Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кошмар! Вижте какво правят с месото в хипермаркетите, за да изглежда прясно

Тази "прясна" мръвка е била замразена месеци наред и после изпрана и сложен етикет "охладена"
Ключови думи:

Работници в столичен хипермаркет признаха, че шефовете им ги принуждават да накисват месото във вода и да го перат преди да го нарежат и поставят под витрините за продажба. Идеята е то да изглежда свежо, розово и апетитно. Като че ли едва ли не животното е заклано и разфасовано преди броени часове. В същото време в над 90 на сто от магазините предлаганото месо, преди да се превърне в прясно, дълго е лежало вкочанено в лед.

Двама студенти, работили в известен хипермаркет разказаха, как „перат“ месото с накисване, преди да го пуснат на пазара. Разкритията им направо смразяват кръвта. Според тях потребителите дори не подозират какво ядат. Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безвреден химикал. После се отцежда добре и става като чисто ново. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени, разказват служители. Залежалите по витрините мръвки пък се мариноват с подправки и масла и отново се връщат в търговската мрежа. Дъхът се убива с билки, а клиентите с радост купуват залежалото месо, без дори да подозират какво носят в домовете си.

От най-залежалата животинска стока се прави кайма. Дори готовите кюфтета и кебапчета излизат от нея. Контрол върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Никой не може да каже колко дълго е било замразено месото, след като премине „специалното“ пране. Охладените месни продукти са още по-голяма заплаха за здравето на клиентите. Тъй като дори не се съхраняват както трябва.

Затова единственият начин да сте сигурни, че ядете прясно месо е наличието на кръв. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете. Докато в замразените само прозрачна течност.
Друг начин да сте поне малко сигурни, че едно месо е прясно, е да си го вземете с кост. Гаранцията не е голяма, но поне има минимален шанс месото да не е престояло прекалено дълго.

Още по-шокиращо е положението с телешкото месо. Внесените от Аржентина или Бразилия мръвки претърпяват жестоки процедури. За да бъде митото върху тях по-малко, то се изсушава в специални машини. А когато бъде внесено минава нова обработка – поставя се в перални пълни с осолена вода и се върти около 2 часа, докато достигне нормални размери. При това не е съвсем сигурно, че процедурите са безопасни. Съветът на служители в хипермаркетите е да се купува само българско телешко месо и то задължително с кост, за да сте сигурни, че е прясно. И е най-добре да се залага на кварталната месарница. /retro.bg
6
Коментара по темата
6.
Pesho
28.02.2016 08:06:22
Аз купувам месо и риба само от малките магазини защото там има по голям контрол
5.
Колю
27.02.2016 22:55:08
Това се случва само в магазина за селяни така наречен Кауфланд
4.
_nib_
27.02.2016 22:35:40
Неонови.
3.
_nib_
27.02.2016 22:34:38
Има си специални меонови лампи за месни щандове.Като го гледаш ще кажеш че мърда.Като го занесеш в къщи изглежда сиво.
2.
Перла 05
27.02.2016 21:14:23
Нищо ново, ние в Джафланд отдавна перем с Месекс, Першол и Бонуксфиле.
1.
Неа
27.02.2016 20:50:08
Ще повърна
  Добави Коментар
Тя обвини звезда в изнасилване, но след това... Едва отърва затвора Изключително му върви И в киното, и в щастието да има много деца
Успехът на мечето Падингтън се крие в... Историята му е много човешка Направи скандални разкрития Ноле твърди, че е тровен
Той е на над 1 милион години Става въпрос за антарктически лед Тази напитка е много полезна Ето как да я приготвите
В Турция са категорични, че Мъри е... Голям спортсмен Петима родни баровци с коли за по 1 милион лева Цената може и да е дори по-висока
Шеф в Левски и бургазлия със сходни показатели в... Голмайсторските умения на малки вратички Мъжът ѝ е президент, а тя води сватби Президентшата се изложи с тотален кич на безизвестни парвенюта
Сашо Кадиев "взриви" ефира Ето какво каза синът на Катерина Евро Нафтата лети за Купата Тимът е на 2 победи от трофея