Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

2 пъти седмично риба е супер, а всеки ден?

Тя има реален потенциал да спира клетъчните възпаления, които са в основата на всички заболявания
Ключови думи: хранене, риба, меню, всеки ден


Съветът на диетолозите да ядем два пъти седмично риба, за да бъдем по-здрави и дълголетни, води до логичния въпрос: а ако вложим повече старание и го правим всеки ден, дали пък няма да станем още по? И даже по-по-най?

Ако сложим пред скоба, че измеренията на полезното за отделния човек винаги са индивидуално определени - няма лошо. Стига човек да харесва морската храна,

да е здрав и

да приготвя рибата

с щадящите

кулинарни техники

- на пара, варене, задушаване, печене. Това е експертното мнение на д-р Митко Ригов - специалист по хранене и диететика с 30 г. практика, главен асистент по хранене и диетолог на Александровска болница. “Въпреки че няма проблем за всекидневното включване на риба в менюто на такива хора, аз бих препоръчал като оптимална схемата, в която са предвидени и два вегетариански дни в седмицата”, уточнява той.

Въпреки че рибата е много полезна, към нея трябва

да се отнасят

по-предпазливо

хора с високи нива

на пикочна киселина

или ускорена функция

на щитовидната жлеза

Наднормената пикочна киселина води до отлагане на кристали в ставите и заболяването подагра - болезнения подагрозен артрит. Рибата естествено съдържа пурини и при нарушената им обмяна заболяването се влошава, което прави тази храна неподходяща за честа употреба при високи стойности на пикочна киселина.

Друга е причината за пестеливо включване на морския вид в менюто на хората с хиперфункция на щитовидната жлеза. Те не трябва да прекаляват с приема на йод. А в морската риба минералът се съдържа в сравнително големи количества. Компормисен вариант са речните видове.

Някои диетолози препоръчват

и бременните

да не се престарават

с рибата заради

тежките метали,

които се натрупват в нея, ако живее в замърсени води. Вероятността е най-голяма за океанския улов.

Ако се купуват по-дребни морски екземпляри, вероятността да са акумулирали токсини е по-малка. Такъв избор може да намали чувствително рисковете за интоксикация на бъдещата майка и бебето, обясни д-р Ригов.

В България въпреки наличието на много реки и море няма традиция да се яде редовно риба. За цяла година на човек се падат по около 5 кг - много под препоръчваните 2 порции всяка седмица.

Практиката на специалиста по лечебно хранене показва, че рибата има

осезаем ефект

върху сърдечното

и съдовото здраве,

Това се дължи на т.нар. добри мазнини - омега-3 мастните киселини, които се наричат есенциални - организмът ни се нуждае от тях, но сам не може да ги произвежда за разлика от някои други вещества, които успява да синтезира. Мазните риби са много богати на омега-3 мазнини, които имат допълнителното предимство да се усвояват много лесно и пълноценно от организма ни, обясни д-р Ригов.

На пръв поглед звучи парадоксално, но рибеното масло, което всъщност осигурява вълшебната съставка,

помага за отслабване

и възпрепятства

омазняването

на черния дроб

Тя има реален потенциал да спира клетъчните възпаления, които са в основата на всички заболявания - от акне до рак.

Благодарение на ефекта си върху сивото вещество на мозъка омега-3 мазнините подобряват паметта и настроението. Затова и са първо средство на избор за естествено повлияване на потиснатост и следродилна депресия.

ДИВОТО ЗОВЕ: Най-полезни са от морето и реката

Дивите риби са по-полезни от онази, добре охранената, дето си я избирате да ви я хванат от развъдника, защото свободно живеещите се хранят естествено. Това означава, че натрупват повече полезни вещества от своята храна. А благодарение на това - и вие.

