×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кучемати - добре, но човекомати - кога?


23 Април 2016, Събота, 15:20 ч.
Автор: Илонка Иванова

Ще има ли къде да пуснем бутилка, за да падне филийка хляб за бедните?

Община Бургас се сдоби с първия по рода си "кучемат" в града. Това е машина,  която съчетава идеята за разделното събиране на боклук и грижата за животните.

Съоръжението има  две дупки – в едната се  изсипва ненужна вода от хората, които се разхождат из морската градина. В другата пък се слага самата бутилка.

Водата изтича от купичка в канче, от което кучетата могат да утолят жаждата си.  След поставяне на празната бутилка в другия отвор, светва бутон, при натискането на който машината пуска порция кучешка гранулирана храна.
Дотук с подробностите, които всеки вече знае.

Красиво, удобно, възпитателно, но...

В Морската градина бездомни кучета няма / и слава Богу/ и по този начин могат да се хранят само домашните, които се разхождат там. Домашните пък не излизат гладни на разходка, а част от тях са доста разглезени от стопаните си и не ядат какви да е гранули и каква да е храна.
Така че "кучематът" може да изиграе роля само на някаква играчка за малчуганите и да ги възпита да си хвърлят бутилките само на определени места, но това е просто опит за възпитание. Ако я няма заигравката с храната, едва ли ще го направят.
Звучи чудесно, звучи по европейски, в тон с евроатлантическите ценности, но...

В България винаги има едно голямо НО.

Поклон пред нововъведенията и десетките кучезащитни организация, но някак покрай кучета, котки, качулати корморани, популация на канарчета и костенурки забравихме най-важното - хората.

Освен гледката на новите кучемати - пет на брой, доста срещана гледка в градината е и друга.
Пенсионери се разхождат бавно около детските площадки, чакат някое дете да си хвърли закуската в коша, стрелват се и прибират недоядения геврек или кроасан в торбичка и ги скриват в голяма чанта. След това поемат към следващата пейка и дебнат кога капризен малчуган ще метне пицата си в кошчето или край него.
Пенсионерите са бързи, защото се съревновават с гларусите. Който пръв докопа плячката – негова е.
Същите гледки се наблюдават по главните улици, предимно край заведенията за хранене, баничарниците или тези за бърза закуска. Наглед прилично облечени и достойно изглеждащи стари хора, някак внезапно се навеждат над кошчетата, събират останките от храна, намушкват ги в чантата, а след това продължават да си вървят по улицата, все едно нищо не се е случило и не са били те тези, които са ровили в боклука.

Клошари без срам заравят глави направо в контейнерите за смет.

Циганчета захапват омърлян мухлясал краешник, метнат в казана.
Жалки, опърпани старци висят на опашки за социални помощи от гранясал ориз и шепа боб.

Стотици бездомници спят зиме и лете край гарата, край подлезите и направо на пейките.

Хора, които вече приличат на сенки, бродят край МБАЛ, ровят в останките от храна под пейките, забравена след свиждане, обръщат кошчетата, дооблизват мръсна опаковка от вафла или шоколад и клатушкайки се се отправят към следващото кошче и следващата си плячка.

На фона на тази покъртителна картина, караща другите да извръщат очи, кучематите не са ли ни малко в повече?

Не са ли нещо като гавра с бедните, за които няма къде да пуснеш бутилка и да излезе филийка хляб за гладните?

Не трябва ли първо да се нахранят човеците и чак тогава кучетата?

Или пътят към ЕС, минава през трупове?

