Яжте кори от банани! Полезни са
Няма да си кривим душата, че сладкият и доста калоричен(сред плодовете) банан е любимият ни плод. Никога обаче не ни е хрумвало да си хапваме обелката му. И сме били в грешка – банановите кори се оказват не само годни за ядене, но и много полезни.
Ако посетите Индия, например, не се учудвайте, ако видите хората да си хапват бананите с техните кори. За разлика от западняците, много източни култури са наясно с хранителните им свойства.
Не, кората няма да ви е вкусна за ядене сурова, защото е жилава и доста горчива. Но спокойно може да я добавяте в смутита, да я пържите, печете или варите поне за 10 минути. Топлината ще я омекоти и направи по-лесна за дъвчене.
Колкото повече остарява бананът, толкова по-тънка и сладка става кората му. Това се дължи на естествен растителен хормон, наречен етилен. Етиленът си взаимодейства със захарите и фибрите в банановите кори, променяйки сложните захари в прости и „разбива“ пектина, форма на фибри в бананите, която ги държи стегнати. Затова колкото по-стар е бананът, толкова по-мек е той. В същото време други хормони взаимодействат със зелените пигменти в кората и я превръщат в жълта, а след това и в кафява на цвят.
Какви са хранителните качества на банана?
Сладкият банан със средна големина съдържа значителен процент от дневната препоръчителна доза на различни нутриенти:
- 12% от дневния прием на фибри, които помагат на храносмилането и намаляват риска от диабет;
- 17% витамин С, важен за имунната система, както и за израстването и развитието;
- 20% от необходимата доза витамин B6, който помага за способността на тялото да превръща храната в енергия;
- 12% калий, който помага за развитието на клетки, тъкан и органи;
- 8% магнезий, важен за производството на енергия и регулиране на глюкозата и кръвното налягане.
А ако освен банана си хапвате и кората му, ще получите още по-голяма доза от тези нутриенти. Кората ще ви зареди с голяма доза витамини B6 и B12, както и магнезий и калий. Съдържа и фибри и протеини.
За какво още може да използваме банановата кора?
Ако не можете да понесете яденето на кората, помислете дали да не се възползвате от качествата й по друг начин. Като тези страхотни идеи от Natural Living Ideas:
- Добавете кора в кана с вода и я оставете така за няколко дни. След това използвайте водата, за да полеете цветята у дома. Нутриентите от кората ще поддържат растенията здрави и силни.
- Може да си направите оцет от корите и да го използвате в салати.
- Може да поставите месото върху бананова кора в тигана за печене, за да го запазите сочно и крехко./beu.bg
5
Коментара по темата
5.
makaka
25.10.2015 09:22:27
Ami da pochvame i palmite da iadem hihihìii...
4.
Чичо Рико
25.10.2015 07:05:54
Слушайте Касабова, тя редовно си яде кожени банани
3.
12345
24.10.2015 20:08:41
ТЕЗИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ВЕЧЕ ИЗПЕРКАХА
2.
Йфлфлцлц
24.10.2015 19:32:49
Ако сте крава или прасе, може да ядете помия, сурова царевица, кюспе, кори от тикви динени кори и семки, джибре. Вместо вино в петък вечер.за най_големите фенове може да се ядат лайна.Наздраве
1.
Бичето
24.10.2015 19:31:51
Пък вие ги замръзете и си ги пъхайте в гъза !