Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Проф. Байкова: Не яжте мухлясал хляб, токсините сриват имунната ви система и предизвикват болести

Заради яденето на мухлясали продукти, може да се стигне до срив на имунната система, до кръвоизливи, съдови увреждания, предупреди проф. Донка Байкова.
Ключови думи: Проф. Байкова, диетолог, мухъл, хляб

Попаднете ли на хляб с мухъл, не го яжте, защото е опасно! Хвърлете го веднага, съветва специалистът по диететика и хранене проф. Донка Байкова.
„Мухълът е опасен за здравето. Това са плесени, които произвеждат токсини. Те са рискови за бъбреците и кръвните телца. Първо се атакува храносмилателната система. Човекът, който консумира продукт с такъв мухъл, ще има неразположение или алергични реакции. Може да се стигне обаче до срив на имунната система, до кръвоизливи, съдови увреждания“, заяви Байкова в „Добро утро, България!“ по ТВ7.
Възмутен зрител пък сподели, че си е купил хляб, в който нямало нито една филия без мухъл.
„Единственото, което ми направи впечатление е, че опаковката беше изпотена. Сега прилича на продукт, минал през сауна. Явно процесът на мухлясване води до повишаване на температурата. Не се оплаках в магазина, защото в неделя едва ли има кой да ми обърне внимание“, каза Тихомир Георгиев пред камерата.
„Такъв хляб не се консумира, хвърлете го! Видите ли, че е изпотен, не го купувайте!Опаковката трябва да е цяла. Тези гъбички са живи организми и причиняват хидролиза и затова се затопля хлябът. От производството му до опаковането, е имало нарушения във веригата“, обяснява проф. Байкова.
„Старият хляб може да изсъхне, да стане трошлив или да мухляса. Има и една картофена болест, причинена от бактерии, които предизвикват клисавост на хляба. Пшеничното зърно не се съхранява добре и оттам брашното не е с добро качество. Имаме квас, който предпазва хляба от мухлясване. Преди години българските семейства са си месели един път седмично хляб и не се е развалял, защото втасването е ставало бавно и процесите на набухване и зреене са различни. Търсете си хляб с квас, за да има по-дълъг срок на годност и да е с по-полезни качества“, каза още специалистът по здравословно хранене. Тя предупреди да не слагаме хляба в хладилник, защото най-доброто развитие на гъбичките, предизвикващи мухлясването, е при 4 градуса.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Българка продава девствеността си От 14-годишна планирала да се занимава с това, изоставена е от родителите си 10 поведения, които подсказват, че имате перфектен съпруг Кои типове поведение показват, че той е идеален за вас
Арестуваха танкер по подозрение в саботаж Това е поредният подобен случай в Балтийско море след началото на руското пълномащабно нашествие в Украйна Пламна искрата на войната на Балканите Арестувани са двама служители на общината в Грачаница
Катастрофа затвори пътя към Пампорово Движението е спряно, тъй като организация на обходен маршрут не е възможна „Ангелска елха” зарадва с подаръци десетки деца на родители, лишени от свобода Патриарх Даниил полага първа копка на нов енорийски център
Рекорден брой мигранти са загинали в морето на път за Испания през 2024 г. Това е над 50% повече от миналата година Адам Броуди разкри тайната на щастливия брак Женен е за актрисата Лейтън Мийстър
Финландия разследва чуждестранен кораб след поредно скъсване на подводен кабел През 2022 г. газопроводите "Северен поток" Русия-Германия, минаващи по морското дъно в същите води, бяха взривени Щe дaдeтe ли $100 000 зa eднa нoщyвĸa? Ето кои ca нaй-лyĸcoзнитe и cĸъпи xoтeлcĸи cтaи в cвeтa
Шок край Барселона, откриха мъртво бебе в контейнер за боклук На място пристигна и екип на здравните служби, който потвърждава смъртта Биткойнът чупи рекордите Експерти отдават поскъпването на oптимизмa oĸoлo пoлитиĸитe нa нoвoизбpaния aмepиĸaнcĸи пpeзидeнт Дoнaлд Tpъмп