Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кръчмите остават без шкембе чорба

Ключови думи: кръчми, закусвални, шкембе чорба, забрана, бургас, флагман
В кръчмите няма повече да се сервира шкембе чорба. Това посегателство срещу изконния роден лек срещу махмурлук ще стане след въвеждането на Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлеченията. Българинът ще може да консумира любимата си чорба в закусвалните и ресторантите.

Единствено в закусвалните е записано, че може да се предлагат чорби и ястия от субпродукти. Ресторантите пък ще са профилирани като класически, национални, специализирани, пицарии и тематични. В питейните заведения, към които спадат и кръчмите, ще може да се консумира освен алкохол и безалкохолни напитки, но и салати, студени предястия, ядки и сладкарски продукти.

Поръчката за студени предястия, салати и аперитиви трябва да се изпълнява до 10 минути в заведенията “пет звезди” и “четири звезди”, и до 15 минути в заведенията “три звезди” и “две звезди”. Това предвижда същата наредба на туристическото министерство, публикувана за обсъждане. За отделни видове аламинути и ястия с по-сложна технология сервитьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето им ще се забави. За всички категории ще важи изискването отварянето на бутилираните напитки - безалкохолни, бира и вино, да се извършва пред погледа на клиента при поднасянето им, съобщава "Монитор".

Към всички обекти и категории има разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.

По отношение на апартаментните туристически комплекси е предложена възможността за припокриване с изискванията към хотели.
В предложения за обсъждане документ се разделят видовете туристически обекти в две категории - клас А, включващ хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили и клас Б - семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги; ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове.

Опростяват се и намаляват формалните изисквания към местата за настаняване клас Б и се завишават към висококатегорийните хотели. Сега например са фиксирани размерите на телевизорите в помещенията за нощуване в най-високия клас хотели, броят и видът на възглавниците, съдържанието на мини-бара, броят и размерът на кърпите в банята. Въвеждат се и специални правила към изграждането, обзавеждането и оборудването на хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора с намалена подвижност.

С наредбата се създава задължително изискване за въвеждане на единен вътрешен телефонен номер 9 за връзка с хотелските рецепции.
Според Благой Рагин от БХРА новата нормативна база ще помогне на бранша. „Настояваме да се въведат и евростандартите за категоризацията на хотелите. Сегашните наредби са много тежки и оскъпяват продукта ни”, добави той.

Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг смята, че категоризация има и в момента и всичко ще си е същото, казано по друг начин. „Разбира се, условия за категоризацията на базата трябва да има, за да не станат нещата по български, да кръстим една къщичка „Гранд хотел”, каза тя. „Задължително е да се въведат европейските стандарти. Какъвто е хотелът от съответната категория в Лондон, такъв трябва да е и в София”, поясни Иванова.

След влизането в сила на наредбата, действащите места за настаняване и заведения за хранене, ще имат на разположение 6 месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с изискванията.
5
Коментара по темата
5.
не е истина
10.05.2015 01:02:18
на тоя дърт пръч-номенклатурчик Б.Рагин няма ли кой да му го наръга! и на цялатА ТЕМАТИЧНА ПАСМИНА дето е измислила тая простотия !!! Да е@а и тия олигофрени (управляващи). От тоя СИК-аджия дето е начело какво може да се очаква!!!! ЕМИГРИРАЙТЕ докато е време!!!! Да е@а и крадците мръсни!!!
4.
beer
09.05.2015 10:23:09
И веднага преименувам в менюто,от шкембе чорба на супа от суб продукти:)
Още малко и ще ми забранят оная работа по предназначение да ползвам...
Я да си е.ат мамата...
Е.ахти държавата скапана.
Ще емигрирам
3.
Браво бе
09.05.2015 10:07:44
Сега това със закусвалните, значи ли че пък в тях няма да предлагат алкохол? Не ми пука как се казва заведението, което посещавам, закусвалня, кръчма или ресторант, но Възможно ли е да направят така, че да няма заведение, в което да мога да си поръчам шкембе с бира?
Някак не ми се вярва, защото лятото добре, но зимата ракийка с варени свински уши си е класика. А селският хоремаг, като е един в цялото село, как ще го кръстят, закусвалня или питейно заведение. Каква е целта, ще ни отказват от ракийката с мезе по този начин за да пием по малко ракия ли? Остава да влезнат у нас и да надигат капака на тенджерата да виждат, дали ям позволена каша.
2.
Бай Ганчо
09.05.2015 09:54:20
Предлагаме следващата ограничаваща българския модел на живот да бъде:
Забрана без всякакви уговорки да се консумира месо и месни производи от български животни.Мотиви:
- европейска директива
-намаляване вредните емисии от метан произвеждан от домашните животни.
- да се избегне затлъстяването на българските граждани ако има все още такива.
- въвеждане ГМО с цел благородната идея да тестваме негативите в полза на ЕС за което ще получим евросубсидии.Кой ще ги получи?.Как кой ?- евроинвеститорите.
Аз бях българче ,обичах наште планини обезлесени ......българче се аз наричах ,няма радост веч за мене.
1.
Бичето
09.05.2015 09:27:29
На пътя лягам шкембето е давам..
  Добави Коментар
Клипът за шофиране с 308 км/ч е зле монтиран фалшификат, казва експерт Вижда се ясно, че скоростта на автомобила се увеличава от 140-200 км/ч до над 300 км/ч, а на горната картина лампите се движат една след друга без промяна, обяснява той Тежък удар на еврото! Какво става на пазара Единната валута прави рязък завой
Ошишка се с корем и огромна задница, какво става Тита изглежда покъртително, феновете й се притесняват Варна ще е домакин на уникална изложба за книговезане и скрапбукинг Националната изложба "Наследство в корици" ще отвори врати в галерия "Арт салон Радио Варна", където посетителите ще могат да се докоснат до едно от най-фините изкуства – книговезането и скрапбукинга
Певицата Вая: Не съм шофирала с 300 км/ч, аз съм страхлива Свалих видеото от платформа за клипчета, не бих карала с бясна скорост, защото съм страхлив шофьор, посочва фолкаджийката Просто изсипете какаото в топла вода и турската рецепта за сладки е готова Приготвят се много бързо
23-годишен заплаши с убийство баща си, арестуваха го Нападението е станало в Горна Оряховица  Нова мода в имотите и защо панелките поскъпват Годишният растеж на индекса на цените на жилищата (ИЦЖ) се ускори до 16.5%
Лунен календар за март 2025 г: Внимавайте какво правите на тези дати Има точно определено време, в което трябва и не трябва да посетите фризьора Никога не правете това с нови дрехи, за да не привлечете неприятности и беди в живота си Ако имате нови дрехи, които никога не сте носили, тогава не се препоръчва да ги продавате или давате на други хора
Ако имате един картоф, добавете само още 2 съставки и ще сготвите нещо божествено Непременно опитайте тези картофени мекици Папа Франциск назначи монахиня за царица на Ватикана Досега длъжността „губернатор“ е била поверявана само на кардинали