Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кетчуп от банани? Вижте и други странни подправки в света

Интересно на какво миришат ферментиралите рибешки черва...
Ключови думи:

Всички ние използваме подправки и добавки, за да овкусим храната, която консумираме. Сред най-предпочитаните и разпространени добавки са оцет, зехтин, сол и пипер. По света обаче има доста по-интересни и странни подправки и добавки. foodpanda подбра няколко от тях:

Бананов кетчуп, Филипините

Този странно звучащ кетчуп, направен от банани, захар, оцет и подправки, датира от Втората световна война, когато е имало недостиг на домати. И до днес филипинците използват този кетчуп, за да овкусят омлета или бургера си.

Мармайт, Холандия

Това е кафява паста, приготвена от отпадъчните продукти от пивоварната индустрия. Добавя се екстракт от мая и малко лимон. Най-често се поднася намазана върху филийка.

Жеотгал, Корея

Жеотгал се прави от ферментирала риба, хайвер или рибни черва. Той често се използва като сос или подправка и е особено популярен за овкусяването на супи.

Рибен сос, Тайланд

Рибният сос се прави от ферментирали аншоа, сол и вода. Тази кафява течност е ключов компонент в Тайландската кухня и се използва вместо къри.

Сос Уорчестър, Великобритания

Сосът е направен от викторианските химици Леа и Перинс, които смесват оцет, меласа, захар, сол, аншоа, екстракт от тамаринд, лук и чесън. Първоначално е бил обявен за негоден, но днес е неизменна част от британската кулинария.

Ферментирала извара, Япония

Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястия с ориз. Тази извара ферментира за минимум шест месеца.

Силно подправена туршия, Индия

Един от индийските странни деликатеси е силно подправена туршия с ярка жълта смес от мариновани зеленчуци и подправки. Никой не знае точно от къде идва, въпреки че се смята, че може да са били вдъхновени от кисели краставички изядени от британците в колониална Индия. /Дарик радио
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Водач на тротинетка е с опасност за живота след падане Не е тестван е за алкохол и наркотици НАТО с вариант: Бедните пращат войска в Украйна вместо пари и оръжие Според Financial Times това е реална алтернатива
Какво се случва между Хейли и Джъстин Бийбър? Той спря да я следва в Instagram, но твърди, че не го е направил той Министърът на туризма Мирослав Боршош се срещна с посланика на Кралство Мароко Двамата обсъдиха възможността за засилване на сътрудничеството между двете страни в областта на туризма
Продават телефони с инсталиран ТикТок в САЩ, цената стигна до 40 000 долара Някои потребители обаче, така и не изтриха TикToк по време на кратката му забрана и сега използват това като добър начин за бърза печалба Заради грипа: Спират свижданията в болниците във Варна Забраната е до 29 януари
76-годишна прабаба влезе в болница заради световъртеж, диагнозата изненада всички Жената е бременна, бебето трябва да се роди през юли тази година Как върви строителството на мост Мандра? Последният етап е в ход
Кола падна в изкоп на метрото в столицата При катастрофата няма пострадали Той празнува днес Денис Ризов е рожденик
Мечка разкъса баща и син Хищникът сигурно е с бяс Днес могат да почерпят хората с имена... Климент, Климо, Климентин, Климентина, Клементина, Христофор и Харитон