В категории: Бургас


Автор
33
Коментара
33
Коментара по темата
33.
Аз
08.09.2020 12:51:46
0
0
Популацията не намалява с тормоз и глад, а с кастрация...
32.
до 31
25.04.2016 12:21:13
1
0
Разбира се!Трябва да има всичко.И така наречените "бедни" нито са толкова бедни,нито са толкова гладни.От години наблюдавам една възрастна жена стои на някой ъгъл,или обикаля заведенията и проси защото била гладна.
Професионална просякиня,натрупала е стаж за пенсия с просене.Ако си плаща и осигуровките...
31.
Мон
25.04.2016 10:16:39
0
1
Ама чакайте малко,защо да няма кучемати ?? Аз съм за ! Защо няма да има машина,която да пуска храна за бездомните ли ? Защото "бездомните" няма да имат достъп до нея.Възрастните хора,които наистина ще имат нужда от нея,няма да могат да я използват,защото мангалите още на втория ден ще я окупират,разбият и вземат всичко,което е вътре ! Ей за това предпочитам да се правят неща за животните,а не за хората.Докато мръсните цигани си обикалят свободно в центъра сред нормалните хора,такива модерни съоражения нямат място при нас...
30.
kasabova
25.04.2016 09:52:08
0
0
mnogo tapa kovra sam
29.
рам
24.04.2016 21:39:36
0
1
В България права имат престъпниците и животните . Тях ги защитават Български хелзински комитет и организации за защита на животните . Те има право на добри условия за живот ,няколко хранения на ден и медийно внимание Виж хората болни изстрадали,инвалиди ,пенсионери в миналото почтени и уважавани хора могат да бъркат само в кофите за боклук и живеят по пейките в парка и на гарата. Затова престъпниците поставям до кучетата и повтарям въпросите Не трябва ли да се нахранят най-напред почтените изстрадали човеци и чак след това животните били те престъпниците или кучетата или наистина пътя към ЕС минава през труповете на ХОРАТА ????
28.
Българин
24.04.2016 16:15:19
2
3
Аз пък смятам, че журналистката е не само най-грамотната, но и най-неудобната за самозабравилите се управници.
Права е. Докато има гладни хора, подобни изгъзици са нелепи.
Кои кучета хранят тези кучомати? Само домашните. Ако е за някое бездомно псе, аз също съм подхвърлял хляб. Но в градината се разхождат само породисти, с елечета, с медалчета, ходили на фризьор и маникюр. От кой зор с моите данъци да им купувам храна, като си имат собственици? И защо да им купувам сложни машини, които утре ще се развалят пак с моите данъци? Тъпо е!
27.
бай Иван
24.04.2016 12:57:35
1
1
Г-жа Илонка е една от малкото грамотни журналисти в Бургас.
И много жалко ,че под перото и излизат такива глупости!
Възрастни ровели в кофите?Ако наистина съдбата им ви интересува пригответе им със собствени средства пакети с храна и им ги раздайте!
Не може да ги натресете на всички данъкоплатци.
Къде са децата им на тези възрастни?И тъй нататък.
26.
БРАВООООО
24.04.2016 10:51:41
1
2
ГРИЖАТА ЗА ЧОВЕКА ОСНОВНА ГРИЖА НА ПАРТИЯТА , ай сеа монтирайте и куромати да има кво да дъвчат и хората
25.
picha
24.04.2016 10:14:43
1
1
За втори път казвам - вземете й химикалката на госпожата !
Не я пускайте в пещери , тоже, зада не надраска стените с някой въглен!
24.
az
24.04.2016 09:42:06
1
4
Шматки,трябва да има и за животните и за хората! Каква е тази безсмислена публикация? Флегман.. КОГА ЩЕ ВИ ЗАБРАНЯТ ?!..е въпроса,защото дори и човекомати да сложат,вие долна сган,продажна НЕ би трябвало да имате достъп до тези устроиства!!!!Кучетата заслужават,но вие не.Педали
23.
бля-бля
24.04.2016 09:27:17
1
6
Храна за кучета, филийки за бедните - бля-бля и евтин популизъм!
В белите държави отдавна са решили два важни въпроса, касаещи клиента и опазването на природата. Като отидеш да пазариш в супер маркета, има автомат за "поглъщане" на употребени пластмасови бутилки. Същият този автомат ти издава касова бележка със стойността на върнатия амбалаж. След пазаруване от стойността на сметката ти приспадат парите от бутилките. Така може и нищо не да платиш на касата, дори може да ти върнат пари.
Минералната вода /1,5л/ пък ти излиза дребни стотинки /евро центи/, пластмасата е много по-скъпа.
Затова и в такива държави не можеш да видиш едно захвърлено пластмасово шише. Събирането им започва от кошчетата на летищата, където "дежурят" клошари.
Сами си задайте въпроса кой и колко печели от добросъвестността на хората, които изхвърлят боклука си разделно.
22.
До 5
24.04.2016 09:27:01
1
2
Неграмотник си ти нещастник издребнял дано да умреш от глад като някоя котка на улицата
21.
mnenie
24.04.2016 04:33:58
2
2
Kato iskat da vazpitat decata da bqha napravili mashinata da puska bonboni sled vseki pusnat otpadak
20.
належащо е
24.04.2016 00:37:17
0
7
да се активизира санкционирането на собствениците,които не почистват след кучетата си.Градът тъне в мръсотия,паркът също е доста "наторен".Има там едни ламаринени кутии,в които доста отдавна не се виждат торбички.Да се погрижи за чистотата кметът,че децата ни са застрашени от болести.
19.
по-добре куче в бг
23.04.2016 23:01:49
1
16
Искаме индустриал зона подобна на тази в Пловдив, не кучемати, площадки и други разни тъпотии. Когато икономиката на града се развие , другите неща ще се случат, но на 1-во място трябва да е насъщния на гражданите. Обаче никой не го интересуа, че има хора които няма какво да ядат, явно е важно кучетата да са сити. Заеби
18.
Бургас
23.04.2016 22:51:00
0
7
axhaxhaxhaxhahxaxh абе чудя се ако убия готвача си с 5 куршума дали ши ма пуснат в домашен арест,ебати държавата xahxahaxhahaxhhaxhaxhaxaxhaxhaxhaxhaxhaxaxhaxhaxhaxhaxhaxhaxhaxh
17.
Трите К
23.04.2016 22:33:58
3
19
Кмета, Кучета, Колоездачи!
За другото в Бургас - КУР!
16.
пешо кура
23.04.2016 22:19:55
3
14
Нали направиха за хората велоалей бусленти сини зони вий кво иската другия път пак гласувайте за тоя бахур
15.
До 12
23.04.2016 22:09:20
0
22
Подкрепям! Общината да вземе да се напъне да спечели проект за разкриване на работни места за младите и живот по-различен от животински на старите хора. И чак след това да мисли за кучетата!!!
14.
Умен човек
23.04.2016 22:03:05
19
9
Малоумници това са европроекти,защо сте против всичко хубаво?!!!
13.
bat sali
23.04.2016 21:58:29
1
5
putkomati sushto lipsvat zamislete se nad vuprosa
12.
До С с с
23.04.2016 21:38:33
3
17
Браво, че живеете в такава държава! И не сме прости, в БГ първо трябва да решим проблема с приюти за бездомни и гладни хора, а след това може да помислим и за кучетата! Всичко е въпрос на приоритети за жалост пак в БГ!
11.
Българин
23.04.2016 21:21:02
4
19
В този сайт понякога казвате ИСТИНАТА. Хвала и за тази смелост. И аз съм виждал баби как бъркат в кошчета за боклук. Толкова ли са недостойни родителите ни, че ги поставиха на второ място след кучетата?
10.
Касабова
23.04.2016 21:01:05
0
11
...а сексомати,ще има ли скоро...
9.
Хаха
23.04.2016 20:24:46
3
21
