×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Големите вериги на контра с правителството, не искат да продават българска продукция в магазините си


Големите вериги на контра с правителството, не искат да продават българска продукция в магазините си
Предложението на МЗ бе в големите магазини приоритетно да се продават българска стока - зеленчуци, млечни продукти, варива
08 Април 2020, Сряда, 10:49 ч.
Автор: Флагман.БГ

"Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители“, смятат от Сдружението за модерна търговия

Големите търговски вериги са против идеята на Министерство на земеделието в хранителните магазини да бъдат обособени места, където да се продават само български храни. Това заявяват те в позиция, изпратена от Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което влизат най-големите вериги. 

Тя е по повод предложение на ведомството, което представи проект на постановление на Министерския съвет, който гласи, че търговските вериги трябва да обособят щандове, регали, хладилни витрини и др. за български стоки, които да заемат минимум половината площ за всяка групи храни.

В проекта се добавя, че тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км. от областния център, а продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие. Целта е да се подпомогнат българските производители.

Според Сдружението за модерна търговия (СМТ) предвидените мерки ще забранят утвърдените бизнес модели на търговските вериги, които предлагат „качествени храни на ниски цени, благодарение на оптимизация на процесите и безкомпромисен контрол на качеството“. Това пък може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. 

Търговците добавят, че проектът погазва основните принципи на пазарната икономика.

Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители“, смятат те.

Веригите апелират Министерския съвет да не приема постановлението.

„Въпреки, че целта на проекта е да подкрепи българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България. Освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги. “Притискането” на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги“, допълват от клъстера.

От Сдружението добавят, че тези промени противоречат и на законодателството на ЕС в редица области като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ и ще доведат до наказателни процедури срещу България. 

Търговските вериги споделят мнението, че трябва да се помогне на производителите, но с тази мярка това няма да се постигне. Според тях проектът прави българските производители по-неконкурентоспособни и защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през „задната врата“.

Според Сдружението за модерна търговия основната цел на държавата следва да е обезпечаване на населението със свежи и качествени храни на ниски цени, а предлаганите мерки водят до точно обратното.

Припомняме, че още в началото на месеца земеделският министър Десислава Танев призова търговските вериги първо да предоставят на клиентите си националното производство, а не да внасят от чужбина.

„Опазването на работата на операторите в момента е национален приоритет и, ако е необходимо, ще въведем извънредни законови мерки, които да гарантират, че доставките в магазините ще бъдат от български производители“, каза тогава Танева. Тя даде пример, че в търговските вериги на Англия и Франция това се случва и без извънредно законодателство.

"Най-големият проблем в земеделието е липсата на възможност за износ заради затруднения транспорт. Нашата задача е собствената ни продукция от плодове, зеленчуци и животни да стигне до единствените точки за продажба в тази криза - хранителните магазини у нас. Ако успеем логистично или законодателно да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители, ще премахнем рисковете в доставките. Трябва да има разбиране. Ние произвеждаме в обем, достатъчен за цялата страна", обясни министърът.

Това е поредната позиция на Сдружението за модерна търговия, които през март се обявиха против Закон за извънредното положение и по-точно текстовете, свързани с ограничаването на цените по време на действието на нормативния акт. Според тях чрез тези промени българската икономика прави стъпка назад от пазарна към централизирана (планова) такава.  Със закона бе въведен таван на цените на стоките и услугите. Записано е, че всички търговци в страната са длъжни да предоставят на населението стоки и услуги на стойност, средноаритметична на цените на дадената стока или продукт през последните три месеца преди въвеждането на извънредното положение.

Флагман.бг публикува списък на хипермаркетите, които са част от въпросното сдружение и са се подписали под тази декларация, с която отказват подкрепа за българския бизнес:

"Аванти 777" ЕООД
"Билла България” ЕООД
"Дайхман търговия с обувки" ЕООД
"дм България" ЕООД
“Доверие - Брико” АД
"Кауфланд България ЕООД и Ко” КД
"Лидл България ЕООД & Ко” КД
“Максима България” ЕООД
"Промаркет" ООД
"Хиполенд" АД


