×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой е проф.Божидар Димитров - историята на гениалния учен и голям патриот


Кой е проф.Божидар Димитров - историята на гениалния учен и голям патриот
Проф.Божидар Димитров остави много на българската наука и историята, името му ще е изписано със златни букви
Тема в развитие
виж още
скрий
01 Юли 2018, Неделя, 15:15 ч.
Автор: Гергана РАДЕВА

Роден е в Созопол, завършил е Механото в Бургас

Един от най-големите умове на съвремието ни - ученият проф.Божидар Димитров ни напусна внезапно тази вечер (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ).

Кой е проф.Божидар Димитров

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия.

През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби, траулери – като моряк в „Океански риболов“.

По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история. През 70-те години на 20 век проучва архивите на Ватикана, където попада на част от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година – историкът я намира в архива на Борджиите. На 24 декември 1985 г. е утвърден за старши научен сътрудник II степен.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП – в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 година, но на по-задно, неизбираемо място.

Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов, с когото е в приятелски отношения.

За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. След това престава да изпълнява поста, на който е избран, като не се явява на сесии.

На парламентарните избори в България през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. На изборите е избран за народен представител, след като е издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район. В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

В последната си медийна изява Божидар Димитров се разгневи на фалшивата новина за това, че Бойко Борисов си е купил остров в Егейско море. Ето какво написа историкът на страницата си "Фейсбук": Съобщение от лидера на партия Кубрат- Божидар Димитров (само за хейтъри и тролове).

"Някои медии съобщиха, че Бойко Борисов си е купил остров в Егейско море. За съжаление не съобщават кой е острова и не мога да го сравня с моите острови. Аз също имам три острова, които се намират в един от заливите на континента Антрактида. Имам ги от 2010 година, дори платих залива да се казва на мое име. Верен на дълга си към родината, не смятам да задържа островите за себе си и да строя там ваканционни селища. Единият смятам да подаря на министъра на отбраната, за да построи моя приятел Красимир Каракачанов, Военноморска база, за да има къде да укриваме българския флот в Индийския, Атлантическия и Тихоокеанския океан. Втория ще подаря на министъра на правосъдието, да построи затвор за особено опасни престъпници. Нека да бягат от него, (ако могат). Третия ще подаря на република Северна Македония. Срамота е техния мореплавател Драган Охридски, е открил Южна Америка, прикривайки се под името Алонсо де Охеда", написа Божидар Димитров с типичното си чувство за хумор.





9
Коментара
Мъж почина при пожар в Трявна
Мъж почина при пожар в Трявна 21/05/2024, Вторник 13:20 0
9
Коментара по темата
9.
Гуру
02.07.2018 13:19:11
0
0
Убили са го
8.
Историк, а не географ
02.07.2018 11:09:37
0
0
Наистина ли "Антрактида" и "Тихоокеански океан"? Дребни грешчици, но многозначителни! Хайде сега, да не издребняваме, като се има предвид случилата се ситуация!
7.
Злато, сребро и вампири
02.07.2018 09:59:23
2
3
Най големият иманяр беше
6.
ВЪЗНУТЕН !
02.07.2018 08:41:34
11
5
За починалите ули добро или нищо. Голямо слагачество на една слуга на Б. Борисов. Кое му е гениалното на Б. Д.? Та той бъркаше периоди и епохи, а фантазиите му край нямаха! И винаги намесваше Македония, голям историчар няма що - доносник!
5.
Да помним: Има край за всеки човек
02.07.2018 06:59:04
0
12
Ако България имаше велики българи в управлението или на високи позиции, днес тя нямаше да е бедна и разорена. Нека не се преувеличава за подобни неща, защото те са видими и осезаеми от всеки българин. Като всеки грешен човек на тази земя и Божидар приключи земния си път и стои вече пред безпристрастния Божи съд, където се доказват добродетелите ни. Бог да го прости!
4.
Мадмуазел Странджа
02.07.2018 00:56:21
15
8
Бог да го прости!
Ама какво точно гениално видяхте в това ДС ченге? Някоя велика формула ли е открил, докато е поркал, или е лъснал имиджа на съветската Мутра-Премиер? Той и другия измислен проф Вучков му го лъска - даживий!
3.
българин
01.07.2018 23:26:39
4
23
Бог да го прости!
Някои отворковци припомнят в този тъжен ден, че Божидар Димитров бил доносник от Д.С. Да, така е, но за разлика от 1 милион комунисти - майкопродавци и милион и двеста хиляди доносници на Д.С., той не беше руска подлога, той не беше продажен рубладжия, той не беше зомбирана комунистическа отрепка с руска пикня в главата, той не беше чуждопоклонник. Той беше българофил и до последния си ден се опитваше да помогне на България доколкото може и с каквото може. Лека му пръст и Бог да го прости!
2.
пешев
01.07.2018 23:22:24
3
22
ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН,БОГ ДА ГО ПРОСТИ ! АКО ИМАШЕ ПОВЕЧЕ КАТО НЕГО..... !
1.
да
01.07.2018 22:52:17
3
29
Голям, много голям ум - такива като него рядко се раждат, но и умират за голямо съжаление, Бог да го прости!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Голям успех за бургаския ветроходец  Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Гринча е в серия от 3 поредни победи, а в последния си мач печели Интернационалната титла на световната боксова федерация WBF с нокаут в 9-ти рунд, срещу коравия Дауди Мгая „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове  Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Златното правило е, че размерът на задълженията към кредитни институции не трябва да надвишава 30-40% от нетния доход, припомни Десислава Николова Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Южното Черноморие, освен богато културно-историческо наследство, притежава и изключително красива природа – едни от най-красивите плажове Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Той е затворник, сега е върнат в килията и го чакат нови обвинения „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз Третото издание на големия младежки бургаски куиз „Битката на мозъците“ ще се проведе на 27 май в Международен конгресен център – Бургас ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Ето я рецептата
Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори