×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първото отделение по съдова хирургия в Бургас навърши 8 години с над 8000 операции


Първото отделение по съдова хирургия в Бургас навърши 8 години с над 8000 операции
Хората ни се доверяват и причината е, че постоянно се развиваме и надграждаме знанията си, смята д-р Борислав Денчев
07 Февруари 2019, Четвъртък, 10:16 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вместо бургазлии да се лекуват във Варна и София, специалисите от там дойдоха тук, каза доц. д-р Борислав Денчев - началник на Клиниката в УМБАЛ „Дева Мария“

 

- Доц. д-р Денчев, вече осем години сте в университетска болница „Дева Мария“, а с Вашето идване в Бургас бяха положени основите на съдовата хирургия. Каква е равносметката Ви за периода?

- Точно така, преди осем години пристигнах в Бургас, за да направим първото отделение по съдова хирургия в университетска болница „Дева Мария“. Преди това в града, въпреки че е голям, нямаше консолидирана болнична структура по съдова хирургия. Спорадично идваха колеги от други градове, за да преглеждат и да правят скрининг, но нито един от тях не оперираше на място.  Единствено при спешни случаи, по изключение, са се извършвали съдови операции.  Докато в началото на 2011 година, година и половина след откриването на болница „Дева Мария“, бе взето решение да се поставят основите на тази несъществуваща към този  момент специалност в града. Това стана със събиране на постоянно действащ съдово-хирургичен екип под ръководството на проф. д-р Тодор Захариев, дмн., началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в софийската университетска болница  “Света Екатерина“  и под мое ръководство. Първоначално екипът бе съставен от специализантите на болница „Света Екатерина“ в София, които идваха в Бургас на ротационен принцип. Това продължи около година и половина, след това се назначиха щатни специалисти, а вече имаме и собствени специализанти. Смея да твърдя, че постоянният достъп до компетентна съдово-хирургична помощ бе революционна стъпка в подобряването на медицинското обслужване в Бургас. През 2013 г. нещата се доразвиха и след моята хабилитация през 2016 г. отделението се трансформира в Клиника. Преминахме през всички нива на комптентност, като в момента сме трето, най-високо ниво, а в нашата Клиника се прилагат всички съвременни медикаментозни, оперативни и “безкръвни” ендоваскуларни методи за лечение на съдовите заболявания.

И в момента проф. д-р Тодор Захариев продължава да идва регулярно два пъти в месеца, за да оперира и преглежда, като същевременно е и методичен ръководител и консултант на Клиниката. Д-р Тодор Драганов и д-р Галин Желев допълват екипа от специалисти по съдова хирургия. При нас специализират и д-р Елена Домусчиева, д-р Георги Николов, а от миналата година към колектива се присъедини като специализант и сърдечният хирург д-р Тодор Якимов.

- С годините успяхте да се докажете и вече Клиниката по съдова хирургия е изборът не само на хората от Бургас, но и на много хора от цяла България. Но в началото със сигурност е било трудно. Как успяхте да спечелите доверието на бургазлии?

- Аз дойдох от Варна, преди това бях в София. Проф. д-р Тодор Захариев дойде от София. Това е разковничето. Вместо бургазлии да ходят във Варна и София, за да се лекуват, Варна и София дойдоха при тях. Много е трудно да развиваш нещо, което го е нямало. Не искам да звуча високопарно, но през 2011 това бяха пионерски, авангардни стъпки. Никак не е просто да полагаш основи, особено когато става въпрос за медицина, особено когато става дума за хирургия и най-вече когато става дума за съдова хирургия. Подчертавам специалността, защото тя е сравнително нова научна специалност, която до скоро беше едно цяло със сърдечната хирургия. В момента за година лекуваме средно 1400 човека и извършваме приблизително 1100 операции, някои от които изключително сложни.

Хората ни познават, търсят, доверяват ни се. Една от причините е, че ние постоянно се развиваме, постоянно се учим и надграждаме знанията си. Истината е, че хирургията не се учи само по учебник. Хирургията е практическа специалност, но хирургът на 21 век трябва да работи преди всичко с главата си и след това с ръцете си, нещата са свързани. Добрите резултати идват след правилната преценка и правилния подход към болния. Всеки лекар доразвива своите практически умения, качества и навици като се занимава с научно-изследователска и преподавателска дейност. Това го поддържа във форма, кондиция, поддържа неговия интелект и високо ниво на мисловна култура, неговите мануални качества.  Много е важно всеки специалист да посещава семинари, симпозиуми, конкреси, да не бяга от комуникация с колегите си , да може да си свери часовника с тях. Само така един специалист може да има прогрес в своето развитие.

- Говорите за важната част на научната дейност за всеки специалист, а от скоро сте и началник на Научно-учебната дейност в университетска болница „Дева Мария“. Каква е Вашата визия за развитие?

- С новия отдел имаме планове да развиваме учебно-преподавателската и научно-изследователската дейност на университетска болница „Дева Мария“, тъй като смятам,че това е визитната картичка на нашата дейност. Научната и учебната дейности са това, което трябва да популяризираме в медицината. Те имат огромно значение за развитието на бъдещите поколения лекари, които са избрали България за своето развитие. Професията е стресова и отговорна и малко са хората, които избират да станат лекари и особено хирурзи. Това води до огромен дефицит на лекари в цяла Европа. Затова основната ми цел е университетска болница „Дева Мария“ да продължи да бъде атрактивно лечебно заведение за практическо обучение на студенти и специализанти и в моята концепция е залегнало развитието и усъвършенстването както на съществуващата вече база, така и професионалното развитие на колегите в болницата.

И в момента имаме зачислени докторанти. Още през 2017 г. със заповед на ректора на Медицински университет- Варна проф. Красимир Иванов д-р Елена Домусчиева бе зачислена и в момента процедурата е в ход. Аз съм неин научен ръководител, а научен консултант ѝ е проф. д-р Васил Петров от МУ- Варна и УМБАЛ „Света Марина“- Варна, който в момента е и председател на Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. С това искам да покажа, че даваме реален шанс на нашите лекари да се развиват и да се доказват и в професията, и в научната дейност. Д-р Домусчиева показва научна активност чрез многобройни публикации в последните две години,което заедно с факта, че е избрана за представител на специализантите за България в Европейското дружество по съдова хирургия, доказват както нейните неоспорими качества, така и възможностите за реализация, които лекарите имат в университетска болница „Дева Мария“. Освен д-р Домусчиева, следва да спомена и д-р Йонко Георгиев, който е зачислен в Медицински университет- Варна като докторант по научна специалност Обща хирургия. Д-р Йонко Георгиев е част от екипа на началника на Клиниката по хирургия- доц. д-р Анатоли Карашмалъков, изключително изявен специалист с богата научна дейност и човекът с най-висока публикационна активност от нашата болница според проучванията в международната база данни. Казвам го, за да не се остава с впечатление, че като ръководител на научно-учебната дейност в болницата съм фокусиран изцяло върху собствената си специалност. Имам планове да зачислим като докторанти лекари от всички болнични отделения, с което да подпомогнем техния професионален растеж. Всяко отделение ще бъде стимулирано да изготвя научни публикации, за да покажем, че при нас се работи сериозна медицина. В плановете ми са и засилване на сътрудничеството ни с висшите училища в страната, както и привличане на хабилитирани лица, с които да провеждаме дискусии и научни срещи с медицинските лица от нашата болница. Най-важното е да не забравяме, че в медицината постоянното развитие е задължително,без значение колко опитен лекар си.


В категории: Здраве


България Всички новини
Защо Ботев Пловдив изгони Радостин Кишишев Защо Ботев Пловдив изгони Радостин Кишишев Не е успял да картотекира три месеца няколко от зимните попълнения  Затвор до три години грози веселякът от Бургас, спипан с 4,25 промила в кръвта Затвор до три години грози веселякът от Бургас, спипан с 4,25 промила в кръвта Това е второто му подобно нарушение, разкри главен инспектор Пламен Николов Голям гаф в "Ергенът", зрителите чуха как продуцентите накараха Алек да прегърне Магдалена Голям гаф в "Ергенът", зрителите чуха как продуцентите накараха Алек да прегърне Магдалена Алек е просто една ходеща марионетка със слушалка  Най-нахаканата готвачка отпадна от "Хелс Китчън" Най-нахаканата готвачка отпадна от "Хелс Китчън" На Никол не и липсваше самочувствие  Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас Това е поредният тематичен уикенд в Бургас Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване
Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Според кадрите ѝ в Инстаграм всяка вечер Барби се подвизава в различен клуб, а компания ѝ правят както дами, така и мъже Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Нам почина поради напреднала възраст и "мултиорганна дисфункция", за която е получавал лечение от 2022 г., съобщи официалната агенция KCNA Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Барабанистът Венелин Венков празнува напускането си с Гъмзата и Краси Радков Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите Празнуваме Деня на Европа и День Победы в сянката на изборите Българската пророчица Ванга е считала този ден не просто за празничен, а за свят, защото от него зависило дали ще живеем в мир и съгласие Украински дронове повредиха петролни резервоари в руска база край Черно море Украински дронове повредиха петролни резервоари в руска база край Черно море Украинските атаки с дронове срещу руска енергийна инфраструктура зачестиха през последните месеци Голям проблем в Русия заради санкциите - няма резервни части за автомобилите Голям проблем в Русия заради санкциите - няма резервни части за автомобилите Няма също нови коли, а автопаркът е значително остарял  Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори