Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Проф. Байкова: Не яжте мухлясал хляб, токсините сриват имунната ви система и предизвикват болести

Заради яденето на мухлясали продукти, може да се стигне до срив на имунната система, до кръвоизливи, съдови увреждания, предупреди проф. Донка Байкова.
Ключови думи: Проф. Байкова, диетолог, мухъл, хляб

Попаднете ли на хляб с мухъл, не го яжте, защото е опасно! Хвърлете го веднага, съветва специалистът по диететика и хранене проф. Донка Байкова.
„Мухълът е опасен за здравето. Това са плесени, които произвеждат токсини. Те са рискови за бъбреците и кръвните телца. Първо се атакува храносмилателната система. Човекът, който консумира продукт с такъв мухъл, ще има неразположение или алергични реакции. Може да се стигне обаче до срив на имунната система, до кръвоизливи, съдови увреждания“, заяви Байкова в „Добро утро, България!“ по ТВ7.
Възмутен зрител пък сподели, че си е купил хляб, в който нямало нито една филия без мухъл.
„Единственото, което ми направи впечатление е, че опаковката беше изпотена. Сега прилича на продукт, минал през сауна. Явно процесът на мухлясване води до повишаване на температурата. Не се оплаках в магазина, защото в неделя едва ли има кой да ми обърне внимание“, каза Тихомир Георгиев пред камерата.
„Такъв хляб не се консумира, хвърлете го! Видите ли, че е изпотен, не го купувайте!Опаковката трябва да е цяла. Тези гъбички са живи организми и причиняват хидролиза и затова се затопля хлябът. От производството му до опаковането, е имало нарушения във веригата“, обяснява проф. Байкова.
„Старият хляб може да изсъхне, да стане трошлив или да мухляса. Има и една картофена болест, причинена от бактерии, които предизвикват клисавост на хляба. Пшеничното зърно не се съхранява добре и оттам брашното не е с добро качество. Имаме квас, който предпазва хляба от мухлясване. Преди години българските семейства са си месели един път седмично хляб и не се е развалял, защото втасването е ставало бавно и процесите на набухване и зреене са различни. Търсете си хляб с квас, за да има по-дълъг срок на годност и да е с по-полезни качества“, каза още специалистът по здравословно хранене. Тя предупреди да не слагаме хляба в хладилник, защото най-доброто развитие на гъбичките, предизвикващи мухлясването, е при 4 градуса.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Всяка година на Великден правя крафин, всички ми искат рецептата Този козунак се получава с много богат и разнообразен вкус, а става толкова лесно Водна стихия: Река Огоста заля път в Монтанско В Бургас са нащрек заради притока на водни маси
В ресторантите с този трик размразяват месото за 5 минути Трябват ви само два метални контейнера Избухна срещу цената на агнешкото Защо у нас, на Великден, агнешкото скача тройно, а на 8 март цветята са на петорна цена, пита Башар Рахал
Държавата отпуска 35 милиона за великденска добавка на близо 700 000 пенсионери Това съобщи премиерът Росен Желязков Най-големите егоисти в зодиака Представителите им живеят само и единствено за себе си
Путин отхвърли предложението за мир на Тръмп То не включва нашето основно искане, твърдят от Кремъл Приложение ни събира на вечеря с непознати Появи се лек за самотата
Задължително слагайте напоена със сол гъба в хладилника Оказва се, че този артикул действително може да реши проблеми  Доналд Тръмп с апетити за трети мандат – възможно ли е това В сегашния си вид 22-рата поправка на американската Конституция забранява някой да бъде избиран за президент повече от два пъти
Бой между непълнолетни, майка се включи в сбиването (ВИДЕО) От МВР съобщиха, че е започнала проверка и случаят вече е докладван и до прокуратурата Едва оцеляла по време на първото си раждане Синоптичката разказа за най-тежкия си момент