Проф. Донка Байкова: Попълнете поизчерпаните ни депа от витамини и минерали с плодове и зеленчуци!
За да преборим пролетната умора, е необходимо да се консумират повече пресни и свежи плодове и зеленчуци, каза специалистът по хранене проф. Донка Байкова в „Денят започва“ по БНТ.
„Сезонният ни модел на хранене доскоро беше наситен с повече технологично обработени храни, по-малко свежи плодове и зеленчуци. През последните години това се преодолява, защото целогодишно на пазара има всякакви цитруси, различни плодове и зеленчуци и затова като че ли този синдром вече избледнява. Важно е все пак обаче да подсилим кръвообръщението, клетъчното хранене с повече движения, с прием на повече плодове и зеленчуци. Зелените листни зеленчуци през този сезон ще попълнят малко поизчерпаните ни депа от витамини и минерали, и антиоксиданти - от зелени, оранжеви, червени плодове и зеленчуци. С тях ще се почувстваме много по-освежени и при това, ежедневно трябва да ги консумираме, по-добре в свежо състояние, отколкото термично обработени", заяви проф. Байкова.
Шефът на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев пък каза, че БАБХ ще гарантира безопасната ни трапеза със засилени проверки.
"Оказва се, че агнетата са вносни, но ако всичко с документите им е наред, те не са опасни. Единственото, което се очаква да се случи е, че дълбоко замразени агнета да се предлагат като охладени. Това личи и в етикетите. Най-важното е да предпазим хората да консумират безопасни храни и да не бъдат заблуждавани. По отношение на контрола на местата, където се произвеждат храни и където се предлагат, съществува план, който е на базата анализ на риска“, каза още д-р Илиев. Добави Коментар