Лудница! Учени превърнаха сварено яйце в сурово
Специалистите от от Калифорнийския университет в Ъруайн и Университета на Западна Австралия са разтворили протеините с помощта на органичното съединение урея, а след това са използвали машина, за да ги съединят отново в едно цяло.
“Да, изобретихме начин да направим сварено кокоше яйце отново сурово. В научната публикация сме описали метод за разделяне на свързани протеини”, обяснява проф. Грегъри Уайс, биохимик от Калифорнийския универститет, Ъруайн.
Екипът му е сварил яйце за 20 минути при температура 90 градуса по Целзий. След това е добавил урея - съединение, което се съдържа в урината, но може да се произведе и по изкуствен начин. При тази фаза разтворените частиците протеин все още са неизползваеми, затова учените са поставили течния разтвор в машина, подобна на центрофуга. Машината е упражнила налягане върху малките частици, връщайки ги към първоначалната им форма.
Не става ясно дали яйцето може да се консумира след „десваряването“ му. Учените смятат, че възможността за бързо и евтино връщане на протеини към първоначалното им състояние ще направи производството на протеини по-лесно, понижавайки цената на противораковите терапии. Добави Коментар