Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Кръчмите остават без шкембе чорба

Ключови думи: кръчми, закусвални, шкембе чорба, забрана, бургас, флагман
В кръчмите няма повече да се сервира шкембе чорба. Това посегателство срещу изконния роден лек срещу махмурлук ще стане след въвеждането на Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлеченията. Българинът ще може да консумира любимата си чорба в закусвалните и ресторантите.

Единствено в закусвалните е записано, че може да се предлагат чорби и ястия от субпродукти. Ресторантите пък ще са профилирани като класически, национални, специализирани, пицарии и тематични. В питейните заведения, към които спадат и кръчмите, ще може да се консумира освен алкохол и безалкохолни напитки, но и салати, студени предястия, ядки и сладкарски продукти.

Поръчката за студени предястия, салати и аперитиви трябва да се изпълнява до 10 минути в заведенията “пет звезди” и “четири звезди”, и до 15 минути в заведенията “три звезди” и “две звезди”. Това предвижда същата наредба на туристическото министерство, публикувана за обсъждане. За отделни видове аламинути и ястия с по-сложна технология сервитьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето им ще се забави. За всички категории ще важи изискването отварянето на бутилираните напитки - безалкохолни, бира и вино, да се извършва пред погледа на клиента при поднасянето им, съобщава "Монитор".

Към всички обекти и категории има разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.

По отношение на апартаментните туристически комплекси е предложена възможността за припокриване с изискванията към хотели.
В предложения за обсъждане документ се разделят видовете туристически обекти в две категории - клас А, включващ хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили и клас Б - семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги; ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове.

Опростяват се и намаляват формалните изисквания към местата за настаняване клас Б и се завишават към висококатегорийните хотели. Сега например са фиксирани размерите на телевизорите в помещенията за нощуване в най-високия клас хотели, броят и видът на възглавниците, съдържанието на мини-бара, броят и размерът на кърпите в банята. Въвеждат се и специални правила към изграждането, обзавеждането и оборудването на хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора с намалена подвижност.

С наредбата се създава задължително изискване за въвеждане на единен вътрешен телефонен номер 9 за връзка с хотелските рецепции.
Според Благой Рагин от БХРА новата нормативна база ще помогне на бранша. „Настояваме да се въведат и евростандартите за категоризацията на хотелите. Сегашните наредби са много тежки и оскъпяват продукта ни”, добави той.

Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг смята, че категоризация има и в момента и всичко ще си е същото, казано по друг начин. „Разбира се, условия за категоризацията на базата трябва да има, за да не станат нещата по български, да кръстим една къщичка „Гранд хотел”, каза тя. „Задължително е да се въведат европейските стандарти. Какъвто е хотелът от съответната категория в Лондон, такъв трябва да е и в София”, поясни Иванова.

След влизането в сила на наредбата, действащите места за настаняване и заведения за хранене, ще имат на разположение 6 месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с изискванията.
5
Коментара по темата
5.
не е истина
10.05.2015 01:02:18
на тоя дърт пръч-номенклатурчик Б.Рагин няма ли кой да му го наръга! и на цялатА ТЕМАТИЧНА ПАСМИНА дето е измислила тая простотия !!! Да е@а и тия олигофрени (управляващи). От тоя СИК-аджия дето е начело какво може да се очаква!!!! ЕМИГРИРАЙТЕ докато е време!!!! Да е@а и крадците мръсни!!!
4.
beer
09.05.2015 10:23:09
И веднага преименувам в менюто,от шкембе чорба на супа от суб продукти:)
Още малко и ще ми забранят оная работа по предназначение да ползвам...
Я да си е.ат мамата...
Е.ахти държавата скапана.
Ще емигрирам
3.
Браво бе
09.05.2015 10:07:44
Сега това със закусвалните, значи ли че пък в тях няма да предлагат алкохол? Не ми пука как се казва заведението, което посещавам, закусвалня, кръчма или ресторант, но Възможно ли е да направят така, че да няма заведение, в което да мога да си поръчам шкембе с бира?
Някак не ми се вярва, защото лятото добре, но зимата ракийка с варени свински уши си е класика. А селският хоремаг, като е един в цялото село, как ще го кръстят, закусвалня или питейно заведение. Каква е целта, ще ни отказват от ракийката с мезе по този начин за да пием по малко ракия ли? Остава да влезнат у нас и да надигат капака на тенджерата да виждат, дали ям позволена каша.
2.
Бай Ганчо
09.05.2015 09:54:20
Предлагаме следващата ограничаваща българския модел на живот да бъде:
Забрана без всякакви уговорки да се консумира месо и месни производи от български животни.Мотиви:
- европейска директива
-намаляване вредните емисии от метан произвеждан от домашните животни.
- да се избегне затлъстяването на българските граждани ако има все още такива.
- въвеждане ГМО с цел благородната идея да тестваме негативите в полза на ЕС за което ще получим евросубсидии.Кой ще ги получи?.Как кой ?- евроинвеститорите.
Аз бях българче ,обичах наште планини обезлесени ......българче се аз наричах ,няма радост веч за мене.
1.
Бичето
09.05.2015 09:27:29
На пътя лягам шкембето е давам..
  Добави Коментар
Взривиха бомба в центъра на Атина Анонимен сигнал е предупредил за устройството 35 минути преди избухването му 30-годишна жена с разтърсваща интимна изповед Изневерила е на всичките си гаджета
Направи много дързък ход в "Ергенът" Виктор показа страст към Бранимира Перничанка разби главата на варненец Двамата живеели заедно, но след запой...
Има нова голяма цел Да помогне на Циципас на Уимбълдън Пенсионери се вдигат на голям митинг в... Гърция
Млад мъж с антирекорд зад волана Кара мъртво пиян Полицията в Бургас и организация в защита на животните планират съвместни действия Владимир Маринов и Маргарита Пеева с важен диалог
Шокиращо провинение на пътя в България Мъж кара автобус пиян Термометърът показа минус 17 градуса в... Най-високият връх на Стара планина е рекордьор по-ниска температура днес
Чувстват се сринати В емоционален аспект Кметът на Созопол Тихомир Янакиев на работна среща във френското посолство Бяха обсъдени теми свързани с културно-историческо наследство