В категории: Бизнес


Бунт в "Икеа" и "Метро"
Бунт в "Икеа" и "Метро" 01/05/2024, Сряда 18:20 0
36
Коментара по темата
36.
342
09.04.2020 19:43:48
2
2
1970 - 1959 е, бил на? На 11 годинки. Защо искам големите магазини... В българплод предприятие ни караха да ходим да помагаме за земе. 1 към 1.каци/бурета бяха огромни. Качвахме се със стълби... И работници спяха, като се преуморят при зелките. Не мога да кажа града, но ако има живи, работили в Булгарплод могат да потвърдят. Зная за зеленчуци, плодове, животни. И както казват старите хора вече от село в града,... Земята е отровена... Аз съм за големите вериги. Там имаш избор. Стоката не е залежала. А у кварталните ходят у големите и след това цени нагоре. Българите сме бедни, щом роми банка ни се подиграват, че и цитираха и арменците. Луди. Арменец беден не съм видял, това са хора на свободна практика. Да си видял арменец в мвр, няма и да видиш, но роми всички следва там. А кой е там виж семейни войни, криминалисти умници. Хвани едните чукни другите. 3:2 по темата хохо
35.
Немец
09.04.2020 09:11:28
10
5
Аз съм за това всички големи хранителни и не само вериги да затворят до края на карантината. След това просто няма да има министри на земеделието, на социалната неправда и на космическите болести:)
Няма да ги има и повечето пишещи тук, ще се конкурират яко с братята роми по казаните с боклук. ИЛИ ще се приберат на село от където са и дошли в града - Хахахаха!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
34.
Баш патрЕот!
09.04.2020 09:02:22
9
8
Абе говеда - то и сега в суперите стоките над 70% са български !!!
Това да си Ганьо е национална черта, но в последно време се наблюдава тенденцията на Ганьо с достъп до интернет, Ганьо разбирач и Ганьо патрЕот!!!
Просто Ганьо скоро така ще го плеснат през ръцете и по вратлето, че ще се чуди шо се е напикал...
33.
Иво
09.04.2020 08:01:09
11
17
Марш на немските гешефтар!! Колко загрижени били за българския производител, за запазване на работни места, че и за Бг клиента?!! Каква качествена?? стока продавали сега с "утвърдени бизнес схеми"... Лъжци, мошеници, крадци! Заляха пазара ни със скапаните им стоки, на двойни цени от тези в Германия, пластмасови зеленчуци и китайска ширпотреба! Като не им изнася, да си ходят!!
32.
Четяща
09.04.2020 06:24:21
3
14
Ха!Много хубава идея на министърката,но...следват изводи:
1.Прах в очите/ние искаме,но Те.../;
2.Непознаване на условията на Договора;
3.Безсилие
31.
Нрб тъп си брат
08.04.2020 14:52:19
7
9
Край си издъненото BMW с трибагреник на задното стъкло и мълчи.
30.
До Valik
08.04.2020 14:50:55
3
1
Маняк, звучиш като Борис Морев. Плюс това... така си сложил запетайкие, че тва дето си искал да го напишеш, е останало само в главата ти. Пропуснал си и едно "но", което има ключово значение в писанието ти. Иначе си на прав път за слабоумието на мисирките и фрустрациите на индивидите под и над теб. Бих седнал да пия едно питие с теб.
29.
Нрб
08.04.2020 14:24:17
7
17
Пълен бойкот !!! Нека видят българите как наказват душманите !!!
28.
DJARO
08.04.2020 14:19:23
8
29
Пълен БОЙКОТ......на всичко АНТИБЪЛГАРСКО.....тровят ни с храни 25то качество....от Запад...а купуват КАЧЕСТВЕНИ БГ-СТОКИ И ХРАНИ.......искат да ни набутват боклуците на нас в БГ
27.
Правилно ли разбрах?
08.04.2020 13:53:14
3
21
“Предложените прочени биха довело до изключително лоши последици за всички участници на пазара на хранителни стоки - българските потребители, търговци на дребно и самите български производители.”

Значи излиза, че АКО БЪЛГАРИНА КУПУВА БЪЛГАРСКА ПРОДУКЦИЯ Е ВРЕДНО!?!?!?!?!?

Братя и сестри българи! Моля Ви се, не купувайте български продукти, вредно е за България и Вас самите : D
26.
222
08.04.2020 13:42:02
5
18
Като искат да подкрепят българското производсво могат да го субсидират повече като всички останали държави или поне да си оправят бюрократщината и да обслужват в срокове. Последствията са винаги негативни, когато "държавата" се "намесва", на който и да е пазар. Това предложение е поредното вдигане и измиване на ръце.
25.
Купувач
08.04.2020 13:29:14
0
45
Те нашите са по-големи мошеници. Гледам прост бял боб - пише произведено в Бг , а от другата страна на опаковката - страна на произход Киргистан. Сигурно боба като е престоял тука да го пакетират и са му дали българстко гражданство...
24.
Любопитен
08.04.2020 13:25:03
11
21
Кво реват нашите производители на боклуци ? Че искат от милионери да станат милиардери ?
23.
Аз
08.04.2020 13:20:28
21
14
Я оставете големите вериги. Няма да купуваме от квартала застоялата стока. Един свинар ми каза, кога купувах евтин хляб от кварталния, този хля прасетата, правили го от.. Давали на прасетата. На ти сме и за нитратите баби, които в ородават, тор и лук сеят, искаме си лидл, кауфланд. То не стиа, че пенсии малки.. 10 днес неща от квартал х 0.40 Е РАВНО НА 4 ЛЕВА Х 30 ДЕНА Е РАВНО 120 лева давам в кватрала, а пенсия, нито пуша, пия и.. Дори и 150 лева от кварталния, развалени плодове, 1 лев захар, те 1,60 захар и 1,80.те реват и много мръсни магазини, подреждащи вунят на пор, пот. 1 към 1, мразя лъжата. Ние ли сме най-умните. На запад всички ходят в лидл, каудланд. Господ здраве да им дава. А и куоуват от лидъл, кауфланд и у кварталния магазин. Вода 2.45, а те я продават за 4,20.. 11 литра..
22.
Спираме да пазарим
08.04.2020 12:59:35
16
40
От големите вериги и само за една седмица ще фалират това поне можем да го направим
21.
Pidal
08.04.2020 12:57:25
9
30
Да не мислете, че вносните са по качествени? За мръсотия и мизерия е относително. А работниците и тука и там са едни и същи. Там в тези фабрики и заводи работят чужденци:поляци, румънци, българи и т. н. Така, че не се заблуждавайте
20.
valik
08.04.2020 12:53:03
5
37
Моля Ви, не пишете по сложни теми които изискват задълбочени познания освен по търговия, логистика и финанси и по европейско търговско право. Олеквате яко и давате ттрибуна на всякаква паплач и графомани да ни заливат с личните си фрустрации и психични отклонения. Благодаря Ви...
19.
Чашата преля
08.04.2020 12:50:18
11
20
Като не искат да влезем да строши всичко и да го запалим и вън от България картелите на стоки и горива и всичко и без тва ни писна на к... А от всичко
18.
Чашата преля
08.04.2020 12:50:08
8
15
Като не искат да влезем да строши всичко и да го запалим и вън от България картелите на стоки и горива и всичко и без тва ни писна на к... А от всичко
17.
аз
08.04.2020 12:47:09
11
27
да си събират чукалата и кой от където е, като не им отърва, отдавна трябваше се махнат даже
16.
Бистра
08.04.2020 12:37:23
22
49
И защо трябва да избирам българското? Защото стоките са натъпкани с възможно най-евтините добавки ли? Защото са напръскани с най-евтините препарати за растителна защита? Защото цените им са по-ниски от вносните? Защото са пълни с нискокачествени продукти - кокали, козина в разни мизерни фабрики с мърляви жени от ромски произход. Защото по транспортните ленти в бургаския хлебозвод беше пълно с фасове, умрели мишки и хлебарки? Избягвам да купувам български храни, особено масовите натъпкани с долнопробна палмова мазнина, пирони, стъкла, трески и миши лайна. Факайте се БГ производители, факайте се в г*за. И вече ми публикували списък в тая статия, очаквайки масова подкрепа и възмущение от решението на веригите. Вие нормални ли сте бе? Във всички изборени вериги и днес продават достатъчно български боклуци
15.
Големите печеливши са IKA
08.04.2020 12:32:16
6
24
Че те в Билла продават предимно български зеленчуци, варива и млечни стоки. Даже и по-голямата част от останалите стоки също е с българско производство. Истина е обаче, че заради неадекватно политика на правителството и сляпо следване на заповеди кой както ги разбира малките магазини сами си го нашиха и вече никой не иска да ходи в тях, или поне докато не премахнат извънредното положение. БГ магазин с площ от 400-500кв.м ще ми пуска по 2-3 човека, а персонала уплашен и кисел... кой да ги изтърпи. Някои сложили каси с 1м лента за парлама. И трима да са на опашка пак ще са на куп на тези малки каси. Та големите печеливши са интернационалните ключови клиенти. Местните такива вериги ще са губещи, заради големите разходи по подръжка и неадекватната им политика спрямо клиента. Най-малките семейни магазинчета са що годе добре - няма да има голяма промяна при тях. Проблем обаче е спекулата - всички цени скочиха нагоре вече
14.
Pidal
08.04.2020 12:18:04
4
17
Даже ДДС - то в Ирландия е 23%
