Викачите с по-големи заплати от готвачите в Слънчев бряг - 3 срещу 2 бона
Най-търсени са келнерите, барманите, охранителите и камериерките. Търсят се и готвачи, както и друг кухненски персонал. Във Варна пък само един от сайтовете за работа има 497 оферти, сред които 115 сервитьорки, 94 бармани и 86 готвачи.
На Северното Черноморие стартовите заплати са по-ниски. Например за андреналинки за работа в нощен бар дават 2000 лева месечно, което е и най-високата заплата за персонал.
За майстори-готвачи заплатите са от 1200 до 1700 лева. На юг дават повече – от 2000 до 3000 лева за готвачи, но само в хотели, които не са на системата ол инклузив. При тази система заплатите са доста по-ниски-около 1000 лева.
От публикувани в Европейската мрежа за услуги по заетостта става ясно, че нашенци с квалификация на готвачи взимат в Германия най-малко 3600 лева. В Испания за същата позиция предлагат по 550 евро на месец.
7
Коментара по темата
7.
до 5
07.05.2015 14:47:57
Лелички от соца ли!???? Не си прав!??? От соца отдавна няма лелички!?? поради най-елементарни биологически и математически причини! ....тези хора са извън работна възраст, доколкото са живи!??? Леличките са роднините на новите "хотелиери" и "ресторантьори" от кюстендилско, смолянско, шоплуко и майната му....! По време на така наречения "соц" съществуваше професионално обучение, гимназии по туризъм в "Сл.Браг", "Поморие", "Бургас" в които училища в момента учат само мангали и "карабини" които трудно говорят за готвене, елеееее....
6.
статист
07.05.2015 12:13:05
туризма в България като цяло е опропастен откъм кадри.Всеки кадърен или работи на едно място вече 5-10-15 години и не мърда от там или е избягал навън.Ама така става като сульо и пульо продали на дядо си нивите , купили по една Х5ца и вдигнали хотел щот били чули че голяма далавера било това да имаш хотел на СБ.Ама как се разработва хотел,как се строи за да е оптимално всичко, от къде ще се набира персонал и още много много други съществени въпроси за тях са без отговор.Ето затова тази както и миналата година много обекти няма да отворят врати поради липса на персонал който да работи там.
5.
бургазлия
07.05.2015 11:58:42
Недейте се пали толкова - добрите готвачи (разбирай учили и работили това), а не разни лелички от соца, не работят за такива пари.
Съответно същото важи и за сервитьорите, на които с кеф оставяш бакшиш.
Да не говорим, че като цяло са кът в България.
За такива заплати - такова обслужване.
И това важи за всичко, не само за туризма.
Съответно същото важи и за сервитьорите, на които с кеф оставяш бакшиш.
Да не говорим, че като цяло са кът в България.
За такива заплати - такова обслужване.
И това важи за всичко, не само за туризма.
4.
DA UTI DA
07.05.2015 11:56:40
I KIFTETA HAHAHAHA
3.
Ганьо
07.05.2015 11:41:03
Типично по нашенски - един бие тъпана , друг обира парсата....Върховна несправедливост - да се пече тоя готвач цял ден на огъня и да трепери да не обърка нещо в бързаната и накрая - такава дискриминация.. Само като се замисли човек - каква е отговорността на готвача - че може бая народ да се натръшка от един неправилен негов ход... Готвача трябва да е на почит и по отношение заплащането...А тия викачи - са си направо излишни...
2.
!!!
07.05.2015 10:58:11
Не говорете глупости бе, живея в Испaния, тук зa готвaч нaй- нискaтa зaплaтa и то зa целогодишнa рaботa в НЕ курортнa облaст е 1500 евро!!!
Зa курортите в 4 звезди примерно е 2500-3000 евро!
Зaплaтaтa, която сте обявили е зa помощник нa половин рaботен ден и то aко е с нaстaнявaне и хрaнa!
Зa курортите в 4 звезди примерно е 2500-3000 евро!
Зaплaтaтa, която сте обявили е зa помощник нa половин рaботен ден и то aко е с нaстaнявaне и хрaнa!
1.
Ути
07.05.2015 10:52:23
В хотелите където са на ол инклузив хвърлят в един огрочен бидон ярма лайна и малко соя че е скъпа и правят кИбапчИтата ДА ВИ Е СЛАДКО