Вашият сигнал Връзка с Флагман

Галя от “Сатен” и семейството ѝ изяждат промишлени количества консервирани домати

Галя от “Сатен” и семейството ѝ изяждат промишлени количества консервирани домати
Ключови думи: галя, балет сатен, здравословна храна, бургас, флагман
Галя от “Сатен” никога не е сама в кухнята. Със съпруга ѝ – бизнесмена Смилен Манов, винаги готвят заедно. Тя прави салатата, а той се заема с барбекюто на терасата. В общи линии това ядат по принцип с някои малки изключения.

Месото овкусяват предварително в зехтин и подправки, а със зеленчуците в салатата Галя дава воля на въображението си. Една от любимите рецепти на семейството ѝ е със сурови тиквички и краставици, копър, чесън, зехтин и лимон.

“По принцип използваме много копър и магданоз. Дори не знам кое е повече в нашите салати – зеленчуците или подправките. Винаги имаме зелени подправки. А ако не е сезон, си замразявам нарязани във фризера”, обяснява чаровната танцьорка. Другата ѝ любима салата е с айсберг, ядки, зелена круша – сорт, който да не е много сладък, синьо сирене.

“Изключително много обичам зеленчуци, но не мога да понеса пластмасовия вкус на доматите през зимата”, казва Галя. Но за щастие благодарение на родителите си - своите и на Смилен, тя и семейството ѝ ядат вкусни градински розови домати. “Консервират ги цели – пристрастени сме към тях. Сол и домат – в най-натуралната им форма. Може да ги добавиш към всичко. Изяждаме промишлени количества. Много съм щастлива, защото хранителните ни предпочитания вкъщи са здравословни”, казва Галя. Двамата със Смилен и дъщеря им не сядат на масата без прясна салата и нещо печено на барбекюто. В кухнята почти не готвят, но не се и налага, защото не обичат манджи. “Обичам чисти вкусове, не харесвам тежки сосове, а и вкъщи никой не ги яде. Сметани, запръжки – тези неща са напълно непознати за нас. Никой не ги обича – това е хубавото”, казва Галя. Единственото, заради което тя включва печката, е за да свари малко киноа – любимата закуска на малката Карина, която от тази година ходи на училище. “Приготвям я както паста в зависимост от това какво ѝ се яде в момента. Аз най-много я харесвам с пресни домати на кубчета, зехтин, чесън и нещо пикантно”, обяснява Галя.

Вкъщи ядат и много риба. Приготвят я пак на барбекюто, а после я заливат със сос от лимон, чесън, зехтин и копър. По подобен начин правят и октопода. За морските деликатеси в менюто отговаря Смилен. Тънкостта на мекотелите е във варенето. След като почисти октопода, го вари за 40 мин и го слага в купа с лед. (Виж рецептата в карето долу – б.а.)

Освен много зелени подправки, чесън и лимон семейството яде и сладко от бъз за имунитет през зимата. “Миналата година много се борехме с него. Не ни беше приятно, но тази година ще бъде овкусено с мед, за да е по-поносимо”, смее се Галя. А ако някой все пак настине – кисне краката си във вода с морска сол и прави гаргара с морска сол.

Галя се научила да готви, когато дошла да учи от Силистра в София. В началото си правела само яйца на очи. Майка ѝ помагала по телефона за по-сложните манджи, както от време на време прави и до днес.

Празниците тази година Галя и семейството ѝ ще прекарат у родителите на Смилен. “Миналата година празнувахме у нас и ние сготвихме всичко. Сега сме при тях, но понеже сме през една улица, спокойно мога да се включвам, ако имат нужда от помощ”, казва танцьорката.

Семейството спазва всички традиции – ядат постно на Бъдни вечер, като следят за бройката на ястията, окадяват къщата, като седнат да ядат, не стават, а след вечеря не вдигат масата. И тази година, както всяка друга, Дядо Коледа няма да подмине и техния дом, защото знае с какво нетърпение го чака Карина. Наскоро питала майка си кога ще му пишат писмо и се разбрали да е този уикенд. “Питах я какво иска да ти донесе, а тя: Ами искам “Наследниците”, облечени както на бала – това е едно филмче на “Дисни”. Казах ѝ: О, Кари, не знам дали Дядо Коледа ще успее да ги донесе, защото са много. Тя иска кукли на героите. А тя: О, мамо, не се притеснявай. Не миналата, а по-миналата година си поръчах “Уинкс” кукли – това са едни феи, които бяха много повече – 6 или 7, и той ми ги донесе. Казвам: Дааа, Кари, мнооого добре знам”, разказва през смях Галя.

Напоследък със Смилен се забавляват много с тази история.

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Октопод на барбекю

ПРОДУКТИ

Октопод, лук, моркови, дръжки от копър и магданоз, черен пипер на зърна, морска сол, зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Изрязваме окото и главата, която се вари и яде, на октопода и го измиваме добре.

Варим октопода и главата около 40 мин - точното време зависи от размера и вида на октопода. Във водата слагаме зеленчуците на едро, както и дръжките на зелените подправки, зехтин, морска сол и черен пипер на зърна.

Слагаме октопода, след като се свари, в студена вода с лед.

Овкусяваме го според предпочитанията ни (чесън, лимон, зехтин и т.н.) и го печем на барбекю или в тиган за кратко.
1
Коментара по темата
1.
Леля Кичка с вмирисаната п*чка
30.11.2015 11:04:06
Тази коя беше?
  Добави Коментар
Голям завод затвори, остави стотици без работа в беден град Мъчно ми е за завода по простата причина, че това са почти десет години, каза една от жените Почина принцът на Люксембург Издъхна едва на 22 години
Тази подправка не само подобрява вкуса на храната, но и носи множество ползи за здравето Лютият червен пипер е добре позната подправка в кулинарията, известна със своя пикантен вкус и яркочервен цвят  Изненада с кино, вечеря и огромен плакат – жестът, който разплака учителка в Руен Г-жо Мария Чанева, твоите деца те обичат", написаха учениците от 12а клас 
Свариха я като жаба Вижте интересния разговор с Ани Цолова  Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Никакво отпускане, продължаваме! Вървим по график, каза Ангел Стойков
Цените на имотите в тази страна удариха невиждан ръст Aнaлизът, бaзиpaн нa oфициaлни дaнни, cъбpaни oт Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт, пoĸaзвa, чe 2024 г. e билa нaй-cĸъпaтa гoдинa в иcтopиятa зa пaзapa нa нeдвижими имoти Ад на пътя! Катастрофа в Айтоския проход парализира движението, въведен е обходен маршрут На място цари хаос, а трафикът е пренасочен по обходен маршрут през Ришкия проход
Каузата „Бургас – Европейска столица на културата“ печели все повече съмишленици Вярваме, че Бургас може достойно да представи страната ни и да посрещне гости и изпълнители от цял свят, заявиха от TEDxBurgas Ето как да разпознаем истинското кисело мляко Когато пише "Българско кисело мляко" на етикета, сме сигурни, че то е от сурово мляко, добито от български крави, произведено в българско предприятие
НАП с важно съобщение, засягащо жилищата под наем Разберете какво разяснение и срокове дават от агенцията Иво Карамански: Гангстер, бизнесмен или информатор? Истината за Кръстника Показното му ликвидиране, размества пластовете в подземния свят