13.
Pidal
08.04.2020 12:06:10
9
53
До 10
Доста неправилно сравнение.
Ето ти сравнение :
Шамфъстък за кг-лидл България(и за цяла България) над 30лв/лидл Ирландия 17лв страна на произход САЩ, пакетирани Германия
Бланширани картофи 2.5кг-лидл България 5-5.50лв(това е и за цяла България) /лидлИрландия 3.00лв,страна на произход Германия
Кашкавал Гауда кг-лидл България 12.00лв/лидл Ирландия 8.00лв,страна на произход Германия/Холандия.
ДДС и в България и Ирландия е 20%.
Още много неща мога да сравнявам ама всеки който е живял и пазари малко в чужбина тези неща ги знае.
Тези големи вериги продават много по скъпо в България
12.
Toi
08.04.2020 12:00:16
8
75
Да благодарим на българските производители за тоновете палмово масло което изядохме за страхотните колбаси с рога и копита които изядохме, да им благодарим за неоправдано високите цени на които ги купуваме, за здравословното ни състояние да благодарим....
11.
Pidal
08.04.2020 11:57:51
8
32
Те и без друго са в картел. Време е антимонополната комисия да се заеме с тези паразити.
10.
69
08.04.2020 11:41:42
7
52
немски кашкавал Милбона,Лидл-цена 9.00 лв за кг.
кашкавал "Зоров" ,обикновен магазин-цена 17.00 лв. за кг.
изберете българското....те лаборгинитита,бентлита ,мазератита-току така не се купуват.....
9.
Mtnicata
08.04.2020 11:26:46
3
58
15
Уволнете и митницата в Бургас на пристанището. Не работят бавят фирмите,предават си важности. Всички са човек на някой. Разхвърляйте го този кокошарник и шефа им също.
8.
Преминаващ
08.04.2020 11:23:56
30
40
То в тия вериги ходят предимно орки, щото са богати! Ние бедните си пазарим в кварталното суперче, щото цените са по-ниски, а качеството по-добро!
7.
До 6
08.04.2020 11:20:09
1
38
Той Мишо толкова си може, пие кафенце, блее телевизора, напише една статия с 50 правописни грешки и чака заплата...пуста бургаска журналистика...
6.
Лидъл Билов
08.04.2020 11:07:25
8
46
Вие по-тъпо заглавие не можахте ли да напишете? Отказват 50% от стоката им да е българска, а не "подкрепа за българския бизнес", но от медия като Флагман не може да се очаква обективност. Как ще се почувствате вие като бургаска "медия", ако ви забранят да отразявате новини извън Бургаска област или ако ви задължат да имате физически кореспондент на място, за да имате право да списвате новина, вместо да седите цяла сутрин и да преписвате казаното от сутрешните блокове на телевизиите? На чужд гръб и сто тояги са малко, а?
5.
Бойкот
08.04.2020 11:06:42
9
36
На тези магазини.
4.
Чаушеско
08.04.2020 11:06:31
5
39
В Румъния тая схема си баджка, и никой не се оплаква, само малко педалите от Германия реват, ма кой го ебе за швабите
3.
емигрант
08.04.2020 11:02:54
10
49
Най после едно добро предложение , защита на българският производител. Ако една чужда верига има внос а не иска българско и се показва изходн ата врата . Тя така или иначе , печели на гърбът на българина а вложения малки а има износ на капитал. Наи после и отваряте очите господа управляващи.
2.
Даа
08.04.2020 11:01:36
15
67
Това е списък на веригите, които трябва да бъдат бойкотирани незабавно, а правителството да предприеме мерки срещу антибългарската им политика.
1.
западно-европеец
08.04.2020 11:00:49
15
48
Няма такива, ще купувате нашите стоки, за да може нашите икономики да растат, а България да продължава да ни слуша, както прави Боко, като кученце припка около Германия и Франция, а всъщност положението в страната - трагедия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Отстраниха депутата със самолетите, вече не е част от Продължаваме промяната Стоян Георгиев вече не е част от партията и всички ангажименти, които би поел от името на ПП, няма да са легитимни, съобщиха от ПП Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Скандалът се разраства! Главчев отменя решението за частната детска болница, иска главата на здравния министър Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет Трети случай на коклюш в Сливенско Трети случай на коклюш в Сливенско Всички случаи са хоспитализирани, протичат леко, без усложнения На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ На Гергьовден Камено посреща своя празник с концерт на оркестър „Канарите“ Вижте програмата, която са подготвили от Общината МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата”, казва председателят на ДПС Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно Решението за частна детска болница разбуни политическите духове Решението за частна детска болница разбуни политическите духове В решението на служебния кабинет се посочва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 легла и в нея ще се лекуват лица от 0 до 18 години, както и над 18-годишна възраст Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и е един от най-топлите месеци април за последните 30 години
Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори