Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кетчуп от банани? Вижте и други странни подправки в света

Интересно на какво миришат ферментиралите рибешки черва...
Ключови думи:

Всички ние използваме подправки и добавки, за да овкусим храната, която консумираме. Сред най-предпочитаните и разпространени добавки са оцет, зехтин, сол и пипер. По света обаче има доста по-интересни и странни подправки и добавки. foodpanda подбра няколко от тях:

Бананов кетчуп, Филипините

Този странно звучащ кетчуп, направен от банани, захар, оцет и подправки, датира от Втората световна война, когато е имало недостиг на домати. И до днес филипинците използват този кетчуп, за да овкусят омлета или бургера си.

Мармайт, Холандия

Това е кафява паста, приготвена от отпадъчните продукти от пивоварната индустрия. Добавя се екстракт от мая и малко лимон. Най-често се поднася намазана върху филийка.

Жеотгал, Корея

Жеотгал се прави от ферментирала риба, хайвер или рибни черва. Той често се използва като сос или подправка и е особено популярен за овкусяването на супи.

Рибен сос, Тайланд

Рибният сос се прави от ферментирали аншоа, сол и вода. Тази кафява течност е ключов компонент в Тайландската кухня и се използва вместо къри.

Сос Уорчестър, Великобритания

Сосът е направен от викторианските химици Леа и Перинс, които смесват оцет, меласа, захар, сол, аншоа, екстракт от тамаринд, лук и чесън. Първоначално е бил обявен за негоден, но днес е неизменна част от британската кулинария.

Ферментирала извара, Япония

Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястия с ориз. Тази извара ферментира за минимум шест месеца.

Силно подправена туршия, Индия

Един от индийските странни деликатеси е силно подправена туршия с ярка жълта смес от мариновани зеленчуци и подправки. Никой не знае точно от къде идва, въпреки че се смята, че може да са били вдъхновени от кисели краставички изядени от британците в колониална Индия. /Дарик радио
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите От 17 до 23 февруари ни очаква период, изпълнен с позитивна енергия и вълнуващи възможности Санторини: Повишена деформация на земната повърхност Сеизмичната последователност в морския район на Анидро, между Санторини и Аморгос, е в относителен спад
Мъжете имат повече мераци към Виктор от "Ергенът", отколкото жените Със старта на новия сезон на "Ергенът" името на Виктор Русинов се оказа едно от най-често споменаваните в родния ефир Пенсията да стане поне 1000 лева За това настояват пенсионери 
Получи 1100 лева сметка за вода В стопанския двор до тях имало авария, която навъртяла рекордната сметка Вегани погнаха нова водеща на бТВ заради тази снимка Заради заклано прасе, мнозина я намразиха 
Има ново гадже, но го крие Това подсказва най-новата песен на певицата – „Сините ти очи“ Тази турска звезда заведе семейството си на скъпа почивка Плащат по 500 долара на вечер на Малдивите, ще останат там поне до март
Риалити звезди станаха родители Неделчо записва подкаст, докато Ния ражда Тази кифла от Ергенът е новата на милионера Гущеров Високата блондинка и милионерският син повече от два часа се забавляваха в заведение на малка уличка, успоредна до булевард Витоша
Спешни мерки след този бой ММС осъди хулиганските прояви Новият сезон на това предаване започна с разтърсваща история Първата мисия за сезона ги отведе в монтанското село Горна Вереница, където един 8-годишен герой и неговият всеотдаен дядо оцеляваха в стара, рушаща се къща