Доц. Милошев: Избягвайте храните с червени и зелени оцветители!
Избягвайте храните с червени и зелени оцветители, защото макар да са одобрени от Европейския съюз, те не винаги са безопасни, съветва ръководителят на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН доц. д-р Георги Милошев. В „Добро утро, България!“ по ТВ7 той изрази възмущението си, че в комисията в ЕС, която контролира използването на Е-тата в хранително-вкусовата промишленост, няма българи. Там има сърбин, макар че Сърбия не е в Евросъюза, но наши учени няма, подчерта доц. Милошев.
Изследователите бият тревога, защото са убедени, че някои оцветители, добавки и консерванти предизвикат астматични пристъпи, алергични реакции, хиперактивност при децата, други са още по-опасни и водят до рак и други тежки заболявания. За част от тях няма преки доказателства за безопасност, затова с тях трябва да бъдем внимателни. Това съветва и доц. Милошев.
Не във всички производства обаче може да се използват естествени оцветители. Производителите на безалкохолни напитки например твърдят, че естествените оцветители скъсяват срока на годност и затова бухат багрила с Е-та в газираните продукти и в соковете.
Ръководителят на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН съветва да намалим консумацията и на пилешко месо.
„Пилетата, за да натрупат телесна маса, им се дават хормони и различни добавки. Гълтаме ги с месото и рано или късно нашият организъм няма да може да издържи на натоварването“, каза още ученият. Добави Коментар