Проф. Кантарджиев: Ако не държите месото и яйцата в хладилника, има голям риск за здравето ви
Българинът трябва да се научи да си държи месото и яйцата в хладилника и да обработва термично и да си мие добре зеленчуците, тъй като има голям риск за здравето му. Това каза в интервю за „Денят започва“ по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни състояния проф. д-р Тодор Кантарджиев.
„Ако месото и яйцата се държат на стайна температура, хората се разболяват. Важно е да се държат в хладилник и да се обработват термично. 13 000 души са регистрираните с инфекции на гастроинтестиналния тракт. Тенденцията е да се увеличават салмонелите. Салмонелозата настъпва ден или няколко часа след яденето на храна със салмонели. Обикновено има болки в стомаха, повръщане, повишава се температурата и след няколко часа започва разстройство“, обясни вирусологът.
„Хората не бива да се плашат. Няма нужда да си измисляме вируси. Летни грипове няма. Нужно е да вземем мерки. Със застудяването на времето през есента, започват инфекциите на горните дихателни пътища, които предшестват грипната епидемия. През октомври и ноември са първите случаи на грип, а пикът е през януари-февруари“, каза още проф. Кантарджиев Добави Коментар