Проф. Донка Байкова: Колбасите не причиняват рак, ако не злоупотребявате
Ако прекалите с дозата и консумирате повече от 200 грама колбаси, може да се разболеете, каза диетологът проф. Донка Байкова в „Здравей, България“ по Нова телевизия. Тя бе поканена от водещия Виктор Николаев, за да коментира данните на Световната здравна организация, според които шунката, кренвиршите и беконът увеличават риска от рак. Това не е съвсем вярно, подчерта проф. Байкова.
„Ако се разровим в конкретиката, която не се съобщава, става въпрос за доза. Говори се за 160 грама дневно колбаси. Ако погледнете нашите препоръки, отдавна сме фиксирали едно количество седмично колбаси, които не биха довели до проблеми”, подчерта диетологът.
Кирил Вътев, който пък е собственик на фирма за производство на колбаси, естествено оспори данните, като изтъкна, че има достатъчно статистика за заболявания на рак на дебелото черво дори при при вегетарианци.
„Темата е много повече за психоаналитик, отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни. При храните е въпрос на доза. Никой не се съмнява в полезността на чистия пчелния мед, но от един буркан мед, изяден наведнъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ”, каза още Вътев. Добави Коментар