Проф. Байкова: Постете, за да нямате пролетна умора и да сте здрави!
Пролетната умора най-лесно се гони със смяна на хранителния режим. Специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова съветва да постим, за се чувстваме по-добре.
„От години по нашите географски ширини се наблюдава един синдром на пролетна умора. Напоследък обаче малко избледнява, на пазара има всякакви плодове и зеленчуци през цялата година. Считаше се, че тя се дължи предимно на дефицита на витамини и минерали, които са с поизчерпани „депа“ през зимния период поради традиционно по-ниската консумация на плодове и зеленчуци, отколкото през есента и лятото. Установява се, че стресът от смяната на времето през пролетта, също допринася за трудното адаптиране на организма и води до намален биотонус, намалена работоспособност“, заяви проф. Байкова в „Денят започва“ по БНТ.
Негативно ни влияе и преминаването от зимно към лятно часово време, За да регулираме биологичните си ритми, ще минат две седмици, обясни специалистът по здравословно хранене. Тя допълни, че всичко това влияе и на настроението, и на състоянието ни.
„Добре би било да си консумираме сезонните продукти, защото тези, които пътуват на хиляди километри или не са вече с такава хранителна плътност, или са доста обработвани и влияят върху нашия метаболизъм. Натрупването на токсини затруднява обменните процеси. Затова вземете мерки. Едно малко освежаване може да стане с постите. Правете го според вашия здравен статус и се съобразявайте с личния си лекар! Поне една седмица в началото и в края на поста е благоприятно“, подчерта Байкова.
„С растителен модел на хранене ще обогатите организма на алкални, минерални вещества и субстанции, които имат диуретично действие. С бобови и пълнозърнести храни, с ядки, семена, плодове и зеленчуци, ще приемете достатъчно антиоксиданти, пектини и други полезни неща. Те ще помогнат за детоксикация на всички органи и системи. С билкови отвари и добър режим на хранене ще се подобрят кръвообръщението, храносмилателната и жлъчно-чернодробната система“, уверява експертът по хранене и диететика.
Тя съветва да изключим от менюто си месото, а на Цветница може да си похапнем риба.
„Пийте повече изворни води! Яжте лимони, авокадо. Прибавяйте джинджифил към чая си“, каза още Донка Байкова. Добави Коментар