×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте най-патриотичната сватба, младоженци от Несебър шашнаха България


Вижте най-патриотичната сватба, младоженци от Несебър шашнаха България
Мима и Христо Бесалеви са младо семейство от Несебър, заедно са от 6 години
18 Декември 2016, Неделя, 18:24 ч.

Мима и Христо Бесалеви се ожениха в народни носии

Мима и Христо Бесалеви са младо семейство от Несебър, което в края на октомври сключи граждански брак. Мима е на 29 години и е местен жител, а нейният 32-годишен съпруг е от Пловдив. Заедно са вече от 6 години, като семейството се допълва и от три деца - Христо – на 4 г. , Мила – на 3 г. и Алексиа – на 2 г., пише melnicata.com.

На пръв поглед – нормално семейство, решило да направи сватба.

„Аз съм от Несебър, мъжът ми е от Пловдив, но преди повече от 10 години се е преместил да живее и работи тук. Той е изключително голям патриот и цени всичко българско и родно. За съжаление обаче обстоятелствата наложиха вече една година да работи в Германия. Там се е занимавал с различни дейности, в момента е в сферата на строителството. Иначе е механик по професия.“

Така започва разказът си Мима Бесалева.Тя с плам разказва за съпруга си и за неговия патриотизъм. За себе си допълва: „Аз съм се занимавала 15 години с народни танци. Танцувах в несебърската школа по народни танци във времето, когато ръководител беше г-н Вълко Любенов. Участвала съм в много концерти, пътувала съм с трупата в чужбина на различни фестивали. След това завърших хореография в бургаското училище „Добри Чинтулов“. Исках да продължа и след това обучението си по народни танци, но по семейни причини се наложа да остана в Несебър и затова завърших висше образование в Бургаския свободен университет. Но така или иначе народните танци заемат важна част от живота ми. Научиха ме на много неща, най-вече на дисциплина.“



И след това представяне в любов към родния фолклор, бит и традиции, младата жена споделя за решението да сключат граждански брак, облечени в традиционни български носии. Идеята се заражда спонтанно, а бъдещата булка бързо среща подкрепа и от своя предстоящ съпруг.

„Съпругът ми никога не е ходил на народни танци. Но понеже е голям патриот, когато му споделих моята идея, той се развълнува силно и се зарадва, че за първи път ще облече народна носия, и то точно в такъв важен ден като сватбата. Така че изобщо нямаше нужда да го убеждавам, напротив – той ме подкрепи изцяло“, споделя Мима.

След спонтанната идеята обаче идва и малко по-сложният момент – нейната реализация.

„В първия момент не знаех към кого да се обърна за помощ, за да осъществя замисленото. Обадих се на г-н Вълко Любенов – човек с много голямо сърце. Той много се зарадва на новината и ме насочи към кого да се обърна, за да получа съдействие. От Обединената общинска школа по изкуствата (ООШИ) се отнесоха изключително радушно към мен - успяха да осигурят носии за мен и съпруга ми и всичко останало, което е необходимо за цялостната българска визия – цветя за главата ми, подходящ чорапогащник за съответната носия, калпак за мъжа ми и т.н. Но за съжаление не разполагаха с толкова малки носии за децата ни, което се оказа проблем. Обиколих почти всички детски градини в региона, някъде изобщо не ми обърнаха внимание дори. Най-накрая в детската градина в Слънчев бряг успяха да намерят някакви забравени носии, които от години никой не използва, защото са твърде мъчнички“, разказва сагата по издирването на облеклата несебърлийката.



Но...проблемите никога не идват сами, както казват старите хора. Освен с облеклото, премеждия е имало и в други аспекти от организацията. „В последния момент се получиха някакви обърквания с датата на събитието и се наложи да я сменим, а съпругът ми вече си беше купил билети за самолета. С пръстените също „ударихме на камък“ - бяхме ги поръчали в един сайт и една седмица преди сватбата ми се обадиха, че спират всякакви поръчки поради техническа неизправност. Тогава се започна едно бягане по златари, но всички ми отказваха поради краткия срок за изработка. Накрая намерих един майстор в Бургас, който се съгласи да изпълни нашите специални изисквания и така в последния ден преди сватбата имахме и сватбени халки - от бяло злато, като на всяка една е изобразено половин сърце. След като се съберат пръстените един до друг, сърцето става цяло – символ на единството на двама влюбени“.

За да допълнят автентичната атмосфера на сватба в типично български дух, двамата младоженци се стараят да пресъздадат и някои от българските традиции - поканата към кумовете, криенето и откупуването на булката, извеждането от дома с червена лента, с която бащата след това „предава“ момата на бъдещия съпруг и т.н. Дори менюто за гостите в ресторанта е съобразено с традиционните български ястия.

И най-любопитната част от историята е фактът, че цялата подготовка за празненството и наличието на фолклорните елементи в него, се крият стриктно от цялото обкръжение на младоженците.
„С какви облекла ще бъдем на сватбата беше абсолютна тайна за всички. Дори родителите ни не знаеха нищо. Само няколко много близки мои приятелки ми помогнаха в подготовката на тоалетите, като едната от тях дори ми осигури специалните обувки – т.нар. скрапини (черни, с нисък ток). Също така криехме идеята и от децата, защото се притеснявахме и те да не издадат нещо. Абсолютно всички дрехи изпрах и изгладих в друг апартамент, за да не знае никой“, обяснява тайнствения процес булката.
В самия ден на сватбата пък събитието се превръща в атракция не само за близки, роднини и приятели, ами и за всички случайни минувачи в Стария Несебър.

„От пристанището до ритуалната зала в „Сочи“ бяхме придружени от оркестър от ООШИ – Несебър и се спирахме на няколко места да играем хора. Към нас се присъединяваха и случайни гости на града и всички бяха много впечатлени“, споделя емоциите от сватбения ден Мима Бесалева.

А защо сватбата идва чак сега, след като вече имат три деца? Интересен въпрос, който много от вас ще си зададат. Ето и отговора:
„Любопитен факт е, че без да изчисляваме специално, всичките ни деца са родени с разлика помежду си от година и два месеца. След появата на всяко едно решавахме да сключим граждански брак, обаче се появяваше новината за следващото дете и така не можахме да намерим време да се оженим. И след последната пауза от година и два месеца, след като нищо не се случи, решихме, че е крайно време първо да кръстим децата и едва тази година остана време и за нас - да сключим граждански брак, който отлагаме толкова дълго време. Решихме да направим сватба на два етапа – първо да сключим само граждански брак, облечени в народни носии, а следващата година през лятото ще направим и църковна сватба. Тогава вече ще сме в стандартните бяла рокля и черен костюм, отново придружени от трите шаферчета – нашите деца“, заявява решението си многодетната майка.

И на финал можем да заключим, че въпреки премеждията и спънките покрай организацията на сватбата, се потвърждава хубавата българска поговорка: „Който иска да направи нещо - намира начин, който не иска - намира оправдание.“ А тези ентусиазирани родолюбци са намерили правилния начин да възпитават своите три деца в почит и уважение към българския дух и традиции, като показват това с личния си пример – най-добрият учител в живота.

„Искахме да направим този ден по-запомнящ се, затова решихме да бъдем облечени в народни носии. Искахме да покажем и на нашите деца какви са българските обичаи и традиции. Синът ни през цялото време държеше българския трибагреник, разпитваше за случващото се и беше много развълнуван. Момиченцата са по-малки, но те през цялото време се радваха колко са красиви с българските народни носии“, емоционално разказва за този ден Мима.

И след всичко това, добрият пример дава и своите плодове. Вече и други приятели на младоженците са споделили с тях, че ще „копират“ идеята им за българската нишка в сватбеното празненство, с което още повече ще повдигне не само доброто настроение на всички гости, но и националната им гордост!

В категории: Несебър


11
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
11
Коментара по темата
11.
дядо
19.12.2016 09:48:53
2
4
@10,това,че си необразован и тъп,е достатъчно да си демократ!!!Не чети истинска история,няма да ти помогне,чети си соросоидните медии и подмената от тях!
10.
do 9
19.12.2016 08:48:55
2
2
do 9 kakva vodeshta ekonomika bulnuvash kato 10 godini chakahme za kola i telefon....hahaha, vodesta vuv vestnik Trud.
9.
дядо
19.12.2016 06:39:52
2
7
@free Bulgaria,човека има бяла коса на 32 г.,защото ганавите мастии демократи принудиха,не само него,ами половин България да си търси хляба в чужбина!През омразния за сороститутките соц,бяхме водеща икономика на Балканите, а по някой показатели и световна,та затова,спри да папкаш екскременти!
8.
Free Bulgaria
19.12.2016 04:56:25
6
5
На 32 години човека има сива коса, я кажи ми това ако не беше комунизма и Кремъл държал ни като роби през 1944-1989 дали този човек щеше сега да се мъчи като имигрант в Германия???? Като през 1930та година сме имали най големите германски фабрики при нас че и излаз на Бяло Море --- всичко това насила ограбено от Кремъл и социалистите предатели.
7.
Касабова
18.12.2016 20:55:50
2
4
Отдавна е опечен!
6.
Славейко
18.12.2016 20:15:33
3
5
Ei manqcheta az sabirah lainata sled kupona...
5.
Славейко
18.12.2016 20:13:00
5
2
Не ама работата беше напекана,щях да изтърва замбата!Ти как си касабова печеш ли пупера!
4.
курзадаскалъ
18.12.2016 20:10:43
9
2
Чубани ама хакана гелита
3.
Касабова
18.12.2016 20:03:18
5
5
А лайна потекоха ли, Славейко?
2.
Славейко
18.12.2016 19:56:55
9
5
Голям кючек беше,разцепихме се и гъзовете ни се отвориха целите!!!
1.
Славейко
18.12.2016 19:35:38
9
5
Аз бях там,друсах в ъгъла яко при това...Много е свежо,свежарки!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори