Кога плодовете са вредни?
Плодовете са много необходима и полезна за организма храна, но има още нещо, което трябва да имаме предвид.
Първо, това е максимата, че с каквато и полезна храна да прекалиш, може да се отрази и не толкова добре на здравето.
Например, фруктозата, най-честият вид захар в плодовете, с която не бива да се пренасищаме.
Хубаво е да помним, че някои плодове наистина съдържат прекалено много захар.
Такива са ябълките, смокините, мангото и гроздето. С много по-малко количество фруктоза са малините, ягодите, боровинките, лимоните и пъпешите.
И, ако не се съобразим с нормалния прием, може да се стигне до там, че тялото ни доста трудно да успява да изгаря мазнините. Това е така, защото захарите обикновено се складират в тялото ни под формата на мазнини, които да използваме при необходимост от енергия.
Друго, което ще ни помогне в правилната консумация на любимите плодове е да имаме предвид, че те могат да завишат доста количеството на въглехидрати.
Въглехидратите са бърз източник на енергия, но пък предозирането с тях може рязко да наруши хармонията в тялото. Затова, ако в порцията ни има плодове, можем да изключим от менюто ориза, хляба или картофите.
Трябва и да знаем, че плодовите сокове всъщност ни снабдяват с течна плодова захар.
За да не затормозяваме допълнително храносмилателнитите процеси, е препоръчително, ако сме си похапнали вече плодове, да внимаваме за качеството и количеството на плодовите сокове./beu.bg Добави Коментар