Експерт: Проверявайте яйцата дали са стари в чаша с вода!
От Агенцията по храните планират засилени проверки на производители и търговци на яйца в навечерието на Великден.
Николай Ангелов, който е управител на супермаркет, каза пред камерата на Нова телевизия, че на всяко яйце има номер, който е като ЕГН за него. „Трябва да се сравни с изписаното на опаковката. Ако съвпада, може да са спокойни хората“, добавя Ангелов.
Експерти уверяват, че са проверили сигнала на Асоциацията на птицевъдите за опасни вносни яйца на пазара. Към момента няма открити нарушения.
Опасенията на родните птицевъди е, че у нас те се препакетират и срокът им на годност се подменя.
Тази година цената на едно яйце е с две стотинки по-ниска от миналата по Великден. Това е и сред основните критерии, по които повечето хора избират яйца.
Експертът от отдел „Контрол на храните“ към БАБХ Дора Петлова пък посъветва потребителите да проверяват яйцата дали са стари в чаша с вода.
„В домашни условия проверката може да я направите като поставите яйцето в чаша с вода. Ако е прясно, ще потъне на дъното. Ако е старо, ще изплува на повърхността“, добавя Петлова.
В „Здравей, България“ обаче председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков, каза, че е възможно неконсумирани яйца от католическия Великден да достигнат до българските потребители. Той уточни, че католическият празник е две седмици преди православния.
"Заплаха винаги има по простата причина, че нашите празници обикновено не съвпадат. Засичано е неконсумираните яйца от католическия Великден да идват у нас за православния Великден. И други години е имало проблеми с такива яйца. В България има цехове, в които се преработват такива яйца, а когато те влизат за преработка, при тях няма изискване за възрастта на яйцата", добави председател на Съюза на птицевъдите. Добави Коментар