Експерти все по-често повдигат въпроса за разликата между живеещите в естествена среда диви риби и отглежданите във специални ферми и развъдници. Хранителните смески изкушават фермерите, защото така произвеждат повече продукция на единица площ. Но ограниченото пространство и многото риби на едно място са предпоставка за по-голям риск от заболявания на обитателите. Затова производителите може да са принудени да ги лекуват с антибиотици, предупреждават специалистите по хранене.

Това не означава, че трябва да купувате само дива сьомга, чиято цена предизвиква коментара: “Златна ли е?”. Много от достъпните и евтини риби също са полезни за здравето.

Скумрията и дори цацата имат полезни мазнини като сьомгата

Двата популярни мита за рибата вероятно допринасят за странния факт в държава с толкова много водни басейни да се яде риба едва ли не само по Никулден.

Първата заблуда е, че най-полезна е дивата сьомга, чиято цена предизвиква разширяване на зеницата, а евтините достъпни български риби са второ качество.

Втората - че рибата не дава възможност за разнообразна кухня. Един вид - за рибно ястие броим само пържената и на скара.

Сьомгата наистина е полезна и най-често това се обяснява с многото омега-3 мазнини, които тя съдържа. Но съвсем не е единственият добър избор. Например скумрията е поне 4-5 пъти по-евтина от сьомгата, а съдържа 3 пъти повече от полезните омега-4 мастни киселини. Близки количества може да се набавят и от херингата и сардините.

Дори символът на евтина риба - цацата, покрива критериите на диетолозите за ценна храна. Като дори има един допълнителен бонус - понеже често се яде с костите, е източник на много важния за услужливостта на мозъка фосфор. В една порция цаца се крият 70% от дневната потребност на организма от фосфор.

Младите рибки по принцип се смятат за добър избор, защото се смята, че не са акумулирали големи количества токсични метали и микроскопични частички пластмаси.

И двете групи замърсители имат славата на предизвикващи тежки заболявани и даже рак. Сравнително нова тема е хормоноподобното влияние на остатъците от пластмасови боклуци, които все по-често се срещат в моретата и океаните.

С порция риба даваме на организма не само най-добрите възможни мазнини, но перфектно усвоими белтъчини. При това с едно нискокалорично хранене - със 150-200 грама риба в чинията и салата, не можем да превишим оптималните за едно основно ядене 200-300 калории. А ще се запасим и с прилично количество селен и витамините А, Е, от група В.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Не правете секс на дивана, защото... Лекар предупреди за сериозни рискове Пазете се от токсични приятели, които могат да съсипят връзката ви Неподходящи изказвания за връзката или партньора ви е първият червен флаг
4-те зодии, които имат ангелски души Ето кои са те  Тези вкусни лодки с месо ще ви станат любимо ястие Всеки знае рецептата
Банята изглежда мръсна и небрежна: премахнете тези неща от нея Вижте кои са те и подрете банята си  Иска да се върне при бившия си Русата Златка опитвала да затопли отношенията си с Благо Джизъса
Вместо 13 заплата у нас много работодатели са раздали за празниците бонуси, тематични подаръци и коледни партита Финaнсoвите кoледни бoнуси сa в гoлям диaпaзoн в зaвисимoст oт зaемaнaтa длъжнoст и видa нa кoмпaниятa - от 200 до 750 лв.  Смесете кисело мляко, брашно и захар на равни части и направете тази сочна торта с неустоим крем Вкусът е впечатляващ, презентацията - още повече
Методът 3-6-9 издава има и бъдеще връзката ви Три стъпки тестват колко здрави са любовните ви отношения... Закупуването на жилище става все по-трудно с тези промени в закона Строителите ще калкулират в цената на имота новия данък, обясни адвокат
Хвали се, че навремето е скъсвал Преслава от се*с Петя, както е истинско й име,  първо бе танцьорка във видеоклиповете на Милко Калайджиев, а след това той я превърна в Преслава, която познаваме днес  Започна скоростен ремонт на ГКПП "Кулата" заради Шенген Целта е с разширение да се направят по две пътни ленти във всяка посока преди пункта