Още една полезна причина да пием бира. Наздраве!
Ако ви предстои излизане с приятели и се чудите каква напитка да си поръчате, опитайте с бира. Оказва се, че ключова съставка в пенливата напитка може да се използва в борбата срещу рака и инфекциозните болести.
Хмелът, придаващ характерния горчив вкус на пивото, съдържа полезни съединения, които притежават способността да спират развитието на бактерии, съобщават специалисти от университета на Айдахо.
В момента учените търсят начини за извличането на полезни киселини от хмела, наречени хумулони и лупулони, както и за синтезирането им в лаборатория.
Учените вярват, че на базата на въпросните съединения могат да бъдат създадени медикаменти за лечение на рак и инфекциозни болести.
Д-р Кристофър Уейнънт от изследователския екип споделя, че след много "опити и грешки" с колегите му са "много близо" до целта.
Специалистите ще представят изследването си на конференцията на Американското дружество на химиците.
А до тогава, ето 3 няколко любопитни факта за бирата:
1. Според археолозите за първи път се е пило бира преди 6000 г. За това свидетелстват шумерски скални рисунки. Шумерите дори имали богиня на бирата, чието име било Нинкаси.
2. Хората в Чехия пият средно много повече бира, отколкото жителите на всяка друга страна по света. Втори се нареждат австрийците.
3. Съдържащата се в пивото бирена мая се влага в кремове за лице, защото изглажда бръчките. Косата става лъскава и мека, ноктите не се чупят, а кожата става все по-мека и еластична. Съдържанието на желязо, цинк, фолиева киселина и селен в бирената мая, е причина тя да намира приложение в СПА процедурите и балнеологията. Добави Коментар