Кой ни лъже за отровите, които ядем?
И буквално се втрещих от начина, по който изглеждаха тези хора. Групата им беше от около 40-50 човека. Възрастни, млади и деца. Облечени подобаващо официално като за визита в Конгреса. Но сред тях нямаше нито един, който можеше да се вмести в представите за нормално тегло. Имаше нещо свръх в тази гледка - те не бяха просто пълни хора, а бяха направо нестандартно огромни. Около талията и ханша носеха някакви допълнително залепени телеса от десетки излишни килограми, сякаш някой полудял скулптор беше хвърлял по тях буци гипс. Не им се подигравам, и през ум не ми минава, но още тогава се запитах какво се случва с тези хора и защо никой не ги предупреждава, че ако я карат все така, здравето им е пред огромен риск.
А само седмица преди тази визита в Конгреса нашите любезни домакини ни заведоха в един ре сторант за семейно хранене в щата Мисури. Плащаш десет долара и може да ядеш до пръсване. Повечето посетители препълваха чиниите си с всичко, което попадаше пред очите им. С порции месо, които нормалният човек яде за седмица. Плюс гарнитури, торти и всякакви сладкиши.
Видяла съм с очите си разликата между Америка от 80-те години и Америка от началото на този век. Беше се сменило само едно поколение, а нещо драстично се беше променило, защото за първи път виждах толкова много хора не просто с наднормено тегло, а хора, които трудно се движат, трудно се качват в колата със своите над 120-150 кг.
Какво ядат те, че им се случват подобни ужасни неща? Няма официален отговор, не се говори много-много за отровите в храните и какво предизвикват те. Малцина са и тези, които предупреждават за промени в структурата на клетките, за нарушения в ДНК. Но кой да ги слуша, когато големите компании продължават да произвеждат толкова лъскави и примамливи “храни”. Да прибавим към това и солидния аргумент - човечеството мина 7 милиарда, кой ще гледа какво има в “храните”!
На пръсти се броят и тези,които изказват някакви съмнения за стандартите, наложени в хранителната индустрия, не без помощта на същите тези хранителни концерни. Просто някой казва толкова и толкова от 2, 5, 10 или 20 Е-та в храните не вреди. Приема се за стандарт, печат, подпис и хайде на веселбата. И на печалбите.
В Америка две трети от населението има проблеми с наднормено тегло, а главните обвиняеми на този етап са царевичният сироп (използван като по-евтин подсладител и който освен всичко друго увеличава чувството за глад) и прекомерната употреба на месо, съответно наблъскано с хормони и антибиотици. За Е-тата обаче се мълчи.
Но да оставим американците да се вземат в ръце и да си оправят талиите и да погледнем нас си. Тези дни един български учен - доц. Георги Милошев, се позова на направено от него и негови колеги изследване и обяви, че влагани в храните овкусители, оцветители и консерванти (Е-тата) увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, като концентрацията им би трябвало да е от 10 до 100 пъти по-ниска от сега разрешената.
Той е изследвал 12 от тях, като според него 11 от тях оказват влияние върху ДНК. Според Милошев изключително опасни са шест вещества - оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.
Надвишават се многократно позволените концентрации на тези вещества в храните, но дори и с ниска концентрация те предизвикват увреждане, предупреди Милошев.
Само да не си помислите, че при подобни стряскащи данни някой се замисли за здравето на населението. Нищо подобно. Даже обратното - набързо му запушиха устата. Първо “отрязаха” учения от Европейскта агенция по безопасност на храните (EFSA), защото проучването на лабораторията на Милошев имало “някои слабости и ограничения”. Не му предлагат обаче помощ да продължи изследването.
След още няколко дни и от Института по молекулярна биология също толкова юнашки се разграничиха. Не били направени достатъчно тестове, не предупредил ученият, че ще говори такива страховити неща...
Трябвало “много по-задълбочен научен подход с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи, различни тестови системи и независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях”, обясниха от Института по молекулярна биология. Преведено, то означава: Докато чакате резултати от ново изследване, яжте си спокойно, хрупайте от всички възможни Е-та, без да се замисляте. Преглъщайте с кеф сутрин и вечер пред телевизора всякакви отрови. Е, вярно, мълчи се дали са вредни за вашето здраве и за здравето на вашите деца. Тук вие сами си носите рисковете. И от този институт нищо не се чу, ще помогнат ли на доцента да продължи изследването, или напротив.
Аз лично не повярвах на опровержението от института. И няма да обвинявам учения за търсене на сензации.
Всеки според инстинкта си за самосъхранение сам да реши кой крив, кой прав. Както и всеки сам избира кои шарени отрови да поднесе за обяд или вечеря. Може и да ви се струва, че това е прекалено втренчване в качеството на храната. Но поне докато не забранят въпросните отровни Е-та (а то едва ли ще бъде допуснато от гигантите в хранителната индустрия), не се хвърляйте толкова самоотвержено към най-лъскавите и най-шарените храни. Със сигурност плащате за отрови, от които после ще страдате. Ако не вярвате, погледнете към кантара на американците.
*Генка Маркова е журналист от в. "24 часа". Работи във вестника от 1999 г. Шеф е на отдел "Анализи".
3
Коментара по темата
3.
Това е истината
31.07.2015 13:37:05
А за незапознатите в момента в българия огромна част от храните а особенно замразените са ореетикирани с изтркъл срок от нашата мила европа!!!! Но това е само началото!!! Имаме нов договор с американците да запчне усилен внос на горе описаните генно модифицирани животосъкращаващи боклуци!!!!! Честито
2.
Бай Хуй
31.07.2015 13:00:35
'Със сигурност плащате за отрови, от които после ще страдате.'
_________
Генке, съгласен съм с теб. А сега ни кажи какво да ядем? Къде и в коя храна няма Е - та, консерванти и всякакви други глупости? Мина времето Генке, когато трудолюбиви българи си произвеждаха сами храната. Пийваха си, пушеха, хапваха сланинка хората, и пак доживяваха до 100 год.
_________
Генке, съгласен съм с теб. А сега ни кажи какво да ядем? Къде и в коя храна няма Е - та, консерванти и всякакви други глупости? Мина времето Генке, когато трудолюбиви българи си произвеждаха сами храната. Пийваха си, пушеха, хапваха сланинка хората, и пак доживяваха до 100 год.
1.
ГАД ЗМЕЕВИ
31.07.2015 12:55:33
ЛЪЖАТ НА ФИРМИТЕ НА ЦИГАНИНА РОТШИЛД , ИСКАТ ДА НА ИЗБИЯТ ВСИЧКИТЕ , ЗА ДА ОСТАНАТ САМО ТЕ , И ДА ЖИВЕЯТ САМО ТЕ , ЧУВАЛИ СТЕ ЗА ЗЛАТНИЯ МИЛИАРД , МЕЧТАТА НА КОПЕЛДАЦИТЕ ДЕТ СИ ПРАСКАТ ПРАЗНИТЕ КРАТУНИ В СТЕНАТА НА ПЛАЧА В ЙЕРУСАЛИМ , ДА ОСТАНАТ 20 МИЛИОНА ЕФРЕЙНА И ЕДИН МИЛЯРД СЛУГИ ДРУГИТЕ ДА БЪДАТ УБИТИ С ВОЙНИ , ХРАНИ И ДРУГО , НО ЩЕ СЕ ЗАДАВЯТ В СОБСТВЕНИТИ СИ ЛАЙНА ТЕЗИ ЦИГАНИ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК ................