Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Академик разкри кои са уникалните български храни, благословени с модификация от Господ

Атанас Атанасов
Ключови думи: атанас атанасов, академик, здравословно хранене

България е благословена, когато става въпрос за производство на фармацевтични продукти на базата на естествени суровини. Това обясни в предаването „Тази събота” по bTV акад. Атанас Атанасов, ръководител на геномния център към Софийския университет. Центърът се занимава с изследвания върху това как хиляди полезни вещества в природните продукти и храните да бъдат комбинирани и какъв е ефектът им върху човешкото здраве.

По думите му, България е страна, в която могат да се намерят голям брой от естествените „модифицирани от Господ храни”. Това са билки, част от които не виреят никъде другаде по света, горските плодове, гъбите, мановият мед, лозята и вината от типични сортове, както и уникалните млечно-кисели бактерии. „Никъде киселото мляко не е така кисело, в положителния смисъл, както в България. Щамовете бързо загубват своята активност, след като бъдат изнесени. Защо тази симбиоза се получава само в България, а не навън, още не е разгадано”, обясни ученият.

Ако българско кисело мляко бъде изнесено в чужбина и с него се подквасва нова партида, докъм третия месец ще запази характеристиките си. След шестия месец, обаче, то вече ще бъде някакъв съвсем друг тип кисело мляко – не българското.

Той сподели и рецептата за нещо като пастет, наречен „Столетник”: зряло сирене и извара с червен пипер и хубав български лук, заедно с нерафинирано олио. Ако вечеряте 2-3 пъти седмица с подобен пастет с 2-3 филийки препечен хляб и чаша мавруд, получавате голяма „доза” здраве.

„Всички продукти трябва да бъдат чисти и екологични, а това е нашето богатство. В последните 25 години едно от най-големите предимства в прехода е, че България стана екологично по-чиста”, посочи Атанасов. Според него, само ресурсите в Родопите да се използват, страната ще стане пет пъти по-богати.

Той прогнозира, че чужди фирми ще оценят това богатство, в което няма нищо лошо, но по-добре е правото върху тези продукти да бъде запазено за България. „И с това България ще излезе не само като пазар. Туристите – само тях да нахраним, ние ще скочим два и половина пъти. Представете си – 5,5 млн. туристи четири месеца в България ги имаме. Ако ние ги храним не с 80-90% чужди продукти – плодове,зеленчуци, сирена и т.н., а с наши!”, заяви Атанасов.
3
Коментара по темата
3.
Георги
23.05.2015 23:22:48
Абе чиче, къде го видя това хубаво, истинско кисело мляко в България? Къде го видя хубавото сирене?
2.
борко
23.05.2015 19:14:42
до 1- куро куров булгуров
1.
Kiro
23.05.2015 19:05:57
Ананас Ананасов
  Добави Коментар
Свали връхните дрехи Андреа показа отлична кондиция Арестуваха го Проблеми за Ерик Мабиус
Шокираща смърт в Русия Известна жена почина по много нелеп начин Ваксина ще спира рака, преди да се развие в тялото Учените искат да обучат имунната система да разпознава и унищожава опасните клетки
Какъв е характерът ви според кръвната група Хората имат различен характер и кръвната им група играе важна роля за това Изяли сме 13 000 тона фалшиво сирене Количеството е по-голямо от произведеното през 2023 г.
Трагедия във Франция Във френските Алпи Неприятна новина за феновете на "Спайдърмен" Премиерата се отлага, но с малко...
Провал за България В старт на биатлона Още израелски заложници бяха освободени от Ивицата Газа Докато Израел трябва да пусне от затвора стотици палестинци
Украйна с удар по Русия Украински дронове удариха ключова руска петролна помпена станция  МВР със спешна акция, ще задържа вандалите от протеста в София След раняването на 10 полицаи, МВР предприема действия срещу агресията