силвия Маркова, д-р Светлана Янакиева, д-р Стойка Иванова, д-р Фатме Хасан. Грижи за тях полагат петте основни медицински сестри в отделението Милена Сотирова, Марина Вълчева, Айтен Сабри, Гюлфие Шабан, Дафина Георгиева. Дежурства дават Мария Иванова - главната сестра и мед. сестрите Ваня Големанова, Стояна Иванова джипи сестра и Стефка Марчева. Заедно с тях в ковид отделението са санитарките Белкъс Емин, Зейнеб Халил, Севилджан Мюмюн, Цонка Маринова и Златина Симеонова.

И не само това - в голяма степен, тези дами, посветили се на медицината, заместват близките на болните. Защото пациентите са в изолация, а техните най-близки хора - под карантина. 

"Наш човешки дълг е да им даваме кураж и по възможност да облекчаваме престоя им в отделението", казва още Георгиева.

Била ли е на ръба да се откаже от тази отговорност, както направиха десетки медици в България и защо рискува своя живот и този на близките си, за да лекува другите? Отговорът на тези въпроси за Дафинка Георгиева е много прост – собствена преценка, лично решение. „Вероятно всеки има своята причина да го направи. Само ще кажа, че при нас никой не е пожелал да напусне. И не, защото не ни е трудно, а защото знаем, че пациентите разчитат на нас. Нещо повече - както вече стана известно, нашият единствен пулмолог се зарази с коронавирус по време на работа. И през цялото това време, докато се лекуваше, д-р Силвия Маркова помагаше за лечението на останалите болни. Никой, който е бил свидетел на тези усилия на д-р Маркова, не би могъл да напусне поста си. Главната мед. сестра Мария Иванова е също с нас, работи редом с нас в отделението. Управителят на МБАЛ Айтос д-р Паруш Парушев изцяло е поел грижата да не ни липсва нищо и да работим спокойно, доколкото това е възможно при пандемия. Считам, че COVID-19 ни обедини, направи ни екип, в който всеки може да разчита на другия. Имаме обща цел, която следваме всеки ден, всеки час", категорична е тя.

Заради високия ръст на заразени с коронавирус от 1 октомври 20-те легла в отделението са почти винаги заети. Два тежки случая са прехвърлени към бургаската болница, където възможностите за реанимация са далеч по-големи. 

Един италианец беше сравнил лечението на пациенти с COVID-19 с татуировките - оставят следи за цял живот. Със сигурност това е един от най-трудните периоди в живота на айтоските медици, посветили се на борбата с вирусната инфекция.

Източник: Народен приятел


В категории: Айтос


Флагман.БГ Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов 17/05/2024, Петък 16:25 1
Флагман.БГ Хутите свалиха американски дрон Хутите свалиха американски дрон 17/05/2024, Петък 16:00 2
България Всички новини
Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски
Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори