×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще загубят ли кардиохирургичната си болница жителите на Бургас?


Ще загубят ли кардиохирургичната си болница жителите на Бургас?
От Аджибадем Сити Клиник СБАЛК Бургас се надяват здравното министерство да се намеси в абсурдната ситуация с наемната цена на тази сграда
Тема в развитие
МБАЛ "Сърце и Mозък" е обявена за победител в търга за кардиохирургията в Бургас, "Сити клиник" декласирана Започна пресконференцията на МБАЛ „Сърце и мозък”. Очакват се интересни разкрития (НА ЖИВО) Ананиев за „сърдечния” проблем на Бургас: УМБАЛ да купи апаратурата и да поеме дейността на Аджибадем Ананиев за наема на Аджибадем в Бургас: До края на месеца решаваме казуса, има различни варианти РЗОК-Бургас: Надписаната кардиооперация в Аджибадем Сити Клиник Бургас влиза днес в прокуратурата  Право на отговор от Аджибадем Сити Клиник Бургас след изявление на д-р Горан Миланов във Флагман Отговор на Аджибадем Сити Клиник Бургас след разкритията на кардиохирурга д-р Миланов Кардиохирург разказа пред Флагман фрапиращи случаи с източване на Здравната каса УМБАЛ Бургас за спора с космическия наем на частната кардиоболница: Спазваме закона! Ще загубят ли кардиохирургичната си болница жителите на Бургас?
виж още
скрий
30 Януари 2019, Сряда, 15:41 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

1000 души месечно ще останат без специализирана инвазивна и хирургична сърдечна помощ, алармира управителят д-р Мариана Контева

Специализираната кардиохирургичната болница Аджибадем Сити Клиник в град Бургас е изправена пред непреодолими трудности с размера на договора за наем и е застрашена от закриване, предупреди управителят д-р Мариана Контева.

Ако се стигне до това, от спешна кардиохирургична медицинска помощ ще бъдат лишени жителите на целия югоизточен регион, а 130 души зает персонал са заплашени да останат без работа. Остава рискът Бургас да остане и без спешна кардиохирургична помощ, тъй като Аджибадем Сити Клиник поддържа договори за спешна кардиохирургична помощ с всички инвазивни лаборатории в града -  МБАЛ Бургасмед, УМБАЛ Дева Мария, както и с още две болници в региона - МБАЛ Хаджи Димитър Сливен и Кардиолайф Варна. Основно изискване за дейността на тези болници по инвазивна кардиология е договор за спешна кардиохирургична помощ с лечебно заведение в близост. Друга такава болница в област Бургас и близкия регион не съществува.

Само във Флагман.бг: Мултимилионер и приятел на Тръмп опитва да наеме част от УМБАЛ-Бургас

Кардиохирургичният център на Бургас е с два договора за наем от 2009 г. с УМБАЛ Бургас АД, според които наема три етажа в старата неизползвана част от болничната сграда на УМБАЛ Бургас АД. От тогава до днес Аджибадем Сити Клиник е инвестирала над 12 милиона лева в ремонти и апаратура, тъй като наетата сграда е била необитавана със счупени прозорци, без врати и в общо окаяно състояние, разказва д-р Контева.

Проблемът за кардиохирургичната болница идва през 2019 г., когато в края на месец февруари изтича единият от двата договора за наем, сключен за приземен и първи етаж от сградата. По този повод в началото на месец януари УМБАЛ Бургас АД провежда два от най – оспорваните търгове за отдаване под наем на имота. Единият търг е за партерен и първи етаж от сградата за наемен период от 20.02.2019 г. до 29.05.2019 г., а вторият търг за цялата сграда за наемен период от 10 г. По време на първия търг наддаването достига до наемна цена от 204 хил. лева на месец за два етажа от западното крило с площ 935 кв. м., а по втория търг за цялата сграда (с обща площ от 1389 кв.м.) - при годишна наемна цена над 1,78 млн. лева.

„За да запази дейността си и поминъка на над 130 души персонал – утвърдени лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари и администрация - кардиохирургичната болница беше принудена да участва в търговете при тези крайно неизгодни условия… но на каква цена“, притеснена споделя д-р Контева. Частната болница печели търга за отдаване под наем само за два от етажите с площ от 935 кв.м., при месечна наемна цена от 204 хил. лева, като  болницата има право да сключи договор за наем само за три месеца – до края на май 2019 г. „Условията на тази сделка са непосилни за нас!“, с огорчение споделя д-р Контева, и се страхува, че след 01.03.2019 г. ще остави пациентите на клиниката, а и на целият бургаски регион, без спешно и планово кардиологично и кардиохирургично лечение.  

Частната кардиохирургия обслужва население от над 1 милион души. От създаването си през 2009 г. до днес, частната болница е извършила над 2300 кардиохирургични операции, 1200 от които спешни, и е спасила над 2500 души с остър инфаркт на миокарда, напомнят лекарите от лечебното заведение.

 „Потърпевши от казуса ще бъдат не само пациентите, но и техните близки и нашите специалисти“, казват от ръководството на болницата. Най-близката алтернатива за друг кардиохирургичен център е на повече от 2 часа път с автомобил, което поставя в риск живота и здравето на гражданите в Бургас.

От Аджибадем Сити Клиник СБАЛК Бургас се надяват Министерство на здравеопазването, като мажоритарен акционер на УМБАЛ Бургас АД, да намери възможност кардиохирургичната болница Аджибадем Сити Клиник да продължи да осъществява дейността си и да спасява човешки животи и след 01.03.2019 г. – така ще остане без прекъсване дейността по кардиохирургия за гражданите на Бургас и региона.

Това е поредният случай, при който обществеността може да разчита само на адекватната реакция на институциите.

 




България Всички новини
Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори