Вижте отровите в храните, които правят децата ни хиперактивни
В съвременния свят все по-често се наблюдава тенденция за поведенчески отклонения при децата. Причините за това могат да са от различно естество.
Учените са отчели невиждан до момента скок на поведенческите проблеми при децата. Един от основните е дефицитът на внимание или т.нар. хиперактивно разстройство. Според Американския Център за контрол на заболяванията един от основните фактори, които отключват проблема, е храната, която децата приемат. Според тях най-масово използваните в ежедневието преработени и неестествени съставки са виновни за това.
Досега се считаше, че само захарта в сладките изделия може да накара малчуганите да излязат извън контрол. Оказва се обаче, че има много храни, които влияят на поведението на детето и то доста негативно. Ето кои са те:
Аспартам
Този изкуствен подсладител, 200 пъти по-сладък от захарта, може да бъде открит в почти всяко сладко изделие – дъвки, газирано, сокове, сладкиши и други. Приемът на аспартама променя нивата на серотонин в организма, отговарящ за агресивността, съня, кръвосъсирването, апетита и други. Твърди се още, че е канцерогенен.
Мононатриев глутамат
Този невротоксин е един най-често използваните овкусители. Често срещан е в природата, но в произведените храни концентрацията му е твърде висока. Често се прикрива зад различни псевдоними - хидролизиран протеин, натриев казеинат и други. Високите дози мононатриев глутамат в детския организъм се отразяват на поведението, настроението, паметта и концентрацията.
Хранителни оцветители
Хранителните оцветители са буквално навсякъде, като разпространението им за последните 50 години са е увеличило с 500%. Въпреки че повечето оцветители могат да се извличат от растителни продукти, много по-евтино и бързо на компаниите излиза да ги добиват по химичен път. А ефектите им са разнородни, в зависимост от химичния състав. Изследване, проведено през 70-те години, е показало, че ако бъдат премахнати всички багрила от диетата на дете с хиперактивност, една четвърт от симптомите изчезват.
Соя
В днешно време тази смятана за здравословна храна се влага в повечето преработени храни. Проблемът е, че соята в повечето случаи е генномодифицирана. Освен това в нея се откриват големи количества манган. Големите количества на този елемент в организма увеличават риска от психологични разстройства, неврологични проблеми, проблеми с паметта и други.
Глутен
Глутеновата непоносимост, позната като цьолиакия, е трудна за откриване. Установено е, че деца и възрастни, при които не е диагностицирана, са по-склонни към хиперактивно разстройство. Добави Коментар