×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как рутерът може да ни спаси от компютърните пирати, вижте съветите на експертите (ВИДЕО)


Ето как рутерът може да ни спаси от компютърните пирати, вижте съветите на експертите (ВИДЕО)
Със сигурност ще има нова вълна на вируса WannaCry, но тя ще бъде направена по-умно, каза главният секретар на "Интернет общество" Димитър Ганчев.
Ключови думи: Димитър Ганчев, вирус, WannaCry,
15 Май 2017, Вторник, 00:01 ч.

Досега няма случай потребител, платил сумата, да е получил информацията си обратно


Със сигурност ще има нова вълна на вируса WannaCry, но тя ще бъде направена по-умно. Това каза в „Денят започва“ по БНТ главният секретар на "Интернет общество" Димитър Ганчев.

Според него липсата на инкубационен период е дало възможност за бърза реакция и пресичане на заразата.

Компютърният специалист отбеляза, че най-вероятно втората вълна на вируса ще е свързана с вече заразените компютри.

„Следващата атака няма да е към заразените компютри, а чрез тях, като се създаде мрежа от роботи, за да се атакуват други инструменти в интернет. Заразените компютри ще са потенциални оръжия“, обясни експертът.

Пресичане на вируса е можело да стане с ъпгрейдване на компютрите, но много от компаниите не са го направили, понеже това води до спиране на работата на някои приложения и не е много добре за големите корпорации, обясни компютърният специалист.

Той бе категоричен, че няма смисъл да се плаща откупът, който искат хакерите, защото няма случаи за връщане на похитените данни на потребителя.

За да не ви се налага изобщо да мислите за откуп, трябва да се защитите от WannaCry. Потребителите на Линукс не са заплашени. Но ако използвате Уиндоус, инсталирайте последните обновявания на операционната си система заедно с антивирусна програма. И внимавайте при работа с файлове в Интернет.

WannaCry изглежда овладян, но според специалистите следващите подобни вируси ще създадат по-голям глобален хаос.


Специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев пък съобщи в „Тази сутрин“ по бТВ, че WannaСry вече е достигнал България. На глобалната карта на заразените компютри светят две точки в София и Варна, като втората е изгаснала след няколко часа, защото устройството е изключено.
Вирусът е направен за пари и се „храни” от безхаберието и липсата на дигитална култура на потребителите, коментира Танев.
WannaCry се базира на пробиви в операционната система „Уиндоус” и изтекла информация за хакване на лични компютри от Националната агенция за сигурност на САЩ.
По думите на специалиста WannaCry е криптовирус и червей едновременно, защото не само, че блокира достъпа до личните ти файлове, но и търси място в мрежата ти, за да се настани и мултиплицира.
Вирусът е направен за пари. Биткойните, които са валутата, в която хакерите искат да получат откупа си, са криптовалута. С този начин на плащане не се знае кой плаща и кой ги получава тези пари. 
„Това което предлагаме е потребителите да архивират данните си и ако ги загубят няма да плащат откупи и няма да подкрепят кибертерористите. Да архивират и онлайн и офлайн”, съветва Танев.
Според данните заразените компютри са 200 000 в над 100 държави. Русия води по брой инфектирани, но не по политически причини, а заради огромния брой по-стари версии на “Уиндоус” и пиратските му версии. На Балканите най-силно засегната е Румъния.
По повод двата случая в България Танев призова потребителите да се свържат с него.
Специалистът посочи, че единственото спасение е да внимаваме онлайн както и офлайн. Както внимаваме къде ходим, какво ядем, така и трябва да внимаваме и в интернет, каза още той.


В категории: Животът


Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 1
7
Коментара по темата
7.
До №7
16.05.2017 10:36:49
0
5
По-вероятно е списвачът във Флагман, сложил това заглавие, да се казва Рутерът...
6.
!!!
16.05.2017 10:26:21
0
11
Така и не разбрах как рутера ще ни спаси??? Освен ако въпросния "експерт" не се казва Рутера!
5.
Krali ot arm ohliovite
16.05.2017 09:22:34
2
3
Baikal Processor is of strictly Russian design and is based on the ARM Cortex A57
4.
Uiko
16.05.2017 09:14:25
1
1
Tui de go pro4ete wikipedqta li
3.
Nikito
16.05.2017 09:03:40
4
7
Още преди години руснаците забелязаха че асемблерска програма пусната на съвременен Intel процесор се забавя с няколко микросекунди повече отколкото би трябвало а това значи че процесора между тези инструкции извършва и други - скрити и недокументирани операции. При положение че микроархитектурата на Intel е фирмена тайна в процесорите им има цели блокове с милиони транзистори които никой не знае как точно работят и какво точно правят. Заради това руснаците се отказаха за критични военни приложение от използване на такива процесори и си разработиха собствен процесор от нулата наречен Елбрус който макар да е по-бавен поне знаят какво точно прави.
2.
Nikito
16.05.2017 08:55:27
2
3
Каквото и да правите използвате ли боклука на Майкрософт наречен уиндоус отвсякъде сте вътре то не е една дупка то е швейцарско сирене повечето дупки са направени умишлено по искане на НСА с цел шпионаж а други просто са наследени от по-старите им версии и от безхаберие не е направено нищо там. Дори да използвате антивирусна шансовете ви не са много големи. И ако мислите че проблема е само в софтуера... американската агенция за стандартизация която стандартизира всички типове комуникации, и криптиращи стандарти оставят дупки във всеки един чип и модул, протокол и стандарт и могат да извличат каквото си поискат от компютрите ви независимо дали си криптирате информацията или ползвате уж защитения протокол https
1.
Yhk
16.05.2017 08:29:43
2
1
Jhku tok i voda sprete da pla6tate 6tot gerb preebaha kot moje
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори