Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Суровоядството и веганството са опасни, предупреждават експерти

Прясна салата да, но ако минете само на нея плюс ядки, рискувате
Ключови думи:

Суровоядството и веганството са опасни за здравето, ако се прилагат продължително, сигнализират специалисти по правилно хранене.

Дни преди десетия Национален конгрес по хранене, председателят на Българското дружество по хранене проф. д-р Божидар Попов представи основните заблуди за правилното хранене, които застрашават здравето.

Суровоядството и веганството са алтернативни режими на здравословно хранене и при по-продължителното им прилагане съществуват реални рискове за здравето.

Ние сме против хората да са строго вегани, защото така не се набавят важни хранителни вещества, които ги има само в животинските продукти, например витамин B12, обясни Попов.

По думите му, дефицитът на този витамин предизвиква жестоки алергии, както и повишаване на вид белтъчен метаболит, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, като е и рисков фактор за деменция и Алцхаймер.

Специалистите препоръчват в суров вид да се консумират само плодовете, зеленчуците и ядките. Останалите продукти, включително бобовите храни, трябва да се подлагат на термична обработка преди ядене, съветват експертите.

По данни на Световната здравна организация за последната година нездравословната диета е голям и значим рисков фактор за здравето на хората в целия свят.

Най-важният елемент в статистиката е растящата консумация на готовите промишлено получени храни. Между 9 и 12 грама сол на ден се консумират в популациите по света, което е много висока стойност, алармират още специалистите.

От Българското дружество по правилно хранене разбиха и митовете, че зеленчуците са отличен източник на белтък и че при яденето на сурови продукти с белтък той се усвоява по-добре. Белтъкът е имунопротектор, а се набавя основно чрез животински продукти, обясни Попов./news.bg
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Защо Николета Лозанова си крие лицето? Плеймейтката се омъжила тайно за Ники Михайлов бременна в 5-ия месец Проговори за Ивка Бейбе Евгени Генчев с ласкави думи за инфлуенсърката 
Стана 108 кила "Джоуи" е в тежка депресия Майката на Атижа прогони Петър Родителката на брадърката нахока бившия съквартирант на щерка си
61-годишна жена роди първото си бебе Майката и бебчето са в общо стабилно състояние, хубавата вест идва от Скопие, РСМ  "Увеличете помощта за Украйна" Зове Рюте
Meteo Balkans: Снежна виелица блокира половин България, метър сняг ще натрупа до часове Около обяд в петък от запад на изток облачността да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи "Казармата е загуба на време" Твърди известният актьор Станимир Гъмов
БАБХ: Има фалшив зехтин по българските магазини Към този момент гръцките компетентни власти не са отбелязали България като страна, която е канал за разпространение на фалшив зехтин Най-честите езикови бариери в комуникацията между пациенти и медицински персонал бяха дискутирани в Бургаския държавен университет Проектът се осъществява от Департамента по езиково и подготвително обучение, като главна роля в него заема доц. д-р Милен Тодоров, който е и ръководител на департамента
Остана без виза заради секс маратони Бони Блу искаше да организира оргия с абитуриенти, на властите я порязаха Дружба между ЦСКА и Манчестър Сити "Армейците" с важен гост