×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как една къща за гости и броячите на лалугери държат все още живо село Факия


Как една къща за гости и броячите на лалугери държат все още живо село Факия
Пари за ремот на пътя няма, кметът Ангел Ташев коси сам тревите покрай разбитото шосе – поне да се виждат знаците, да не стане катастрофа
21 Юни 2019, Петък, 15:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Авторът

Мъка, разруха и скоростно обезлюдяване са основните белези този магичен край от Странджа

Факия. В съзнанието на младите в днешно време подобно име на населено място предизвиква асоциация за цинично действие, но повечето възрастни хора у нас знаят къде се намира, чували са за героичния Бимбалов род и за Вълчан войвода. Чели са за паранормалните явления, характерни за най-магичната ни планина – Странджа.  

Рутинната, а не внезапна, както се оказа, проверка на Държавния фонд Земеделие в европейската къща за гости, собственост местната жителка Величка Кокаланова, днес повдигна завесата над теми, които остават невидими в забързаното ни ежедневие.

В крайна сметка, експертите, водени от самата териториална директорка на фонда в Ямбол Аделина Койнова, не намериха нищо обезпокоително по стопанисването на имота, построен с пари от ЕС. След три часа вглеждане в счетоводните документи, изводът бе, че обектът се използва по предназначение и нямат особени забележки към бенефициента.

В това време, пред кметството на селото бяха насядали местните хора, които, заедно с кмета Ангел Ташев разнищваха темата с проверката в къщата на Кокаланова. Не бе убягнало от погледите им присъствието и на журналисти, което се случвало твърде рядко.

„Кокаланова работи в пощата, единствената служителка на пощата, вдовица е от десетина години, ако не е тя, няма кой да преброи парите за пенсии, да ги разпредели и да ги раздаде, тук останаха все стари и болни хора. Не знам какво я проверяват, ама аз мога само да кажа, че е работлива и честна жена”, каза кметът, тежко въздишайки в жегата.

Да търсим политическа протекция в ГЕРБ, с която жената е получила субсидията от ЕС, за да се облажи заедно със синовете си, било повече от глупаво. Нито пък и откъде идва куражът й да обслужи банков заем от 75 хил.лв., инвестирайки го като собствен принос при тоя „наплив” от туристи в Странджа.

Съседите разказат, че Кокаланова има двама синове. Малкият – Васил, работел като данъчен инспектор в Средец, където и живее, а големият Иван бил бивш граничен полицай. Покойният съпруг Вълко Кокаланов преди разпада на тоталитарния строй бил най-влиятелният човек в селото – председател на ТКЗС-то, отговарял също за моторно-тракторната станция, за развитието на овцевъдството. „Закваската” фамилията имала още от стария обществен строй. Те били от първите в селото, които при демокрацията се регистрирали като земеделски производители и започнали да получават държавни субсидии.

Величка Кокаланова също била регистрирана като земеделски производител. Зачислени й били за чистене и  поддържка пасища и мери, от което се получавали хубави чисти пари, синът й Иван също бил в този бизнес, гледал и крави, имал малки площи от насаждения с ечемик и кориандър.

Селото като цяло върви към изчезване и ако има нещо, което го прави привлекателно за външния свят, това е именно къщата за гости на Кокаланова. Идват хора, които се интересуват от природата ни – от птици, от животни, идват тъсачи на паранормално. Рядко се спират в центъра, но има такива”, разказват местните.

„Изненадваща“ проверка в празна къща за гости в странджанското село Факия

Факия се намира на 5 км южно от главния път Средец-Болярово и е включено от миналата година в туристическия маршрут „Тур Странджа”. Именно този преход по българската част на планината е донесъл надежда за съживяване.

Вчера и онзи ден двама софиянци спаха у Кокаланова, разпитах ги снощи какво търсят тука – брояли лалугери”, обясни кметът, който е и нещо като туроператор по неволя, защото, както установихме и ние, къщата не се рекламира достатъчно в интернет. Туристите обикновено звъняли  на него да им обясни къде и как могат да се настанят.

Величка Кокаланова: Теглих 75 хил.лв. кредит и вложих всичките си спестявания да развия бизнес във Факия

Селският първенец е отчаян. Оказа се, че не мисли за предстоящите избори наесен, не го интересува кой ще спечели. Самият той няма да се кандидатира. Населението съвсем се е стопило през последното десетилетие и тук кметът се назначава от общинския кмет.

„На доизживяване сме – пари за кърпеж на пътища няма. Сам, с комшиите и със синовете ми, косим тревата около пътните знаци, поне колите да не катастрофират, като преминават през селото ни”, казва Ташев.

Съселяните му го похвалиха, че заедно с бившия учител Чанко Жеков – вече пенсионер, окосили огромна площ от буйната растителност на влизане в селото, оформили знак с камъни „Факия”, забили и  трикольор, който посреща всеки посетител на влизане.

Малко след  освобождението ни от турско робство Факия наброява около 1000 души. Тази численост се запазва до средата на миналия век. При последното преброяване през 2015 г. тук все още има регистрирани 444 човека.

„Сега сме към 230, млади не останаха, няма с какво да ги задържим. Затова всяко хубаво нещо опитвам да го подкрепям. Не ми пука нито за ГЕРБ, нито за БСП. Гледам ние  да сме добре, ама животът ни върви все по- на зле”, приключва седянката край кръчмата кметът и се прибира у дома да хапне и да полегне след косенето под жаркото слънце. Не помни от колко мандата вече не е сядал зад бюрото в кметството.

Любителите на природата и паранормалното виждат първо този надпис на влизане, оформен от местните патриоти

 


В категории: Средец


13
Коментара по темата
13.
*********
25.06.2019 10:30:57
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
*********
24.06.2019 00:23:55
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
ц
21.06.2019 10:04:47
0
5
абе грудово,има да се учите от малко търново,направо сте си улични бедняци с тези къщички,.....
10.
Smith
20.06.2019 09:12:22
0
20
Поредната поръчкова статия, уж да покаже, че от хилядата къщи за тъщи има една читава, ама и тук смърди на далавера. Уж цялото село живее от тая къща, пък евентуалния почиващ по никакъв начин не може да открие информация за къщата, камо ли цени и т.н. Дори и една постна фейсбук страница да бяха направили, ама явно не е целта в къщата да пристигат навлеци, по-добре да отчетем няколко нагласени посещения, колкото да мине номера пред Държавен Фонд Земеделие и всичко е точно.
9.
Re-3
20.06.2019 08:14:04
0
14
P.S. В Странджа всички "милиционери или бракониери".
Просто така им е заложен чипът.
8.
Шарона
20.06.2019 07:54:26
0
17
Като чета статията, имам чувството, че става въпрос за друго село и други хора. Кого заблуждава те?
7.
Майкоууу
20.06.2019 00:32:43
0
27
Тея двамата лалугерджии са от проект за източване на еврофондове на дружеството за защита на птиците на стойност над 2 милиона евро. Смятай после за какви схеми идва реч в селото.
6.
Не може да бъде!
19.06.2019 22:45:43
3
25
Стига ве! Благодарение на тази "къща за гости" и двамата мишеловци - това прочуто село все още е живо! Не може да бъде! Тоя селски кмет нещо ни бъзика..
5.
Обч
19.06.2019 21:59:01
1
27
Да кажат за другите ГЕРБАДЖИИСКИ къщи за ГОСТИ В СРЕДЕЦ
4.
1
19.06.2019 21:02:56
2
25
Сърцераздирателно! Колко парички ви бутнаха за разказчето?
3.
Милко
19.06.2019 20:25:04
1
27
А бе в тоя Средец само пожарникари и гранични полицаи. И мангали. Няма един Ел техник. Шлосер . Или нещо друго.
2.
ххх
19.06.2019 20:18:16
4
4
Който не е служил в поделението 24360 във Факия да не се обажда!
1.
222
19.06.2019 19:50:53
0
28
Престанете да давате трибуна на хора не запознати с фактологията, само за да си пълните страниците. И да е теглила заем, не е бил за къщата за гости. Дадените Евро пари на госпожата са били съвсем достатъчни и не малко за строежа на къщата. Едно е да вземеш парите, друго е да изпълняваш плана си!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже Антибългарският патос на Силяновска ще се пренесе и върху политиката й към нас* Антибългарският патос на Силяновска ще се пренесе и върху политиката й към нас* София не разполага със значими ресурси за промяна на двустранните отношения Стартират областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” Стартират областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” Основен приоритет в дейността на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас е свързана с повишаване на противопожарната култура на подрастващите Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Внимание! Най-мощната магнитна буря удря Земята Заради силното слънчево изригване ще се появят и северни сияния "Artелие" ви канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания "Artелие" ви канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания Всички събрани средства ще са за Дневния център за деца и пълнолетни лица с увреждания, който се намира в Морската градина Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Министърът на труда и социалната политика обещава подкрепа за преквалификация на работниците Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Вдовицата на един от най-богатите българи отиде на неочаквано място Тя бе в Исландия  Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Випуск 2024 на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" отпразнува завършването си с интересен спектакъл в Летния театър Вчера абитуриентите представиха в Летния театър спектакъл, наречен „Като за последно“ Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Финалът, до който възпитаничките на бургаската гимназия достигнаха без загубена среща, се проведе в Търговище
Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори