Галя от “Сатен” и семейството ѝ изяждат промишлени количества консервирани домати
Месото овкусяват предварително в зехтин и подправки, а със зеленчуците в салатата Галя дава воля на въображението си. Една от любимите рецепти на семейството ѝ е със сурови тиквички и краставици, копър, чесън, зехтин и лимон.
“По принцип използваме много копър и магданоз. Дори не знам кое е повече в нашите салати – зеленчуците или подправките. Винаги имаме зелени подправки. А ако не е сезон, си замразявам нарязани във фризера”, обяснява чаровната танцьорка. Другата ѝ любима салата е с айсберг, ядки, зелена круша – сорт, който да не е много сладък, синьо сирене.
“Изключително много обичам зеленчуци, но не мога да понеса пластмасовия вкус на доматите през зимата”, казва Галя. Но за щастие благодарение на родителите си - своите и на Смилен, тя и семейството ѝ ядат вкусни градински розови домати. “Консервират ги цели – пристрастени сме към тях. Сол и домат – в най-натуралната им форма. Може да ги добавиш към всичко. Изяждаме промишлени количества. Много съм щастлива, защото хранителните ни предпочитания вкъщи са здравословни”, казва Галя. Двамата със Смилен и дъщеря им не сядат на масата без прясна салата и нещо печено на барбекюто. В кухнята почти не готвят, но не се и налага, защото не обичат манджи. “Обичам чисти вкусове, не харесвам тежки сосове, а и вкъщи никой не ги яде. Сметани, запръжки – тези неща са напълно непознати за нас. Никой не ги обича – това е хубавото”, казва Галя. Единственото, заради което тя включва печката, е за да свари малко киноа – любимата закуска на малката Карина, която от тази година ходи на училище. “Приготвям я както паста в зависимост от това какво ѝ се яде в момента. Аз най-много я харесвам с пресни домати на кубчета, зехтин, чесън и нещо пикантно”, обяснява Галя.
Вкъщи ядат и много риба. Приготвят я пак на барбекюто, а после я заливат със сос от лимон, чесън, зехтин и копър. По подобен начин правят и октопода. За морските деликатеси в менюто отговаря Смилен. Тънкостта на мекотелите е във варенето. След като почисти октопода, го вари за 40 мин и го слага в купа с лед. (Виж рецептата в карето долу – б.а.)
Освен много зелени подправки, чесън и лимон семейството яде и сладко от бъз за имунитет през зимата. “Миналата година много се борехме с него. Не ни беше приятно, но тази година ще бъде овкусено с мед, за да е по-поносимо”, смее се Галя. А ако някой все пак настине – кисне краката си във вода с морска сол и прави гаргара с морска сол.
Галя се научила да готви, когато дошла да учи от Силистра в София. В началото си правела само яйца на очи. Майка ѝ помагала по телефона за по-сложните манджи, както от време на време прави и до днес.
Празниците тази година Галя и семейството ѝ ще прекарат у родителите на Смилен. “Миналата година празнувахме у нас и ние сготвихме всичко. Сега сме при тях, но понеже сме през една улица, спокойно мога да се включвам, ако имат нужда от помощ”, казва танцьорката.
Семейството спазва всички традиции – ядат постно на Бъдни вечер, като следят за бройката на ястията, окадяват къщата, като седнат да ядат, не стават, а след вечеря не вдигат масата. И тази година, както всяка друга, Дядо Коледа няма да подмине и техния дом, защото знае с какво нетърпение го чака Карина. Наскоро питала майка си кога ще му пишат писмо и се разбрали да е този уикенд. “Питах я какво иска да ти донесе, а тя: Ами искам “Наследниците”, облечени както на бала – това е едно филмче на “Дисни”. Казах ѝ: О, Кари, не знам дали Дядо Коледа ще успее да ги донесе, защото са много. Тя иска кукли на героите. А тя: О, мамо, не се притеснявай. Не миналата, а по-миналата година си поръчах “Уинкс” кукли – това са едни феи, които бяха много повече – 6 или 7, и той ми ги донесе. Казвам: Дааа, Кари, мнооого добре знам”, разказва през смях Галя.
Напоследък със Смилен се забавляват много с тази история.
НЕЙНАТА РЕЦЕПТА
Октопод на барбекю
ПРОДУКТИ
Октопод, лук, моркови, дръжки от копър и магданоз, черен пипер на зърна, морска сол, зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изрязваме окото и главата, която се вари и яде, на октопода и го измиваме добре.
Варим октопода и главата около 40 мин - точното време зависи от размера и вида на октопода. Във водата слагаме зеленчуците на едро, както и дръжките на зелените подправки, зехтин, морска сол и черен пипер на зърна.
Слагаме октопода, след като се свари, в студена вода с лед.
Овкусяваме го според предпочитанията ни (чесън, лимон, зехтин и т.н.) и го печем на барбекю или в тиган за кратко. Добави Коментар