Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кетчуп от банани? Вижте и други странни подправки в света

Интересно на какво миришат ферментиралите рибешки черва...
Ключови думи:

Всички ние използваме подправки и добавки, за да овкусим храната, която консумираме. Сред най-предпочитаните и разпространени добавки са оцет, зехтин, сол и пипер. По света обаче има доста по-интересни и странни подправки и добавки. foodpanda подбра няколко от тях:

Бананов кетчуп, Филипините

Този странно звучащ кетчуп, направен от банани, захар, оцет и подправки, датира от Втората световна война, когато е имало недостиг на домати. И до днес филипинците използват този кетчуп, за да овкусят омлета или бургера си.

Мармайт, Холандия

Това е кафява паста, приготвена от отпадъчните продукти от пивоварната индустрия. Добавя се екстракт от мая и малко лимон. Най-често се поднася намазана върху филийка.

Жеотгал, Корея

Жеотгал се прави от ферментирала риба, хайвер или рибни черва. Той често се използва като сос или подправка и е особено популярен за овкусяването на супи.

Рибен сос, Тайланд

Рибният сос се прави от ферментирали аншоа, сол и вода. Тази кафява течност е ключов компонент в Тайландската кухня и се използва вместо къри.

Сос Уорчестър, Великобритания

Сосът е направен от викторианските химици Леа и Перинс, които смесват оцет, меласа, захар, сол, аншоа, екстракт от тамаринд, лук и чесън. Първоначално е бил обявен за негоден, но днес е неизменна част от британската кулинария.

Ферментирала извара, Япония

Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястия с ориз. Тази извара ферментира за минимум шест месеца.

Силно подправена туршия, Индия

Един от индийските странни деликатеси е силно подправена туршия с ярка жълта смес от мариновани зеленчуци и подправки. Никой не знае точно от къде идва, въпреки че се смята, че може да са били вдъхновени от кисели краставички изядени от британците в колониална Индия. /Дарик радио
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Огромна руска атака по Киев Най-малко 9 загинали и десетки ранени Почина легенда в музиката Отиде си продуцентът на Куийн Рой Томас Бейкър
Жега в част от страната, но... Следобед доста българи ще имат нужда от чадър Съседи се "напушиха" с дрога за 261 милиона долара Деликатна ситуация в Турция
Пуснаха грозна лъжа за нея Смущаваща информация накара фенове на Лепа Брена да настръхнат Много е влюбен Рийвс разкри сърцето си
Сваля млада красавица Бен Афлек не се притеснява от почти двойна разлика в годините Влезе по спешност в болница Точно преди концерт
Снайперисти застреляха над 700 коали Взето е решение животните да бъдат "унищожени по хуманен начин" Путин демонстрира отлични отношения към съседка на България Русия вижда голям приятел в лицето на Сърбия
Атака с брадва разтърси родно село Млад мъж е в тежко състояние Сподели за деликатен проблем Димитров тормозен от зъбобол преди мача с Де Минор