Заблуди и истини за вълшебния витамин С
Например знаете ли, че витамин C може да ви помогне в борбата със сърдечно-съдовите заболявания? Според съвсем ново проучване на университета в Колорадо доза от 500 мг витамин С има защитен ефект върху кръвоносните съдове, подобен на този вследствие на ходенето пеша. Този витамин прави изключително много за укрепването на организма и имунитета ни. Ето няколко митове и факти за витамин C.
Ударни дози борят настинката: мит
В разгара на сезона на настинките и грипа мнозина се запасяват с витамин C и започват да пият ударни дози с надеждата болестта да ги подмине. За съжаление обаче това няма да помогне. Някои изследвания сочат, че редовният прием на витамин С спомага за по-кратки настинки и по-леки симптоми на заболяването, но повишеният му прием не намалява риска от заразяване с настинка или грип. Вярно е, че витамин С е важен за имунната ни система и играе ключова роля при заздравяването на рани. Но най-добрият начин да се поддържа силен имунитет е да се яде балансирано, включително храни, богати на витамин С, и то целогодишно. За да сме здрави, дневно трябва да похапваме най-малко 2 ч.ч. плодове и 3 ч.ч. зеленчуци. Ако спазваме това правило, ние лесно ще си набавим поне 200 мг витамин С, които ще ни осигурят здраве и силен имунитет.
Недостигът е опасен: факт
Организмът ни не може сам да произвежда витамин С, което означава, че трябва да си набавяме този изключително важен витамин чрез храната. Дефицитът му може да предизвика доста сериозни последици, включващи симптомите кървене от носа и венците, подути стави, груба и суха кожа, както и синини. Препоръчителната дневна доза за възрастни е от по 75 мг за жените и по 90 мг за мъжете дневно, макар че мнозина експерти смятат, че тя трябва да се повиши на 200 мг, защото ще насити тъканите на тялото. Ако хапнем един средно голям портокал, ще си набавим около 70 мг витамин С. Трябва да знаем, че скорбутът може да бъде предотвратен с приема на минимум 10 мг от витамина дневно. Затова най-вероятно не сте изложени на риск от истински дефицит, но това не значи, че не трябва да се стремите да си набавяте достатъчно витамин С.
Цитрусите са най-добрият източник: мит
Докато цитрусите са добър източник на витамин С, то червените чушки са отличен такъв. В 1 ч.ч. с нарязани пиперки има около 200-300 мг витамин С. Други много добри източници на този витамин са: броколите, брюкселското зеле, кивито, ягодите, папаята, ананасът, пъпешът, както и, разбира се, цитрусовите плодове като портокали, мандарини и грейпфрути.
Адекватният прием спомага отслабването: факт
Ниските нива на витамин С в кръвта се свързват с по-висок процент подкожни мазнини и по-голяма обиколка на талията. Според проучване на университета в Аризона, количеството на витамин С може да се отрази на способността на организма ни да използва мазнините като гориво както в покой, така и по време на упражнения.
Ето защо борбата с излишните килца предполага да включите и богати на витамин С храни. Добави Коментар