×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

АЕЖ-България: Осъдителните решения срещу бургаски медии по случая „Перата” са скандални


АЕЖ-България: Осъдителните решения срещу бургаски медии по случая „Перата” са скандални
Ако тези решения бъдат потвърдени и на следваща инстанция, АЕЖ – България ще запознае международните институции със случая
Тема в развитие
Хронология на делото за побоя в “Джубокс”. От Перата, Мъфито и Кавалджиев е иззет цял боен арсенал* Защо такива, като съдията Кунчев от Бургас, трябва да напуснат съдебната система АЕЖ-България: Осъдителните решения срещу бургаски медии по случая „Перата” са скандални Етичната комисия на съдийската колегия заседава по казуса с осъдените от Перата медии Етичната комисия във ВСС поиска "пълна и всеобхватна проверка" на бургаския съдия Калин Кунчев Съдийската колегия на ВСС се събира извънредно – ще приема декларация заради протестите на бургаските журналисти Депутатът Александър Сиди към бургаските журналисти: В битката за свободата на словото не сте сами! ВСС обяви ситуацията със съдия Кунчев и Перата за аварийна, ще заседава извънредно Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово Декларация на бургаските медии в защита на свободното слово Бургаските журналисти въстанаха срещу съдия Кунчев от Районния съд (ВИДЕО) Мотивите, с които съдия Кунчев осъди колегите от Бургаснюз и Бургасинфо И съдия Кунчев от Бургас е човек, разберете го!
виж още
скрий
17 Януари 2018, Сряда, 11:45 ч.
Автор: Флагман

Влизат в противоречие с Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и практиката на ЕСПЧ


Асоциацията на европейските журналисти – България намира за скандални решенията от 11 януари на Районен съд - Бургас, с които два сайта от морския град са осъдени за това, че са цитирали прессъобщания на МВР и Прокуратурата.

БургасНюз и Бургасинфо са осъдени на първа инстанция по дела, заведени от Петър Низамов, придобил публичност с прякора Перата. Решенията могат да бъдат видени тук и тук. Ищецът твърди, че двете издания са нарушили презумпцията за невинност заради това, че през март 2012 г., позовавайки се на прессъобщения на МВР и прокуратурата, са информирали обществото, че Петър Низамов е бил обвинен и задържан за инцидент в бургаска дискотека.

Съдът приема частично исковете и осъжда двете медии да заплатят общо 2500 лева обезщетение на Низамов плюс разноски по делото.
В решението си срещу БургасНюз съдът потвърждава, че публикацията препечатва едно към едно съобщение на областната дирекция на МВР Бургас. Както препоръча и АЕЖ-България в позицията си по случая от 20 юни 2017, съдия Калин Кунчев прилага по аналогия чл. Чл. 17 (4) от Закона за радиото телевизията, който освобождава доставчиците на медийни услуги от отговорност за разгласени сведения, когато те са получени по официален ред.

Съдът обаче осъжда медията заради това, че е поставила неподходящо заглавие на публикацията, идентична с прессъобщението на МВР.
От решението става ясно, че според съда в текста на самото прессъобщение на МВР вероятно е нарушена презумпцията за невинност на лицето. Но медията не може да бъде отговорна за това, тъй като се позовава на текста дословно. Осъдена е обаче заради заглавието, което е поставила на тази публикация. Съдът дори стига дотам да препоръчва кое би било подходящо заглавие за публикацията. Единият от двата предложени варианта гласи: “Бургаският окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и взе мерки за неотклонение “Задържане под стража“ спрямо обвинените за нанасянето на побой над охранител в дискотека “Джубокс“ бургазлии“.

Това предложение показва пълно непознаване на естеството на журналистическата работа. Абсурдно е някой да очаква, че подобно заглавие би могло да се появи в медия. Най-важният критерий за едно заглавие е да отразява синтезирано съдържанието на публикацията. Никой не твърди, че това не е така в този случай. Следователно журналистите все пак са осъдени да плащат заради разгласена информация, получена по официален път, т.е. в противоречие с цитирания текст от Закона за радиото и телевизията.

