Балсамирани ГМО гъби от Полша заляха пазара в Бургас
Балсамирани гъби от Полша заливат пазара в Бургас. В същото време малкото останали родни производители са на ръба на оцеляването.
Полската стока вече е превзела почти на 100% нашите борси, а трайността й - повече от две седмици, без да промени дори цвета си, предизвика смут сред агрономите в региона. За това алармира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас.
„Нашите гъби при същите условия издържат около три дни. Полските стоят по щандовете по 15 дни. Стоят като мумифицирани. С какво са третирани, можем само да гадаем", каза той.
Парадоксът е, че въпреки по-добрите качества на родната стока, търговците, а и купувачите, предпочитат вносната продукция.
Полската печурка е предпочитана и заради по-ниската си цена. Тя е с близо 30% по-евтина от българската. Причината - производството на гъби зад граница се субсидира.
5
Коментара по темата
5.
5
08.03.2016 17:06:24
не ни залива балсамирана гъба от Полша , а ни залива БМП (балсамирано потребителско поведение). Търговците се стремят да задоволят потребителското търсене, щом клиента избира да яде с очите си т.е. по-бяла , по-едра и т.н. гъба , това ще им бъде доставено от търговците. Този пазар е почти изцяло диктуван от клиентите, това че те не знаят , не са информирани до голяма степен са виновни производителите и търговците.
4.
Търговец
08.03.2016 14:01:48
Не е вярно, че са по евтини, камо ли с 30 процента!
Цената на БГ гъбите на борсите е 3.00 - 3.20, а на полската е 3.40 - 3.60!
Полската гъба е предпочитана от клиентите заради по добрия външен вид. Полската гъба е по бяла, по едра и издържа 3-4 дни при стайна (магазинска) температура, а българската потъмнява по бързо, съответно по бързо дава фира - губи 10-15 % от тежестта си още първото денонощие, око не се продаде през второто денонощие губи 30 - 40 %, а ако остане на стайна температура 3-4 дни, губи над 60 - 70 %!
Цената на БГ гъбите на борсите е 3.00 - 3.20, а на полската е 3.40 - 3.60!
Полската гъба е предпочитана от клиентите заради по добрия външен вид. Полската гъба е по бяла, по едра и издържа 3-4 дни при стайна (магазинска) температура, а българската потъмнява по бързо, съответно по бързо дава фира - губи 10-15 % от тежестта си още първото денонощие, око не се продаде през второто денонощие губи 30 - 40 %, а ако остане на стайна температура 3-4 дни, губи над 60 - 70 %!
3.
do 2
08.03.2016 09:59:48
Тъй като гледам и ти си се изсрал рано-рано...
2.
Боко Тиквата
08.03.2016 07:41:19
Жоржи, много рано си станал, тролче!
1.
Въпросче
08.03.2016 07:12:50
Имам няколко въпроса:
1. Как разбрахте че са ГМО? Това че издържат повече не зависи ли от препаратите с които ги третират. ГМО означава да имат генетично обусловена устойчивост.
2. С 30 % по-евтини за кого? Търговеца на едро или крайния потребител? По 2-3 пъти в седмицата купувам гъби и цената винаги варира между 3.50-4 лв, никъде не съм видял по 2.50.
1. Как разбрахте че са ГМО? Това че издържат повече не зависи ли от препаратите с които ги третират. ГМО означава да имат генетично обусловена устойчивост.
2. С 30 % по-евтини за кого? Търговеца на едро или крайния потребител? По 2-3 пъти в седмицата купувам гъби и цената винаги варира между 3.50-4 лв, никъде не съм видял по 2.50.