Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Митове за храненето, в които вярваме, но верни ли са?

Но ако хапвате всичко в големи количества, няма как да избегнете това
Ключови думи:

Според някои проучвания дори и хората, които се опитват да живеят здравословно, се хранят неправилно. Причната е в митовете за храненето, на които вярваме и до днес, въпреки морето от информация.

Мит 1: Само фалшивите млечни продукти съдържат растителни мазнини

Ако на опаковката е написано „масло”, а след лабораторно изследване се установи, че продуктът съдържа растителни мазнини, вместо животински, значи е фалшификат. Но ако растителните мазнини са указани на етикета, това не прави продукта вреден. Медицината е доказала, че наситените мазнини, съдържащи се в натуралните млечни продукти, нарушават липидния баланс в кръвта и повишават риска от хипертония, атеросклероза и исхемична болест на сърцето. За да се избегне тази опасност, още преди години са разработени продукти, които заедно с животинските мазнини съдържат и растителни, като при това нямат в състава си вредни трансмазнини.

Мит 2: Всички добавки Е са вредни

Буквено-цифровата маркировка от типа „Е-ХХХ” по целия свят обозначава хранителни добавки, които увеличават срока на годност на продуктите или им придават определени свойства: цвят, аромат, обем. Списъкът с Е-та постоянно се мени – добявят се нови или се изключват тези, които са признати за неефективни или вредни. Организацията, която следи за това, е JECFA – специален комитет по хранителни добавки. Много Е-та са напълно безобидни – например, Е-500 (сода), Е-330 (лимонена киселина), Е-260 (винена киселина). За да избегнете опасните, потърсете информация в интернет, разпечатайте списъка и го носете със себе си, когато пазарувате.

Мит 3: Палмовото масло е отрова

Този устойчив мит обяснява, че понеже се топи на по-ниска температура, палмовото масло не може да бъде усвоено от организма. Всъщност температурата на топене не влияе на процеса на храносмилане. Палмовото масло съдържа голямо количество витамини и микроелементи – според някои именно на неговото въздействие се дължи високата средна продължително на живота на малоазийците. На стайна температура то е в твърда форма, което означава, че не е нужно да се подлага на хидрогенизация, посредством която се получават трансмазнини – тоест, намалява риска от образуване на лош холестерол.

Мит 4: Диетите са ползени за здравето

Всяка диета винаги представлява стерс за организма, а ако не е одобрена от диетолог, крие риск от йо-йо ефект и здравословни проблеми. Организмът ни е устроен така, че дори и при малко ограничение на постъпващите хранителни вещества, започва да трупа запаси.

Дефицитът на витамини и микроелементи води до хормонални нарушения, които се лекуват трудно. Едиснтвеното здравословно хранене е това, което се основава на баланс между протеини, мазнини, въглехидрати и калории, съобразно начина ви на живот. /mila.bg
2
Коментара по темата
2.
Хуйче
09.04.2016 11:38:12
Мит не мит, ти го лапай ден и нощ!
Хапвай сперма на воля ти, и ще получиш сила и мощ!
1.
млати после клати
08.04.2016 23:45:54
Турски афродизиак : Мазен 100 килограмов баджак.
  Добави Коментар
Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар"
18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете 3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне
Путин смълча света, издаде грандиозния си план Президентът на Руската федерация подчерта, че Русия и Китай имат "големи планове - интересни, амбициозни и грандиозни" Няма да повярвате какво ще прави Ще пише роман
Превъртяха футбола През 2011 г. Бодьо/Глимт удря дъното – изпада във финансов колапс, играе във втора дивизия и функционира с условия, характерни за аматьорския футбол, а днес са на полуфинал в ЕКТ Мозъкът започва да работи с пълна сила между 60 и 80-годишна възраст Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започне да работи с пълна сила