Кучематите е една голяма далавера между шефа на БАБХ - Георги Митев и кметчето. На въпросноят Митев фирмата ще доставя продукти и неговите служители ще ги обслужват.., а общината ще плаща за това..! Е тозИ въпросният шеф много бързо се научи от покровителите му Костадин Марков и Вълчо Чолаков, които са огромни крадци и далавераджий! Питам, кой го разреши това..? КРАДЦИ
8.
КУРТИ
23.04.2016 20:11:18
3
16
БРАВО ИЛОНКЕ........ТИ МАЙ СИ ОТ РЯДКО СРЕЩАНИТЕ ЧОВЕЦИ С ГЛАВНА БУКВА .....СРЕД МОРЕТО ОТ БЕЗЛИЧНИ ИНДИВИДИ .....БРОДЕЩИ КАТО ЗОМБИТА .........ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ СА ПАРИ , СОРОСОИДИ ЦЕННОСТИТЕ КАТО КУЧЕТА , КОЛЕЛЕТА , КОТКИ , ....... САМОТНИЦИ , КОИТО ЩЕ ДАДАТ ХРАНА НА НАХРАНЕНИЯ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ, НО НЕ И НА СТОЯЩИЯ ДО НЕГО НА ПЕЙКАТА ГЛАДЕН СТАРЕЦ.....КОЙТО НА ВРЕМЕТО .....СЪЩО КАТО НЕГО Е БИЛ МЛАД И КРАСИВ И ИСПЪЛНЕН С МЕЧТИ.....НО ПОРАДИ НЕЗАВИСЕЩИ ОТ НЕГО СВЕТОВНИ И МЕСТНИ ПРОСТОТИИ, СЕ Е РАЗДЕЛИЛ С МЕЧТИ, ХРАНА ЧЕ И ДОМ, .........ЧЕ МНОГО ЧЕСТО И ОТ ДЕЦА ......ОТЛЕТЯЛИ .....В ЧУЖБИНА И ЗАБРАВИЛИ ЧЕ СА ОСТАВЕЛИ ТУКА ......ГОРДИ И ЩАСТЛИВИ НЯКОГА РОДИТЕЛИ..............
7.
ДД
23.04.2016 20:01:52
3
23
Според мен инициативата е неудачна, защото в морската градина няма бездомни кучета, в града също няма. Дават се едни грешни пари за нищо, а някои хора наистина изнемогват от глад и недоимък. Животът на всеки човек е по-ценен от този на което и да било животно. Нищо против кучетата, ама...
6.
Панамеца от Изгрев
23.04.2016 19:51:13
4
14
Илонке,сега аз да те отворя,защото всяка събота пишеш някаква глупост(но това че си куха леийка те оправдава)ЧОВЕКОМАТИТЕ СМЕ АЗ,ТИ,ПЕРАТА И НА БАЙ ИВАН СВЕКЪРВАТА,не сравнявай животните с хората,защото те са много по верни от нас,като вида някой в нужда бъркам в джоба и му давам колкото мога....а до там стигнахме по вина на КАСАБОВ,СИМЕОНОВ,БОРИСОВ,НИКОЛОВ И 236 ПРЕДАТЕЛИ ОЩЕ/ТАКА ЧЕ ПИШИ ЗА ТЯХ или шефката не дава?
5.
Z
23.04.2016 19:45:00
7
15
Номер 3, точно ти неграмотнико как не те досрамя да наричаш другите прости. За твоя информация в Бургас няма бездомни кучета, в Бургас има бездомни котки и общината от години призовава те да не бъдат хранени за да не се увеличава попуацията им. Как ще отговорят от общината защо и за нуждите на кой са поставени тези машини. Бездомните животни в градски условия не могат да са гладни или жадни а тези в морската градина, където е тази машина направо преяждат. Храненето на бездомни животни увеличава популацията им и това е ясно дори на най-простия човек но не и на теб.
4.
Jerusalem
23.04.2016 19:43:45
4
6
Тука кмета ги развъжда още не ги е регистрирал
3.
C c c
23.04.2016 19:13:37
11
12
Много сте прости едва ли домашното наядено куче ще отиде да яде там браво това е хубаво за животинките който скитът по улиците аз живея в държава в която всечки животни са прибрани в приюти и не виждам как се мъчат по улиците от глад и жажда но за съжаление в БГ още няма решение на този проблем
2.
Драган
23.04.2016 18:58:33
4
18
Така е, защото всички начинания, които могат да нахранят бедните, се отхвърлят от Община Бургас. Дори преди време лично кмета се беше изтапанил да протестира против енергийния проект Бургас - Александрупулис, а сега позволява на разни френски и какви ли не фирми, да ровят за нефт в нашето море, което остана май единствено да ни храни. Ама и него скоро ще го унищожим. И няма какво да се чудите за кучематите. Кучетата са по-важни от хората
1.
Az
23.04.2016 18:44:57
1
16
Ти луд ли си или падаш от мард? За кучета има субсидии
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори