Искате на почивка в Банско, вижте колко ще ви струва
"Няма как, ще смъкнем разценките, макар зимният сезон да е в разгара си. Но само така можем да привлечем клиенти. Двойната стая в момента в тризвездните хотели е средно 80 лева, но в някои от тях е само 60 лева с включена закуска. В четиризвездните същата услуга е около 100 лева, а има такива, където е 80-90 лева. Много екстри се ползват безплатно от гостите, твърдят от Туристическата асоциация в Банско. Малките семейни хотели пък предлагат нощувка със закуска от 25-30 лева на човек.
За цялата календарна 2015 година е сигурно, че броят на нощувките в курорта Банско ще достигне 1 000 000, заяви председателят на Съюза на туристическия бизнес в града Малин Бистрин.
Местни специалитети и задоволяване на всеки гастрономически каприз обещават стопаните на над стоте механи в курорта Банско. Избите им са заредени с достатъчно количество вино, хладилните витрини крият пресни и качествени меса и деликатеси. Свинската пържола по механите е между 8 и 10 лева, а пилешката - между 6 и 8 лева. Кюфтето и кебапчето вървят по 1,50 - 2 лева. Свинско шишче е около 3 лева, а пилешкото - 2,50 лева.
Традиционните ястия капама и чомлек са по 12, 14 лева за порция. Безалкохолното е най-много 2 лева. Кана домашно вино от 1 литър се сервира за 8-10 лева. 100 грама ракия е 4-5 лева. Бирата е между 3 и 5 лева в зависимост от вида. Десертите вървят по 3-4 лева - палачинки, домашно сладко, крем карамел.
Любен Пумпалов, който отдавна е прекръстен от банскалии на Дедо Пене, е един от стопаните на кръчма. "Най-много внимавам с пустите им англичани. Не знаят да пият. Не пият, а се наливат. Случвало се е да ги придружавам до хотела им, че сами не могат да се държат на краката си", казва той. Някои дори забравят да ходят на пистата и да карат ски, тъй като им се услаждат виното и мезетата. "Руският човек е хубав, пие като богатир, не се излага. Но миналата година почти ги нямаше, сигурно и тази ще е така", кахъри се Дедо Пене.
В повечето механи в града под Тодорка залагат и на топлината, и на уюта на традиционната българска къща. Създадени са по каноните на местната архитектурна традиция, интериорът е изцяло в стил "дърво, камък и метал". Съвременното оборудване включва пълна климатизация и аспирация на помещението.
"Нашите готвачи приготвят пред клиентите най-вкусните специалитети от региона. Гостите ни ще се насладят на различни блюда, приготвени на жар или на пещ, сочно чеверме, препечено на тих огън. Добрите стари вина и ракиите обаче трябва да се пият с мярка, за да им останат спомени, а не да приключат купона в Спешен център", допълва с усмивка старият механджия от Банско. Добави Коментар