Решенията на Районен съд – Бургас влизат в противоречие с Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и практиката на Европейския съд по правата на човека. Те създават прецедент, който ще има пряк резултат налагането на цензура. Ако тези решения бъдат потвърдени и на следваща инстанция, АЕЖ – България ще запознае международните институции със случая.

В категории: Темида , Бургас


Две коли изгоряха пред къща
Две коли изгоряха пред къща 21/05/2024, Вторник 14:59 0
Мъж почина при пожар в Трявна
Мъж почина при пожар в Трявна 21/05/2024, Вторник 13:20 1
8
Коментара по темата
8.
valko
17.01.2018 18:53:50
4
1
НАПРЕД ЖУРНАЛИСТИ МАЧКАЙЙЙЙЙЙ КОРУПЦИЯТААА
7.
до 3
17.01.2018 15:04:18
0
6
Нали има разследващи журналисти, защо никой не си направи труда да сметне колко пари са откраднати от българите за 20 год. назад, кой го открадна и т.н. Има по важни въпроси, но ни занимават с глупости. За да сме овце днес вина имат всички медии, защото ни манипулират толкова добре, че може да се избием някой ден, но никога политик, чиновник, журналист и т. н не е виновен и няма да е виновен.
6.
do 4
17.01.2018 14:58:11
1
8
Ало въпроса не е кой какъв е. А имат ли право медиите да обиждат и да пишат каквото си искат? Много неща за известни хора се прикриват. Това с Пера, с Иван са прах в очите на хората.
5.
да
17.01.2018 14:55:51
3
7
Полицаите дават инфо на медиите, а те не са разследващи, медиите чули-недочули- пишат и после защо съдите- нямат право да съдят ли? Това е свобода на словото , ако съм засегнат- ще съдя. Медиите винаги са били защитавани от политици и закони. Това е
4.
ОДП
17.01.2018 14:52:26
5
7
Многократно задържан и осъждан ама не е криминално проявен ??? Няма такава държава и съдебна система всички са за гонене
3.
az
17.01.2018 14:51:58
5
10
За Перата не знам, но всички медии са платени. Флагман, Вие сте черешката– пишете каквото си искате, обиждате, вземате страна и после търсите подкрепа когато Ви съдят. Още много дела трябва да видите.
А когато пишете "нацелил" се в дърво и починал, мислите ли как реагират родителите? Сега хленчите.
2.
Bs highlife
17.01.2018 14:36:17
4
9
Просто журналистите не могат да си позволят добър адвокат, както д-р Пера, който е добър юрист и виден бургаски олигофрен
1.
A
17.01.2018 14:23:52
8
9
Аве прекалено много е толерантен съдът,с това криминално доказано лице.То трябва да е в затвора,а не да си развява коня.То не може две изречения да каже,тръгнало партия да прави.Ебати Бълхарията!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
12 търговци на гласове отиват в ареста 12 търговци на гласове отиват в ареста За друг вид престъпления в рамките на операцията са задържани още 33 лица Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Пеевски посочи още, че предложението на лидера на ДБ е включвало пенсиониране на Бойко Борисов Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Според бизнесмена Крепостната стена и терасата върху бойната кула на Стария Созопол били съвсем различен казус с незаконно строителство, свързан с друг областен управител - Константин Гребенаров Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Голям успех за бургаския ветроходец  Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Гринча е в серия от 3 поредни победи, а в последния си мач печели Интернационалната титла на световната боксова федерация WBF с нокаут в 9-ти рунд, срещу коравия Дауди Мгая „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове  Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Златното правило е, че размерът на задълженията към кредитни институции не трябва да надвишава 30-40% от нетния доход, припомни Десислава Николова Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Южното Черноморие, освен богато културно-историческо наследство, притежава и изключително красива природа – едни от най-красивите плажове Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Той е затворник, сега е върнат в килията и го чакат нови обвинения
Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори